03 Temmuz 2020 18:23

EMEP’ten Sakarya açıklaması: Alınmayan önlemler işçilerin canına mal oluyor

 EMEP: Hendek’teki patlama da kaza değil bir iş cinayetidir. Sorumluları derhal ortaya çıkarılmalı, hak ettikleri cezalar verilmelidir.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

EMEP, Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek üretimi yapılan Coşkunlar fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili yaptığı açıklamada, “İnsanca çalışma ve insan onuruna yaraşır yaşam koşulları sağlanmadığı sürece de bu tür iş cinayetleri devem edecektir. Hendek’teki patlama da kaza değil bir iş cinayetidir. Sorumluları derhal ortaya çıkarılmalı, hak ettikleri cezalar verilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan imzasıyla yayımlanan açıklama şöyle:

“Adeta işçilerin canı pahasına yükselen bu firmanın işletmelerinde bunca patlama yaşanmış olmasına karşın nasıl oluyor da bu firma farklı adlar altında, farklı illerde faaliyet sürdürmeye devam edebiliyor? Kim ya da kimler bu duruma göz yumdu? Devlet bugüne kadar neden önlem almadı? Nasıl oluyor da bu fabrikalar yıllardır işçilerin sağlığını ve yaşamını yok sayarak, o bölgede yaşayan halkın can güvenliğini hiçe sayarak ve hiçbir yaptırım görmeden üretime devam edebiliyor? Yaşanan bunca ölümden sorumlu tutulan, ceza alan kaç kişi var?

Bugün Hendek’te işçi aileleri yürekleri ağızlarında yakınlarından iyi bir haber almak için bekliyor.

Hendek’teki patlamada ölen ve yaralanan işçiler hiçbir hesap verilmeden unutulmaya mı bırakılacak?

Fabrikanın Genel Müdürü Yaşar Coşkun geçtiğimiz yıllarda “Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının yüzde 98'i önlenemez. Ölen işçinin de -doktorun dediğine göre- korkudan ödü patlamış” şeklinde gerçeklikten uzak bir açıklama yapmıştı.

 Biliyoruz ki bugüne kadar onlarca işçinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan bu patlamalar eğer gerekli denetimler yapılmış olsaydı önlenebilirdi. Fabrikanın karı değil de işçilerin sağlığı düşünülerek gerekli önlemler alınsaydı bunca acı yaşanmayabilir; gerekli denetimler yapılsaydı patronlar önlem almamakta bu kadar cüretkar olmazlardı.

 Salgın döneminde bile üretimin son gaz devam ettiği bu fabrikada yaşanan iş cinayetlerinin sorumluları önlemleri almayan patronlar ve denetimleri gerçekleştirmeyen devlet yetkilileridir.

Sermayedarlar, iktidar yetkilileri, bürokratlar her iş cinayeti sonrasında ağız birliği ederek ‘bu işin fıtratında ölüm var’ iddiasında bulundular ve iş cinayetlerini normalleştirmeye, sorumluluğu üzerlerinden atmaya çalıştılar.

İnsanca çalışma ve insan onuruna yaraşır yaşam koşulları sağlanmadığı sürece de bu tür iş cinayetleri devem edecektir.

Hendek’teki patlama da kaza değil bir iş cinayetidir. Sorumluları derhal ortaya çıkarılmalı, hak ettikleri cezalar verilmelidir.

Partimiz ölen işçilerin ailelerine başsağlığı dilemektedir ve Hendek cinayetinin üstünün örtülmesine izin vermeyecektir.

İş cinayetleri son bulsun, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın!”

HDP: SAKARYA’DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ KAMUOYU DOĞRU BİLGİLENDİRİLMELİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında yaşanan patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Fabrikada daha önce de benzer olayların yaşandığını hatırlatan Köse, “Can kayıplarına neden olan bu patlama ile ilgili kamuoyu doğru bir şekilde bilgilendirilmelidir. Felaketin nedeni, varsa idari kusur ve ihmaller derhal açıklanmalıdır” ifadelerine yer verdi. Gelen ilk bilgilere göre bölgede halk sağlığını tehdit eden radyasyon sızıntısı uyarıları yapıldığını paylaşan Köse, “Aynı zamanda eko-sisteme de büyük zararlar veren bu felaketler önlenebilir felaketlerdir. Çalışanların, emekçilerin, vatandaşların, doğanın ve canlıların hayatları hiçe sayılarak bu tür üretim alanlarına izin verilmesinin siyasi sorumluluğu bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yıllardır yapılan uyarıların dikkate alınmadığına dikkat çeken Köse, “Hükümet bir kez daha sorumluluğu bölge halkına yüklemiştir. Gerekli tedbirler alınmadan benzer çalışma alanlarına izin verilmesi sadece iş cinayetlerine neden olmakla, sadece emekçilerin hayatını tehlikeye atmakla kalmıyor aynı zamanda Sakarya’daki olayda da görüldüğü gibi bölgede yaşayan insanları da büyük bir tehdit ve tehlike ile karşı karşıya bırakıyor” diye belirtti. Köse “Doğamıza zarardan başka bir faydası olmayan havai fişeklerin üretimi durdurulmalıdır” çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)

{{408541}}

ÖNCEKİ HABER

Emek Hareketinden mimar ve mühendisler: Bu acı hepimizin, katili de tanıyoruz

SONRAKİ HABER

HDP Sözcüsü Ebru Günay: Amaç muhalefeti susturmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...