10 Temmuz 2020 10:11

Dersim’deki dağ keçilerinin avı için açılan Bakanlık ihalesine dava açıldı

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım: Dağ keçilerinin öldürülmesi hukuken yasaktır. Bakanlığın kararına karşı dava açtık.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü’nün Dersim’de dağkeçilerini avlatmak için ihale açtığı duyuruldu. 17 dağ keçisinin katledilmesinin planlandığı ihalenin 13 Temmuz günü yapılacağı kaydedildi. Duruma ilişkin Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım açıklama yaptı. Açıklamada yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’nde dava açıldığı belirtildi.

İHALE HUKUKA AYKIRIDIR

Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesinin açıkça hukuka aykırı olduğunu belirten Yıldırım “Karar ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) muhalefet teşkil etmektedir.” dedi. Yıldırım Bern Sözleşmesi’nin 6. Maddesini hatırlattı.

KORUNMA GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Sözleşmeye göre, taraf ülkelerin, II no’lu ek listede belirtilen yabani fauna türlerinin özel olarak korunmasını güvence altına alacak uygun ve gerekli yasal ve idari önlemleri alması gerektiğini de aktaran Yıldırım koruma altındaki türler için yasak olan maddeleri de şöyle sıraladı.

  • Her türlü kasıtlı yakalama ve alıkoyma, kasıtlı öldürme şekilleri;
  • Üreme veya dinlenme yerlerine kasıtlı olarak zarar vermek veya buraları tahrip etmek;
  • Yabani faunayı, bu Sözleşmenin amacına ters düşecek şekilde, özellikle üreme, geliştirme ve kış uykusu dönemlerinde kasıtlı olarak rahatsız etmek;
  • Yabani çevreden yumurta toplamak veya kasten tahrip etmek veya boş dahi olsa bu yumurtaları alıkoymak;
  • Bu madde hükümlerinin etkinliğine katkı sağlayacak hallerde, tahnit edilmiş hayvanlar ve hayvanlardan elde edilmiş kolayca tanınabilir herhangi bir kısım veya bunun kullanıldığı malzeme dahil, bu hayvanların canlı veya cansız olarak elde bulundurulması ve iç ticareti.”

“İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ DE İHLAL EDER”

Yaban Keçilerinin ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçilerinin Bern Sözleşmesi’ne göre “Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri” kategorisinde bulunduğundan dolayı da öldürülmesinin yasak olduğunun altını çizen Yıldırım  “Belirtmek gerekir ki Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi yöre mitolojisinde ve inancında önemli yer tutan kutsiyet taşıyan canlılardır.  Anılan canlı türlerinin öldürülmesi inanç özgürlüğünü ihlâl eder” dedi.

Yıldırım, belirtilen nedenlerden dolayı, av ihalesine ilişkin 10/07/2020 tarihinde kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi'ne dava açıldığını da kaydetti. (Dersim/EVRENSEL)


İVHO: DAĞ KEÇİLERİ VE ÜVEYİKLER KORUNMALI

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, son günlerde yaban hayvanlarının avlanması yönünde alınan kararlara tepki gösterdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tunceli’de 17 dağ keçisinin avlanması için ihale açması, Merkez Av Komisyonu’nun ise nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avlanmasına izin vermesi üzerine bir açıklama yapan Arslan, söz konusu canlıların Türkiye’nin de tarafı olduğu Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik (IUCN)'nin kırmızı listesinde yer aldığını hatırlatarak mutlaka korunması gerektiğine işaret etti. Arslan, tür çeşitliliği bakımından zengin bir ülke olduğumuzu, bu şansımızı sürdürmek ve geleceğe taşıyabilmek için dikkatli adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

“SALGIN RİSKİ DEMEK”

Yaban hayvanlarının avlanıp tüketilmesinin aynı zamanda pandemi açısından da risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Murat Arslan, birçok zoonotik etkenin bu yollarla insana bulaştığını söyledi. Aylardır mücadele ettiğimiz salgından ders çıkarılamadığını ifade eden Arslan, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre insanlarda yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların çoğu zoonotik kökenlidir. Bu etkenlerin son zamanlara yol açtığı salgınlara SARS, MERS, Ebola, domuz gribi ve kuş gribi salgınları örnek gösterilebilir. Özetle, doğaya yaban hayatına yapılan müdahaleler yeni ve giderek daha tehlikeli salgınlarla insanlığı karşı karşıya bırakmaktadır. Ülkemizde endemik olarak bulunan canlıların korunması esasen bölgenin ekosistemini ve toplumun sağlığını korumakla eşdeğerdir” dedi.

“SÖZ KONUSU HAYVANLAR KORUNMASI GEREKEN TÜRLERDİR”

Avlanmasına izin verilen yaban keçileri, üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik (IUCN)'nin kırmızı listesinde yer aldığın ve tehdit altında ve korunması gereken türler olduğunu hatırlatan Arslan şunları söyledi; “Türkiye'nin de taraf olduğu IUCN; doğal hayatın bütünlüğünü ve çeşitliliğini korumak, doğal kaynakların adil ve ekolojik olarak sürdürülebilir olmasını sağlamak ve konu hakkında toplumları bilinçlendirmek amacıyla faaliyet göstermektedir. Ülkemizde zaten kaçak avcılık, bazı bölgelerde yabanileşmiş köpek saldırıları ve sığır vebası gibi evcil hayvanlardan bulaşan hastalıklar yaban keçileri için tehdit oluşturmaktadırlar.”

“BİR CANLININ YAŞAMINA SON VERİLMESİ, BİR TİCARİ META GİBİ SUNULMASI ÜZÜCÜ”

İhale ilanında “2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 37. maddesi uyarınca ve 5677 Sayılı Kanun ve Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliğinin 29 a maddesine göre ‘Kapalı Teklif Usul’ ile ihale edilecektir” ifadeleri kullanıldığını hatırlatan Arslan; “Bir canlının yaşamına son verilirken, bir ticari meta gibi sunulması esasen hayvan sevgisinin tarihsel bir miras olarak günümüze taşındığı ülkemizde oldukça üzücüdür. Giderek tahrip olan gezegende hala elinde doğal kaynakları ve tür çeşitliliği taşıyan ülkeler şanslı sayılmaktadır. Ülkemiz de bu açıdan oldukça zengindir.  Bu zenginliklerin geleceğe taşınması için adımların dikkatli atılması ülkemizin yararına olacaktır.” (HABER MERKEZİ)

{{409011}}

ÖNCEKİ HABER

“Adalar’da atlarla yan yana olabileceğimiz seçenekler yaratılmalı”

SONRAKİ HABER

Adana ve Antep'te avukatlardan Ankara nöbet eylemine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...