10 Temmuz 2020 13:44

TTB'den pandeminin 4 aylık raporu | Güneydoğu illerindeki artışın sebebi açıklanmalı

TTB Kovid-19 İzleme Kurulu'nun Kovid-19 pandemisinin 4’üncü ay değerlendirme raporunda, "normalleşme" sürecinin olumsuz sonuçlara neden olduğu belirtildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu, Türkiye’de pandeminin 4 aylık değerlendirme raporunu açıkladı. "Normalleşme" denilerek çoğu tedbirin kaldırılmasının ardından artan vakalara dikkat çekilen raporda, Batı Marmara ve Güneydoğu illeri arasındaki 12 kat artış farkının açıklanması istenildi. Raporda, bu yıl fazladan ölüm oranlarına göre Türkiye’de fazladan gerçekleşen ölümlerin yüzde 50’sinin Kovid-19’dan olduğu belirtildi.

TTB Kovid-19 İzleme Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Özlem Azap, İstanbul’da bu yıl gerçekleşen fazladan ölümlerin yüzde 50’sinin Kovid-19 nedeniyle olduğunu söyledi. Türkiye’nin laboratuvara bağlı kodlama kullandığı ancak birçok ülkede DSÖ tanımına uygun kodlama yapıldığını belirten Azap “Bu ülkeler arasında bulunan Belçika’da fazladan ölümlerin yüzde 106’sı, Fransa’da yüzde 95’inin Kovid-19’a bağlı olarak gerçekleştiği tespit edilebildi” dedi.

"NORMALLEŞME VAKALARI ARTIRDI"

Türkiye’de 1000 kişiye düşen test sayısının yüzde 37 ile birçok ülkenin gerisinde kaldığını ve her bir pozitif olgu için yapılan test sayısının ise 16 olduğunu belirten Azap “Yunanistan’da bu rakam 91, Yeni Zelanda’da 336. Olgu sayısına bakıldığında ise milyon kişi başına Türkiye’de 2 bin 322 test yapıldı” diyerek test sayısına oranla olgu sayısının yüksek olduğuna dikkat çekti. ‘Normalleşme’ süreciyle birlikte vaka, yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısının yeniden arttığına dikkat çeken Azap, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’de normalleşmenin ardından artan vakaların daha yüksek olduğunu aktardı. Sağlık emekçileri arasında koronavirüse ilişkin 29 Nisan’dan beri herhangi bir verinin açıklanmadığını hatırlatan Azap, hâlâ kişisel koruyucu malzeme konusunda sorunlar yaşadıklarını söyledi.

"KORUYUCU EKİPMANA İHTİYAÇ VAR"

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise sağlık emekçilerinin kullandığı kişisel koruyucu ekipmanlarda sorun yaşandığını aktararak “Sonbaharla birlikte influenza salgını da gelecek ve bu yüzden koruyucu ekipmanlara ihtiyaç artacaktır” uyarısında bulundu.

"SORUMLULUK BİREYLERE YIKILAMAZ"

TTB Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ise Türkiye’de birinci dalganın hâlâ sürdüğünü belirterek bu salgının yaratacağı olumsuzlukları ortadan kaldırmak için sadece yurttaşa sorumluluk yüklemek yerine merkezi ve yerel idarenin alması gereken sorumluluklar olduğunun altını çizdi.   Yeni olgular arasındaki bölgesel farklılığa dikkat çeken Pala, Güneydoğu’da bulunan illerdeki vaka artışlarına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığının 1 Temmuz’da yayımladığı durum raporunda son 7 gün içerisinde yüz bin nüfusta vaka görülme sıklığını verildiğini ifade eden Pala “O hafta Güneydoğu’da yüz binde 24.7, Batı Marmara’da yüzbinde 2.1 vaka görülmüş. İki bölge arasında 12 kat artışın nasıl ortaya çıktığının açıklanması gerektir” dedi. Pala, Sağlık Bakanı’nın özelikle toplumsal hareketliliği artıran düğün, nişan, asker uğurlaması gibi etkinlikler konusunda ise uyarılarda bulunmasının önemli olduğunu söyledi.

SINIFSAL DEĞERLENDİRME ZORUNLU

Kişiden kişiye bulaş konusunda 3 önemli nokta olduğunu anlatan Pala, “Birincisi evde kaç kişinin yaşadığı, ikincisi çalışma ortamının durumu önemlidir. Kişi ne kadar dikkat ederse etsin çalıştığı ortamda 2 metre mesafe sağlama imkanı yoksa bulaşı olabilir. Üçüncüsü de toplu taşımada yaşanan güçlüklerdir. Maske taşınıyor olsa dahi sosyal sınıflar üzerinden yapılan değerlendirmenin zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Yine göçmen ve mültecilerle ilgili herhangi bir değerlendirme yok” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana Büyükşehir Belediyesine haciz geldi

SONRAKİ HABER

Türk-İş Kayseri Temsilciliği: Hükümet kıdem tazminatını gasbetme niyetinden vazgeçsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...