12 Temmuz 2020 11:06

Papa’dan Ayasofya açıklaması: Büyük acı duyuyorum

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Ayasofya ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ayasofya'nın ibadete açılması çok acı verici" dedi.

Fotoğraf: Finizio/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, her pazar günü düzenlenen Angelus duasının ardından yaptığı kısa konuşmada, önceden hazırlanan metnin dışına çıkarak Ayasofya'ya ilişkin konuştu. Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi ile ilgili olarak ilk kez yorum yapan Papa, "Ayasofya'yı düşünüyorum ve büyük acı duyuyorum" dedi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Papa, "Deniz aklımı uzaklara götürüyor, İstanbul'a. Ayasofya'yı düşünüyorum ve büyük acı duyuyorum" dedi. Papa'nın bu sözleri, kendisini dinlemek için Vatikan'daki San Pietro Meydanı'nda toplananlar tarafından alkışlandı. Vatikan bugüne kadar bu kararla ilgili herhangi bir yorum yapmaktan kaçınmıştı.

DÜNYA KİLİSELER KONSEYİ'NDEN ERDOĞAN'A AYASOFYA MEKTUBU

Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre, 350 kilisenin üye olduğu Dünya Kiliseler Konseyi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup göndererek Ayasofya'yı müzeden camiye dönüştürme kararından geri dönmesi çağrısı yaptı.

Dünya Kiliseler Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Ioan Sauca, mektupta "Ayasofya'yı yeniden cami yapma kararı alarak, Türkiye'nin açıklığına dair olumlu işaretleri tersine çevirip dışlama, ayrılık, bölme işaretlerine dönüştürdünüz" dedi.

Türkiye'nin UNESCO'nun görüşünü almadan böyle bir karar vermesinden üzüntü duyduklarını belirten Sauca, "Konseyimiz, Ayasofya kararının mevcut statükoyu değiştirmek ve dini toplulukları bölme düşüncesini körüklemek isteyen grupların arzularına ilham vermesinden endişe ediyor" ifadelerini kullandı.

Mektupta, Erdoğan'a yeniden düşünmesi ve karardan geri dönmesi çağrısı yapıldı.

NE OLMUŞTU?

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ayasofya’nın Diyanet’e devrini öngören kararnameyi imzalamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’da bakanlık ve yerel yönetime tiyatro emekçilerine destek çağrısı

SONRAKİ HABER

Sakarya İSİG Meclisi Girişimi: Patlama soruşturması şeffaflıkla yürütülsün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...