09 Temmuz 2020 08:05
Son Güncellenme Tarihi: 09 Temmuz 2020 16:45

Havai fişek fabrikasındaki patlayıcıları taşıyan kamyonda patlama: 3 asker öldü

Sakarya'nın Taşkısığı bölgesinde havai fişek taşıyan kamyonda patlama meydana geldi. Patlamada 3 jandarma yaşamını yitirdi. Soylu kamyon şoförü ve 11 askerin tedavi edildiğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz günü patlama yaşanan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda patlamayan malzemeleri imhaya götüren kamyonda patlama yaşandı. Sakarya Valisi'nin açıklamasına göre 3 asker hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise ağır yaralanan kamyon şoförü ile yaralanan 11 jandarma görevlisinin tedavi edildiğini açıkladı. Patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını dile getiren Soylu, Sakarya'daki havai fişek fabrikasının çalışma izninin iptal edileceğini söyledi.

Hendek'te 7 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 Temmuz'da meydana gelen fabrikadaki patlamada, patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcıların kontrollü patlatılmasına karar verildi. Hendek Belediyesine ait kamyona yüklenen patlamamış havai fişekler, bugün Adapazarı'nın Taşkısığı mevkisinde bulunan taş ocağına getirildi. Kamyondan taş ocağındaki çukura patlayıcılar boşaltılırken, saat 11:30 sularında patlama meydana geldi. Bölgeye ihbar üzerine 112 Acil Servis, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri, yaralananları ambulanslarla bölgedeki hastanelere kaldırdı. Patlamanın olduğu alanda kontrollü patlatma için bulunan 3 jandarma eri hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren jandarmalardan 2'sinin, patlayıcı madde imha timinden oldukları belirtildi. Kamyon şoförü ve 11 jandarma personeli ise yaralandı. Patlama bölgesinde kamyondan geri, demir yığınının kaldığı görüldü.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, ''Patlayıcıların intikalleri esnasında patlama meydana geldi. Patlamada 3 şehidimiz, 6 yaralımız var. Yaralılardan 1'inin durumu ağır" ifadesini kullandı. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ise sevkiyatın fabrikadan toplanan atık malzemelerin ilk sevkiyatı olduğunu belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 3 JANDARMANIN YAŞAMINI YİTİRDİĞİNİ AÇIKLADI

İçişleri Bakanlığı ise patlamada yaşamını yitirenlerin Jandarma personeli olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren taş ocağında, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereği havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların, kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla kamyondan indirildiği esnada, patlama meydana gelmiştir. Meydana gelen patlamada; 2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit olmuş, 6 personelimiz yaralanmıştır" denildi.

BAKAN SOYLU: FABRİKANIN ÇALIŞMA İZNİ İPTAL EDİLECEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin'le Sakarya'daki patlamanın yaşandığı bölgeye gitti. Soylu ve Çetin, alan üzerinde helikopterle incelemelerde bulundu. Daha sonra helikopterden inerek patlamanın meydana geldiği bölgeye geçen Bakan Soylu ve Orgeneral Çetin'in incelemelerine Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ile öteki ilgililer eşlik etti.

İnceleme sonrası açıklama yapan Soylu, şu ana kadar 15 ton patlayıcının imha edildiğini, araçta 1.5 tonluk patlayıcı varken patlamanın gerçekleştiğini belirtti. Soylu 2'si imha timinden 3 jandarmanın hayatını kaybettiğini ve aracın şoförünün ağır yaralı olduğunu açıkladı. Soylu, 11 jandarmanın da hastanelerde tedavi altında olduğunu duyurdu.

Patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını söyleyen Soylu, "İlk etapta 12 yaralımız vardı, şimdi hastanelerde 6 yaralımız kaldı. Biri aracı süren şoförümüz, ikisi de şoförümüz. Diğerleri kontrol amaçlı hastanedeler" dedi. Soylu, Sakarya'daki patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını ve bu işletmenin çalışma izninin en kısa sürede iptal edileceğini söyledi.

AFAD: PATLAMADA 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 8 KİŞİ YARALANDI

AFAD'ın son yaptığı açıklama ise şöyle: "Meydana gelen patlama neticesinde Sakarya AFAD 2 araç ve 14 personel, 9 ambulans ve 1 UMKE ekibi, Orman Bölge Müdürlüğü 2 su tankeri, 1 arazöz ve 1 müdahale aracı, itfaiye 5 ekip ve jandarma ekipleri patlamanın meydana geldiği noktaya sevk edildi. Patlamada 3 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı."

HAYATINI KAYBEDEN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Patlamada hayatını kaybedenlerin Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga olduğu öğrenildi. Patlamada yaralanan Hendek Belediyesi’nde görevli kamyon sürücüsü 3 çocuk babası Fatih Üretmen'in tedavisi ise sürüyor.

PATLAMA YAŞANAN FABRİKADAKİ PATLAMAMIŞ MÜHİMMAT İMHA EDİLECEKTİ

Olay, öğle saatlerinde, Adapazarı'nın Taşkısığı mevkisinde meydana geldi. Hendek'te, 3 Temmuz Cuma günü fabrikadaki patlamada patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcılar, imha edilmek üzere belediyeye ait kamyonla taş ocağına getirildi. Alanda patlayıcılar boşaltılmak istenirken, kamyonda patlama oldu. Patlama sesi, kentin birçok noktasından duyulurken dumanlar gökyüzüne yükseldi. Çok sayıda yaralananın olduğu bölgeye ambulanslar sevk edildi. Yaralılar, çevredeki hastanelere götürülüyor. 

Olay yerinden medyaya açıklama yapan Taşkısığı Mahallesi Muhtarı Muharrem Bektaş, olay öncesinde jandarmanın kontrollü patlama yapılacağını duyurduğunu ve halkı uyardıklarını söyledi. Orman içinde daha önce taş ocağı açılan ancak artık kullanılmayan bölgede kontrollü patlama yapılmak istendiğini ancak olay yerine gittiklerinde malzemeyi taşıyan aracın parçalandığını ve yaralı asker ve siviller gördüklerini belirten Bektaş, çok sayıda ambulansın olay yerine geldiğini anlattı.

KMO: HAVAİ FİŞEKLERİNİN TAŞINMASI BAŞLI BAŞINA BİR YANLIŞTIR

Kimya Mühendisleri Odası tarafından, havai fişek kamyonunun patlamasıyla ilgili yapılan açıklamada havai fişeklerinin taşınmasının doğru olmadığı belirtilerek yerinde ya da çok yakın bir imha alanında küçük miktarlarda imha edilmesi gerektiği ifade edildi.

Tehlikeli kimyasallarla, patlayıcılarla çalışmak için öncelikle yasa ve yönetmeliklerin titizlikle uygulanması gerektiği uyarısı yapılan açıklamada; “Bilimsel esasları dikkate almak gereklidir, uzmanlık gerektiren her işte olduğu gibi uzmanlarla çalışmak gereklidir” denildi.

Patlama ve yangın sonrası geriye kalan havai fişek ve diğer tehlikeli kimyasal malzemelerinin taşınmasının doğru olmadığının altı çizilen açıklamada şöyle denildi:

“Bu malzemeleri yüksek sıcaklık ve ısıya maruz kaldıkları için güvensiz patlayıcı olarak değerlendirilirler. Bunların taşıma emniyeti yoktur. Yapılması gereken bunların yerinde ya da çok yakın bir alanda imha alanında küçük miktarlarda imha edilmesidir. Taşımak başlı başına bir yanlıştır.”

TMMOB: ARTIK YETER

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından patlamaya ilişkin basın açıklaması yapıldı.

İhmal, tedbirsizlik ve sorumsuzluklar yüzünden yaşanan can kayıplarının acılarının birbirine karışmaya devam ettiğini ifade eden Koramaz, "3 Temmuz’da Hendek’te yaşanan patlamadan artakalan patlayıcıların taşınması sırasında yaşanan yeni bir patlama bir kez daha yüreklerimize acı düşürdü. Patlamada hayatını kaybeden 3 askerimizin ailesine başsağlığı diliyoruz. Yaralanan 6 askeri personelin en kısa zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz" dedi. Gerekli risk kontrol tedbirlerinin uygulanmaması sonucunda yaşanan bu patlama ve can kayıplarının, ülkedeki iş güvenliği alanında yaşanan sorunun büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çeken Koramaz şunları söyledi:

"Artık sistematik hale gelen bu patlama ve iş cinayetlerinin önüne geçmek için derhal ciddi adımlar atılmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusu toplumun bütünün ilgilendiren kamusal bir sorundur. TMMOB olarak yıllardır dile getirdiğimiz hukuki adımlar derhal atılarak iş güvenliği alanı, çalışanların can güvenliğini öne alan, işverenin ve kamu otoritesinin sorumluluğunun altını çizen bir çerçevede yeniden düzenlenmelidir."

"DUR DEMENİN YOLU BİRLİKTE MÜCADELEDEN GEÇİYOR"

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Gürkan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Pusulası tekellerin kârı, semayenin çıkarı olan iktidara neresinden bakılsa beceriksizlik, ihmal, cehalet, ölüm akıyor. Daha patlamanın sıcaklığı devam ederken fütursuzca üretim yapan fabrikanın patlamamış ürünlerinin naklinde 3 asker, 3 gencececik insan daha yaşamını yitirdi. Bu politikaların sahiplerine, emek karşıtı, halkın çıkarlarına ters, sermaye dostu uygulamalarına dur demenin yolu birlikte mücadeleden geçiyor. Geleceğimizi bir kurtarıcıya bırakmadan, sadece oy ve sandığa havale etmeden, daha çok birlik, daha çok mücadele."

AĞIR YARALANAN KAMYON ŞOFÖRÜ HİZMET-İŞ ÜYESİ

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı açıklamada, patlamada ağır yaralanan Kamyon Şoförü Fatih Üretmen’in Hizmet-İş sendikası üyesi olduğunu söyledi, “Patlamanın bütün yönleri ile araştırılması ve soruşturma sonucuna göre ihmali olan kusurlu bulunan kimler varsa gerekenin yapılması en büyük beklentimizdir” dedi.

Mahmut Arslan, “Bir kazadan çok daha fazlasını ifade etmektedir. İlk patlamada olduğu gibi ikinci patlamanın da bütün yönleri ile araştırılması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı açısından gerekli önlemler alınmış mıdır, patlayıcı maddelerin taşındığı aracın tehlikeli maddelerin, güvenli ve düzenli şekilde kamuya açık karayolu ile taşınmasını sağlayan ADR belgesi var mıdır gibi sorular yanıt beklemektedir” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

{{408816}}

{{408676}}

{{408552}}

ÖNCEKİ HABER

George Floyd’un son sözleri: Anne seni seviyorum, çocuklarıma onları sevdiğimi söyle…

SONRAKİ HABER

İstanbul genelinde eş zamanlı operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa