08 Temmuz 2020 11:10

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın: Hükümet dikensiz gül bahçesi istiyor

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın: Amaçları ayakta duran baroları susturmak ve etkisiz hale getirmektir. Kendi ürettikleri politikalara karşı zora dayalı rıza üretmeye çalışıyorlar.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cahit ÖZBEK
Ergin ÇAĞLAR

İktidarın baroların yapısını değiştirmek için hazırladığı ve kamuoyunda “çoklu baro” olarak bilinen 28 maddelik “Avukatlık Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Adalet Komisyonu’nda muhalefet partilerinin itirazlarına ve baroların protestolarına rağmen AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Kanun teklifinin bugün Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenirken, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, yapılmak istenen değişiklikle baroların işlevsiz hale getirilmek istendiğini söyledi.

"HÜKÜMET DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ İSTİYOR"

Örgütlenme, ifade, toplantı ve yürüyüş özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlükler konusunda ciddi kısıtlamaların olduğuna dikkat çeken Aydın, insanların bu haklarını kullanma konusunda tedirginlik yaşadıklarını belirtti. Haklarını kullanmak isteyenlerin yargı taciziyle karşılaştıklarını, gözaltıyla tehdit edildiklerini dile getiren Aydın, temel hak ve özgürlükler konusunda karnesi kötü olan bir ülkede yaşadığımızı vurguladı. Baroların temel hak ve özgürlükler konusunda mücadele veren, itiraz eden ve bu tür hukuksuzluklara karşı hukuki mücadele yürüten meslek ve sivil toplum örgütleri olduklarını anımsatan Aydın, baroların bu işlevi yerine getirdikleri için hedef alındıklarına işaret etti. “Hükümet dikensiz bir gül bahçesi istiyor” diyen Aydın, iktidarın kadın cinayetleri, çocuk istismarı, işkence ve kötü muamelenin örtbas edilmesini istediğini kaydetti.

"İŞLEVSİZ HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR"

Hükümetin bu yasayla zora ve baskıya dayalı rıza üretmeye çalıştığını ifade eden Aydın, hükümetin istediklerinin tam tersini savunduklarını, toplumun kendi itirazlarını barışçıl bir şekilde dile getirdiği ve bu konuda kimsenin yargı taciziyle karşılaşmadığı bir düzenin kurulmasını istediklerini belirtti. Hükümetin bu politikalarını eleştirdikleri için yasanın çıkarılmak istendiği sözlerine ekleyen Aydın, “Bu yasanın temel gerekçesi budur. Ondan dolayı bugün bu yasa ile barocuklar yaratarak, yandaş barolar oluşturmaya çalışıyorlar. Bu oluşturmaya çalıştıkları politikalarla kutuplaştırmayı, meslek örgütlerimizi itibarsızlaştırmayı, işlevsizleştirmeyi hedefliyorlar. Hedef de amaç da budur” dedi.

"TEK SESLİ BİR ÜLKE VE YÖNETİM İSTİYORLAR"

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) “Savaş bir halk sağılığı sorunudur” dediği için baskılarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Aydın, barolar üzerinde de aynı baskının kurulmak istendiğini dile getirdi. “Tek sesli bir ülke ve yönetim istiyorlar” diyen Aydın, şöyle devam etti: “Bizim de barolar olarak buna itirazımız var. Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yüzlerce sivil toplum örgütü, dernek ve sendika kapatıldı. Toplum nefes boruları adeta bir bir tıkandı. Şimdi de barolar var ayakta duran. Amaçları da ayakta duran baroları susturmak ve etkisiz hale getirmektir. Kendi ürettikleri politikalara karşı zora dayalı rıza üretmeye çalışıyorlar.”

"BAROLARIN MUHALİF KARAKTERİ ÜRKÜTÜYOR"

İktidar kanadının “Biz baroları çoğulcu ve demokratik bir yapıya kavuşturmak istiyoruz” açıklamalarını gerçeklikten uzak değerlendiren Aydın, şunları ifade etti: “Bu söylemler kamuflaj olarak kullanılıyor. Asıl niyetlerinin bu olmadığını biliyoruz, kaldı ki zaman zaman kendileri de ‘Barolar muhalif’ şeklindeki lafları ağızlarından kaçırıyorlar. Muhalif diye işlevsiz hale mi getireceksiniz? Yani baroların muhalif karakteri onları ürkütüyor.”

"YASA GEÇSE DAHİ MÜCADELE BÜYÜYECEK"

Bu yasa geçse dahi yurttaşların ve meslektaşlarının haklarını savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Aydın, bunun kendileri için yasal bir hükümlülük olduğunu anımsattı. Tüm bu süreçlerde haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirten Aydın, buna ilişkin itirazlarını hem baro başkanları hem de avukatlar olarak dile getireceklerini vurguladı. Bu mücadeleyi siyasi bir ikbal için vermediklerini özelikle belirten Aydın, şunları söyledi: “Bizim derdimiz toplumumuzun ve meslektaşlarımızın hakkını savunmaktır. Tabii hükümetin, iktidarın kaygısı başka. Onlar bu işi siyasal ikbal uğruna yapıyorlar. Er ya da geç bu yanlıştan dönülecek. Bu yasa çıkıp yasallaşsa da onlar bu sonuçları alamayacaklar, çünkü biz haklıyız, kazanacağız.” (MA) 

ÖNCEKİ HABER

Çorlu'da yaşamını yitirenler anıldı: Peşini bırakmayacağız

SONRAKİ HABER

72 yaşındaki Barış Annesi Makbule Özbek, kaçma şüphesiyle tahliye edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa