03 Temmuz 2020 13:14

Ayşe Tuba Arslan'ın katiline indirimsiz ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası

Eskişehir'de boşandığı Ayşe Tuba Arslan'ı öldüren Yalçın Özalpay'a ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eskişehir'de, boşandığı eşi tarafından şiddet gördüğü ve ölümle tehdit edildiği için 23 kez savcılığa suç duyurusunda bulunan fakat başvurularının tamamında geri çevrilen, "Ölünce mi sesimi duyacaksınız?" yazılı son dilekçesi çantasındayken öldürülen Ayşe Tuba Arslan'ın cinayet davası görüldü. Ayşe Tuba Arslan’ı (45) öldüren Yalçın Özalpay (52), tutuklu yargılandığı davada ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti sanık Özalpay hakkında haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulamadı.

Anaokulunda aşçı olarak çalışan 2 çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan, boşandığı 24 yıllık eşi Yalçın Özalpay tarafından 11 Ekim 2019’da eski uğramış, 44 günlük yaşam mücaelesinin ardından 24 Kasım 2019’da hayatını kaybetmişti.

Hakkında "tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan Yalçın Özalpay, bugün karar duruşmasına çıktı. Eskişehir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada öldürülen Ayşe Tuba Arslan’ın babası Serdar Arslan ile annesi Meral Sondikme de yer aldı. Pandemi nedeniyle, fiziksel mesafe kurallarına uyabilmek adına duruşmanın kadın örgütlerinden temsili bir takip ile izlenmesine izin verilirken duruşmanın takipçilerinin arasında CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer’in de olduğu görüldü. Tutuklu sanık Yalçın Özalpay, Korona virüs tedbirleri kapsamında duruşmaya Eskişehir H Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı.

MAHKEME İNDİRİM UYGULAMADI

Kararı açıklayan mahkeme heyeti, sanık Yalçın Özalpay’a "Tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirilerek, nitelikli kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Kararda herhangi bir tahrik indirimi uygulanmazken ateşli silahlar kanuna muhalefet suçundan da sanığa ayriyeten 2 ay hapis cezası verildi.

"BU KARAR CAYDIRICI OLSUN, BAŞKALARININ CANI YANMASIN"

Duruşmada Yalçın Özalpay'ın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasının ardından Aslan'ın annesi Meral Sondikme ve babası Serdar Aslan, duygusal anlar yaşadı. Adliye çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan baba Serdar Arslan, "Yavrum gitti, geri gelmez. Ama verilen bu karar bir nebze de olsa beni rahatlattı diyemem bana gönlüm biraz rahatladı. İnşallah bu verilen karar kadınlarımızın, kızlarımızın erkekler tarafından katledilmesine herhalde biraz caydırıcılığı olabilir. Benim yüreğim yandı. Benim yuvam yıkıldı. İnşallah bundan sonra başka yavrular katledilmez. Başka çocuklar yetim kalmaz. İnşallah yuvalarımız yıkılmaz. Benim temennim bu" dedi.

"BANA ÇOK ACI BIRAKTILAR"

Gözyaşları içinde konuşan Meral Sondikme ise katilin hak ettiği cezayı aldığını belirterek, "Bugün, buraya çok zor geldim. Serbest olsaydı artık gelmeyecektim. Tuba'nın acısıyla yaşamak da istemiyorum. Bana çok acı bıraktı. Nasıl kıydılar? Tubam gitti, gelmeyecek ama katil layık olduğu cezayı aldı. Herkesin emeklerine çok teşekkür ederim" diye konuştu.

"BAŞKA KADINLARIN ÖLDÜRÜLMESİNE ENGEL OLMASINI UMUYORUZ"

Duruşma sonrası Avukat Komisyonu adına açıklama yapan Avukat Betül Duman, en azından sanığın hak ettiği cezayı almış olmasından mutluluk duyduklarını ve bu kararın başka kadınların öldürülmesinin önüne geçeceğini düşündüklerini belirtti. İstanbul sözleşmesinin kaldırılmasının da gündemleştirildiği konusuna değinen Duman, bu kararın İstanbul Sözleşmesi sayesinde alındığını söyledi. Ayrıca Ankara’da savunmayı savunan meslektaşlarını da selamlayan Avukat Betül Duman “Barolar; kadınların, çocukların, hayvanların, insanların haklarını savunuyor. Bugünkü karar da baro bölünmediği için, baronun Kadın Haklarını Koruma Komisyonu bu davayı sahiplendiği için alınabildi” dedi.

CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer ise verilen kararın vicdanları bir nebze rahatlattığını ancak Ayşe Tuba’yı 23 başvurusuna rağmen koruyamayan kamu görevlilerinin de yargılanması gerektiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Eskişehir’de Yalçın Özalpay, boşandığı eşi 2 çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan’ı, geçen yıl ekim ayında satırla saldırarak ağır yaralamıştı. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi gören Arslan, 44 gün sonra hayatını kaybetmiş, katil zanlısı Özalpay ise çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Olayın ardından yapılan incelemede Ayşe Tuba Arslan’ın 3 kez uzaklaştırma kararı aldığı eski eşi Yalçın Özalpay hakkında birinde 'ben ölünce mi yardım edeceksiniz?' ifadesi yer alan 23 farklı dilekçe vererek şikayetçi olduğu ortaya çıkmıştı.

KADINLAR DURUŞMA ÖNCESİ DE AÇIKLAMA YAPTI

Duruşma öncesi, Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla Eskişehir Adliyesi A kapısı önünde toplanan kadınlar adına Şehnaz Ateş açıklama yaptı. Ayşe Tuba Arslan’ın hayattayken duyulmayan sesini duyurmak ve gerçek adaleti talep etmek için toplandıklarını belirten Ateş; “Evlere kapandığımız pandemi sürecinde de kadın cinayetleri artarak devam etti. Ragıp Canan tarafından vurulan Nurtaç Canan’ın kendi kanıyla yazdığı 'Annem babam beni Ragıp vurdu' mesajını unutmadık. Bizler evlerde, sokaklarda can güvenliğimizin korunmasını talep ederken İstanbul Sözleşmesinden imzamızı nasıl çekeriz hesabı yapanlara, pandemiyi fırsat bilerek infaz yasasıyla kadına yönelik şiddet faillerini serbest bırakanlara, çocuk istismarını aklamaya çalışanlara sesleniyoruz: Kadınların yaşam haklarına yapılan bu saldırılar münferit değildir. Sistemli olan kadın cinayetlerini engellemek için bütünlüklü politikalar hayata geçirilmelidir. Biz kadınlar erkek egemenliğinin, baskının, ayrımcılığın, şiddetin bütün biçimleri sonlanana ve ölen kız kardeşlerimiz için adalet yerini bulana kadar kimseye rahat vermiyoruz!” diyerek sözlerine devam etti.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun etkin kullanılmasını, kadın cinayetlerinde iyi hal ve tahrik indirimi ile cezasızlık politikasından vazgeçilmesini talep ettiklerini söyleyen Ateş; “Ayşe Tuba için adalet, bugün bu ülkede yaşayan bütün kadınlar için adalet demektir. Yaşamımız, eşitliğimiz, özgürlüğümüz için erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz! Haklarımıza, hayatlarımıza her gün sistematik bir şekilde saldıranlara karşı gücümüzü kadın dayanışmasından alıyoruz” dedi.

Ardından Ayşe Tuba Arslan’ın avukat komisyonu adına konuşan Neriman Ersin, komisyonun bir kısmının da savunmayı savunmak için bugün Ankara’da olduğunu belirterek “Ankara’da savunmayı savunan meslektaşlarımız aynı zamanda kadın cinayetlerinin cezasızlık politikalarının engellenmesi için de bugün orada, selam olsun buradan oraya!” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli ve Aliağa'da avukatlardan “Çoklu Baro” sistemine tepki

SONRAKİ HABER

Sendika ve odalardan savunmaya destek: Barolar haklarımız gasbedilirken yanımızdaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa