Sakarya Hendek’te havai fişek fabrikasında patlama: 7 ölü, 114 yaralı

Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Şu ana kadar 7 kişi hayatını kaybetti, 114 kişi yaralandı. Fabrika önüne gelen aileler ihmalleri anlattı.

03 Temmuz 2020 07:57
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2020 20:36
Paylaş

Sakarya Hendek’te bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda sabah saatlerinde patlama meydana geldi. Patlamanın ardından fabrikanın bulunduğu bölgeden gökyüzüne dumanlar yükseldi. Patlama sesleri kentin her yerinden duyuldu. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans ekibi yönlendirildi. Patlama nedeniyle 7 kişi hayatını kaybederken 114 kişi yaralandı. Fabrika önüne gelen aileler Evrensel'e fabrikadaki çalışma koşullarını, daha önce yaşanan patlamaları ve buna rağmen önlem alınmadığını anlattı. Patlamanın yaşandığı Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası daha önce de benzer patlamalarla gündeme gelmişti.

Patlama sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Aile, Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, patlamanın yaşandığı bölgeye geldi. Patlama sonrası fabrikanın bulunduğu bölgeye girişler polis ve jandarma ekipleri tarafından kapatıldı.

Patlamada yaralanan işçiler ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırılırken itfaiye ekipleri de yangını söndürme çalışmaları başlattı. Söndürme çalışmalarına katılmak üzere bölgeye Düzce ve Kocaeli'den de takviye ekipler sevk edildi. Söndürme çalışmaları sürerken havai fişek patlamaları da aralıklı olarak devam etti.

İLK AÇIKLAMALAR: 4 ÖLÜ, 114 YARALI

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, patlama sonucu 4 kişinin öldüğünü, 1'i ağır 103 kişinin yaralandığını bildirdi. Fabrika sahasında arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Daha sonra açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 114 kişinin hastanelere kaldırıldığını belirtti.

Akşam saatlerinde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yangının kontrol altına alındığını belirtti. Bakan Koca, paylaşımında, "Yangın kontrol altına alınmış durumda. Patlama, çevreyi de etkileyen bir hasara yol açtı” ifadelerini kullandı.

SOYLU: 7 KAYBIMIZ VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “7 kişilik bir kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünü de arama tarama çalışmalarına devam ediyoruz. Mart ayında burayla ilgili bir denetim gerçekleştirildi, patlayıcı bir madde içerdiği sebebiyle” dedi.

HASTANEYE KALDIRILAN 114 KİŞİDEN 92'Sİ TABURCU EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile patlamanın meydana geldiği havai fişek fabrikasındaki inceleme yaptı.

Hastaneye kaldırılanlar hakkında bilgi veren Koca, "4 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti, 3 vatandaşımızla ilgili durum tespiti, tarama çalışmaları devam ediyor" dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk ise bir gazetecinin denetim sorusu üzerine "Senelik rutin denetimlerimiz var" dedi.

Patlama bölgesindeki çalışmalarını tamamlayan bakanlar, yaralananların bir kısmının tedavide bulunduğu Hendek Devlet Hastanesi'ne geçti. Hastane görevlilerinden yaralıların durumu hakkında bilgi alan ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini ileten Soylu, Koca ve Selçuk daha sonra hastaneden ayrıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gece saatlerinde yaptığı paylaşımla Sakarya'nın Hendek ilçesindeki patlama sonrasında 114 kişinin hastaneye kaldırılığını bunlardan 92'sinin taburcu olduğunu bildirdi.

Bakan Koca, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, patlamada yaralanan ve tedavisi devam eden hastaları Hendek Devlet Hastanesinde ziyaret ettiklerini belirterek, "Hastaneye kaldırılan 114 kişiden 92'si taburcu edildi, 22'sinin tedavisi sürüyor. Hayatını kaybeden 4 yurttaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum." ifadelerini kullandı.

ARAMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ

Fabrikadaki yangının kontrol altına alınmasının ardından itfaiye ekiplerince başlatılan soğutma çalışması sürüyor.

Bölgede yürütülen arama ve tarama çalışmalarına ara verildi. AFAD ekiplerinin öncülüğünde yürütülen çalışmaların, sabah saatlerinde yoğunlaşarak devam edeceği belirtildi.

VALİ: HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 6'YA YÜKSELDİ

Sakarya Valisi Kaldırım, havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili olarak 5 Temmuz'da yaptığı yeni açıklamada "Hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi. Kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları sürüyor" ifadelerini kullandı.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 7'YE YÜKSELDİ

Sakarya Valiliği, 6 Temmuz'da patlamayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yaşamını ytiren kişi sayısının 7 olduğunu ve ekiplerce aranan herhangi bir kişinin kalmadığını açıkladı.

“İŞSİZLİKLE TEHDİT EDİLEN İŞÇİLER SUSTURULDU, PATLAMALAR PARAYLA ÖRTBAS EDİLDİ”

Patlama sırasında eşinin fabrikada olduğunu söyleyen Salih Çelik, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklı daha önce de patlamalar yaşandığını ifade etti. Devletin de gerekli denetimleri yapmadığına dikkat çeken Çelik, kendisinin daha önce şikayette bulunduğunu ancak yanıt alamadığını söyledi. Çelik, işçilerin de işsizlikle tehdit edildiğini, parayla daha önceki patlamaların örtbas edildiğini dile getirdi.

İŞÇİLER CAN HAVLİYLE FINDIK BAHÇELERİNE KAÇTI

Fabrikada çalışan ablasını kurtarmak için gelen Adem Türgün, patlamanın ardından yaşadıklarını anlattı. Türgün, ''Kız kardeşim burada çalıştığı için hemen can havliyle ben de buraya intikal etmeye başladım. Birçoğu kadın zaten çalışanların. Etrafta bulunan fındık bahçelerine, yani fabrikadan mümkün olduğunca uzak alanlara kaçmaya çalışıyorlardı. Hatta bu kaçmaya çalışanlar içerisinde ayağı kırık olanlar, ayağından, kolundan yara almış olanlar, taşlardan ve o uçan parçalardan dolayı yaralananlar vardı. O sırada içeriden birkaç kişiyi de biz çıkartabildik” dedi.

Adem Türgün alevlerin birbirine yakın olan binalara sıçradığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“İnsanlar olayın şokuyla birlikte kaçınmaya başladılar. Etraftaki fındık bahçelerinde saklanmaya çalıştılar. Kafalarına, üzerlerine bir madde gelmemesi için fındık bahçelerine saklanmaya çalıştılar. Biz de yakınımızı yaklaşık 1,5 kilometre aşağıda kaçmış halde bulduk.”

PATLAMANIN ETKİSİYLE 10 METRE SAVRULDU

Patlamada yaralanan işçilerden Recep Ersoy, fabrikada elektrikçi olarak çalıştığını ve patlama sırasında yemekhanede olduğunu söyledi. Patlama olan yerin yanından çıktığını dile getiren Ersoy, şöyle konuştu:

“Yemekhanenin içindeydim. Patlama ilk vurduğu zaman beni 10 metre fırlattı. Ondan sonra kalktım, yanımdaki kadınları tezgahın altına koydum. Şimdi ağlayasım geliyor duyduğum zaman. Ondan sonra camdan dışarı atladım. Dışarı çıktım ama geriden 3-4 sefer daha patladığını duydum. Ondan sonra da zaten ormandan baktığımda fabrika yerinde yoktu. Sadece patlıyordu.”

DİSK: ÖLÜMLER GERELİ ÖNLEMLER ALINMADIĞI İÇİN YAŞANIYOR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan patlamanın yaşandığı fabrikada incelemelerde bulundu. DİSK heyeti olarak patlamanın yaşandığı fabrikada inceleme yaptıklarını belirten Çerkezoğlu, gözlemlerini anlattı. Aynı fabrikada daha önce yaşanan patlamaları da hatırlatan Çerkezoğlu, "Gerekli önlemler alınmadığı için bu ölümler yaşanıyor" dedi.

İSİG: FABRİKANIN İSMİ VE YERİ DEĞİŞTİ AMA SAHİBİ AYNI AİLE

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ise fabrikada geçtiğimiz yıllarda da patlamalar meydana geldiğini, patlamalar nedeniyle 5 işçinin hayatını kaybettiğini ve 100'e yakın işçi yaralandığını hatırlattı. 11 Şubat 2011'de yaşanan patlamayı hatırlatan İSİG, o dönem fabrika müdürünün “Patlayıcı maddelerin yaratacağı iş kazalarının yüzde 98'i önlenemez. Ölen işçinin de korkudan ödü patlamış” diye açıklama yaptığını hatırlattı. İSİG, “Bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?” diye sordu.

CHP’Lİ ÖZKOÇ: DEVLETİN BÜTÜN İMKANLARI BURADA

CHP milletvekillerinden oluşan heyet de patlamanın yaşandığı fabrikada incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerin ardından açıklamada bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, iş güvenliği açısından tedbirlerin artırılması gerektiğini belirtti:

“Acımızı ilk önce şöyle dindireceğiz; kurtarılacak bütün arkadaşlarımızın tahliye edip, hastanelerde tedaviye alınmasını sağlayacağız. Cenazelerimize ve ailelerine sahip çıkacağız ama ondan sonra bu kazanın tekrarı olmaması için bu tür fabrikaların sendikalı olması, iş güvenliği açısından tedbirlerin alınması, tekrarlanmaması için gereken çalışmaları yapacağız.”

‘DUMANIN SOLUNMAMASI GEREKİYOR’

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” dedi.

PATLAMA DAVUTPAŞA’YI HATIRLATTI

2008'de İstanbul Davutpaşa Çiftehavuzlar caddesinde havai fişek imal eden kaçak bir işyerinde patlama gerçekleşmiş, patlamanın etkisiyle binada bulunan 20 işçi ve maytap atölyesinin sahibi hayatını kaybetmiş, 115 kişi de yaralanmıştı. Dava sürecinde dört hakim ve iki savcı değişti. Yargılama sürekli geciktirildi. Bilirkişi raporunda atölyenin 4 yıl boyunca ruhsatsız işletildiği ve durumun Zeytinburnu Belediyesi tarafından da bilindiği belirtildi. Rapora göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi 10’da 3, Zeytinburnu Belediyesi 10’da 3, kendisi de patlamada hayatını kaybeden atölye işletmecisi Selçuk Başlar 10’da 2, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 10’da 1, BEDAŞ ise 10’da 1 kusurlu bulundu. Buna rağmen başta Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın olmak üzere sorumlular beraat ettirildi. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi: Pandemi ve sağlık çalışanları

SONRAKİ HABER

"Bu stres şartlarında YKS yaparsanız, tedbir almak zorundasınız"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...