05 Temmuz 2020 15:47

Avukat Canan Arın: İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmesi şiddetti arttırır

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alındığını belirten Avukat Canan Arın, “Sözleşmenin geri çekilmesi değil, daha iyi uygulanması üzerine çalışılmalıdır” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye’nin kadınlara yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekileceğini açıklamasına ilişkin tartışmalar sıcaklığını koruyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından sözleşmenin gözden geçirileceği belirtilmişti. Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından İstanbul Sözleşmesi muhafazakar kesimler tarafından medya üzerinden tartışılmıştı. Son olarak geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş da İstanbul Sözleşmesi için “Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır” dedi. Erdoğan da bu açıklamanın ardından “Çalışıp gözden geçirin, halk istiyorsa kaldırın” açıklamasında bulundu.

Mezepotamya Ajansından Semra Turan, İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği ve neden hedef alındığını İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi çalışmalarında yer alan Avukat Canan Arın ile konuştu.

SÖZLEŞMENİN 4 TEMEL AYAĞI

Arın, kadına yönelik şiddet ve katliamlardan rahatsız olmayanların İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmek istediğini belirterek, sözleşmenin şiddeti engellemeye yönelik en kapsamlı sözleşme olduğunu söyledi. 

Bu sözleşmenin 4 temel ayağı olduğunu söyleyen Arın  “Bunlar kadını şiddete karşı korumak, kadına ve aile içi şiddeti önlemek, şiddeti kovuşturmak ve şiddeti engelleyecek politikalar oluşturmaktır. Bu sözleşmede AKP ve MHP’yi rahatsız edecek ne var anlamıyorum” dedi.

Türkiye’nin kadına yönelik şiddeti önleyemediği için çoğu kez AİHM tarafından mahkum edildiğini anımsatan Arın, İstanbul Sözleşmesi’ne taraf ülkelerin kadınları şiddetten korumak zorunda olduğunu söyledi.

Sözleşmeden çekilmek istemelerinin asıl sebeplerinden birinin şeriat kurallarını getirmek olduğunu ifade eden Arın, buna ilk olarak 4+4+4 eğitim sistemi ile başladıklarını aktardı.

"ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORLAR"

İktidarın adım adım kadın kazanımlarını ellerinden almak istediğini söyleyen Arın, “Türkiye’de en güçlü muhalefet kadınlar tarafından yapılıyor. Bununla erk iktidarın sarsıldığını görüyorlar. Sözleşmeyi kaldırmak istemeleri iktidarların kadınlar tarafından sarsıldığını gösteriyor. Bunu engellemek için her şey yapıyorlar. Bu sözleşmeleri kaldırarak, çocuk yaşta evliliğin önünü açmak istiyorlar. Bu da tecavüzdür, cinsel istismardır. Kız çocuklarını ne kadar erken evlendirirlerse kızın isyan etme, itaat etmeme gibi reaksiyonu daha az olacaktır. Erken yaşta evlendirildiği için daha çok korkup itaatkar olacaktır. Kız çocuklarının kendisini geliştirmesine dair tüm imkanlar ellerinden alınıyor. İstanbul sSözleşmesi bütün bunları engelliyor. Onun için de hükümetin tüm derdi sözleşmeyi geri çekip şeriatı getirmektir” diye konuştu.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAYAT KURTARIYOR"

İktidarın bu gündemleri yavaş yavaş ısıtarak, kamuoyuna sunduğunu ifade eden Arın, “Bunu başarabilecekler mi bilemiyorum. Çünkü kadınlar birtakım özgürlüklerin farkına vardılar. İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı Kanun’la birçok kadının hayatı kurtuldu. İstanbul sözleşmesi hayat kurtarıyor” ifadelerinde bulundu.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlüklerini hiçbir zaman yerine getirmediği eleştirisinde bulunan Arın, ”Türkiye’deki kanunlar yeterli ancak uygulama çok kötü. Siyasi nedenler ve hukuk bilmezlikler nedeniyle hiçbir kanun uygulanmıyor. İstanbul Sözleşmesi de siyasi düşünceler nedeniyle uygulanmadı” diye belirtti.

Arın, İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmesiyle kadınları tamamen korumasız bırakacağını vurgulayarak, “Sözleşmenin geri çekilmesi mevcut kadına yönelik her türlü şiddet ve tecavüzü artırır. İstanbul Sözleşmesi tüm kadınlar için bir güvencedir”  dedi.

"SÖZLEŞME DAHA İYİ NASIL UYGULANABİLİR ÜZERİNE ÇALIŞILMALIDIR"

Şiddet veya tecavüz faili erkeklerin ceza alması için avukatların çoğu kez mahkemelerde İstanbul Sözleşmesini örnek olarak sunduğunu söyleyen Arın, “Bu saldırılara karşı daha çok örgütlü mücadeleyle karşı çıkmalıyız. Toplum sözleşmenin değiştirilmemesi için elinden geleni yapmalı. Türkiye’de akla ve mantığa dayalı tüm öneriler, yasalar bertaraf edilmek isteniyor. Ülkede gerçekten demokrasi var ise sözleşmenin geri çekilmesi değil, daha iyi nasıl uygulanabilir üzerine çalışılmalıdır” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ford işçisi yazdı: Güvenli yerim güvensiz işim

SONRAKİ HABER

Almanya’da işten atmalar artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa