12 Temmuz 2020 10:12

Emek Partisi: Ayasofya siyasi malzeme yapılamaz

İktidarın meşruiyet yitimine uğrayarak zorlandığını belirten EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Ayasofya düzenlemesinin sorunları halkın gözünden saklama çabasından başka bir şey olmadığını ifade etti.

Selma Gürkan | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Ayasaofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin karar konusunda yaptığı açıklamada, “Her dilden dinden ve milliyetten emekçilerin eşitliği için mücadele eden, inanç özgürlüğünü içeren gerçek bir laiklik için mücadele eden bir parti olarak; halklar arasında düşmanlaştırıcı etkide bulunan gerilim politikalarını onaylamamakta, dini hassasiyetlerin konusu olan yapılara karşı özenli davranılmasını, bu mekanların kardeşlik ve dayanışma mekanları olarak korunmasında ısrarlı olmaya devam etmekteyiz. Ayasofya siyasi bir malzeme olarak kullanılamaz, kullanılmamalıdır” dedi.

Pandemi koşulları altında halkın ekonomik sorunlarının da ağırlaştığı bir zamanda on yıllardır müze olarak kullanılan Ayasofya’nın ibadete açılması hesapsız olmadığını belirten Gürkan, siyasi iktidarın uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalar yüzünden eriyen oy tabanının eriyişini milliyetçi ve muhafazakar refleksleri kışkırtarak durdurmaya çalıştığını, bunun için de kolay ama anlamı olan semboller üzerinden fetihlere başvurduğunu söyledi. Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin önünde diplomatik nezaketten başka engel oladığını ama yapının hayali bir düşmandan, büyük engeller aşılarak geri alınmış gibi davranıldığını ifade eden Gürkan, “Her geçen gün artan işsizliğin, yoksulluğun, gençlikteki umutsuzluğun telafisi niyetine girişilen bu ‘sözde’ fetih iktidarın yerel seçimlerde İstanbul’u kaybetmesiyle ortaya çıkan travmasını da ne yazık ki telafi edemeyecektir. İstanbul’un sahibi her zaman içinde yaşayan emekçilerdir ve fethedilemez biçimde onların kalacaktır” dedi.

"AYASOFYA’NIN SANATSAL VE MANEVİ DEĞERİ YÜKSEKTİR"

Yargı kurumlarından önce karar açıklayan tek adam yönetiminin Ayasofya’nın ibadete açılacağı tartışmasını fethin yıldönümü olan 29 Mayıs’ta dillendirdiğini belirten Gürkan, pandemi önlemleri gevşetilirken ibadete kapatılan camileri yeniden fethetme çağrısı yapan Diyanet İşleri Başkanının da bu fetihçi koroya katıldığını hatırlattı. Ayasofya’nın yüzlerce yıldır ayakta kalabilmiş sanatsal ve manevi değeri yüksek bir bina olduğunu vurgulayan Gürkan, “Onun bir cami olarak ibadete açılmasının Hıristiyan dünyada yaşayan emekçileri incitebileceği göz önünde bulundurulmamıştır. Ama bu kararın arkasından çeşitli devletlerin ve dini kurumların beklenen eleştiri ve protestolarının içeride bir milliyetçi muhafazakar derlenip toparlanma için nasıl kullanılacağının hesaplanmaması söz konusu değildir” dedi.

"SORUNLARI HALKTAN SAKLAMA ÇABASI"

Siyasi iktidarın meşruiyet yitimine uğrayarak zorlandığını belirten Gürkan, Ayasofya düzenlemesinin sorunları halkın gözünden saklama çabasından başka bir şey olmadığını ifade etti. Erdoğan’ın “önce Sultanahmet’i doldurun sonra Ayasofya’yı isteyin” sözlerini  hatırlatan Gürkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Erdoğan’ın bugün çark etmesinin başka izahı yoktur. Her dilden dinden ve milliyetten emekçilerin eşitliği için mücadele eden, inanç özgürlüğünü içeren gerçek bir laiklik için mücadele eden bir parti olarak; halklar arasında düşmanlaştırıcı etkide bulunan gerilim politikalarını onaylamamakta, dini hassasiyetlerin konusu olan yapılara karşı özenli davranılmasını, bu mekanların kardeşlik ve dayanışma mekanları olarak korunmasında ısrarlı olmaya devam etmekteyiz. Ayasofya siyasi bir malzeme olarak kullanılamaz, kullanılmamalıdır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Mahmut Tanal: 32 bin MEB işçisi 2 aylık maaşlarını alamıyor

SONRAKİ HABER

Netanyahu'nun Kovid-19 politikaları protesto edildi: "İnsanlar açlıktan ölüyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...