Baro başkanları: Tasarı geri çekilene kadar mücadele edeceğiz

Meclis önünde bekleyen baro başkanları, engellemeleri ve komisyon görüşmelerini Evrensel'e değerlendirdi.

03 Temmuz 2020 09:29
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2020 12:59
Paylaş

Burcu YILDIRIM
Sultan ÖZER
Ankara

Çoklu baro düzenlemesine karşı Meclis önünde protestolarını sürdüren baro başkanları, gazetecilerle temas kurmalarına izin verilmemesi üzerine mesajlarını çektikleri videolar ile verdi. Baro başkanları, geri adım atılana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

AKP ve MHP’nin birlikte hazırladığı çoklu baro sistemi teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam ederken, düzenlemeye karşı çıkan barolar Meclis’in Çankaya Kapısı önünde dünden bu yana protesto eyleminde. Etrafları bariyer ile çevrilmiş durumdaki baro başkanlarının gazeteciler ile temas kurması dahi polislerce engelleniyor.

TASARI GERİ ÇEKİLENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Gazetemize konuşan baro başkanları yaşadıklarını ve taleplerini şöyle anlattı:

Manisa Baro başkanı Ali Arslan: Meclisin önüne geldiğimiz bariyerlerle çevrilmiş durumdaydı. ‘Baro başkanı da alınmayacak’ diyerek alanı terk etmemizi istediler. Milletveilleri ve baro başkanları da yanımıza geldi ve tartışma büyüdü. Sonrasında ne yazık ki ve hiç olmaması gereken bir şekilde hileli bir yolla buraya girmek durumunda kaldık. Milletvekili aracıyla içeri girdik. Bu bizleri üzdü. Komisyonda görüşülen taslak bizimle ilgili. Biz burada konuşma hakkı elde edemezsek kim anlatacak derdimizi?

Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin: Bizim görüşümüz alınmadan, avukatların, hukuk fakültesinin ve baroların görüşü alınmadan meclise getirilen bir avukatlık yasa tasarısı var. Çoklu baro bu ülkenin halkına, kadınlarına, gençlerine, iş cinayetlerinde ölen işçilerin ailelerine yapılan bir haksızlıktır. Avukatların artık bir nolu baro, iki nolu baro diye etiketi olacak. İktidara yakın olan alanda hukuk parsellenecek. Biz buna dur demek için Ankara’dayız. Sendikalara ve meslek odalarına bu mücadeleye destek sunma çağrısında bulunuyoruz.

AVCILIK DERNEĞİ GİRİYOR, BAROLAR GİREMİYOR’

Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez: Vatandaşların kutuplaşmasına yol açacak ve hak arama özgürlüğünü ortadan kaldıracak yani yargının ele geçirilmemiş tek ayağı olan bağımsız savunmanın da iktidara bağlanması suretiyle yargının tamamen çöktürülmesi devletin de bu ayağının da yok edilmesine karşın görüşlerimizi bir kez daha ifade edelim dedik. Komisyonu baro başkanları izlesin dedik, bundan daha makul bir şey var mı? İki gün önce tarımla ilgili bir konu görüşülürken Meclis’e avcılık derneği çağrıldı. Küçümsediğimden değil, olması gereken de bu ama bir ülkenin geleceğini değiştiren bir yasa tasarısı görüşülürken baroların görüşüne başvurulmaması başlı başına bu ülkede demokrasinin ortadan kalktığını, hukuk devletinin artık olmadığını gösteriyor. Eğer iliksiz cübbelerimiz sizi bu kadar korkutuyorsa durmanız gereken bir nokta var.

Bingöl Baro Başkanı Hanifi Budancamanak: Ülkenin birçok yerinden gelen baro başkanlarıyla birlikte içeri alınmadık. Bizim görüşlerimizin dikkate alınmasını talep ediyoruz ama en son Ankara’ya geldiğimizdeki gibi bir muameleye tabi tutuluyoruz. Baro başkanlarının da basın mensuplarının da içeri alınmadığını görüyoruz. En önemli talebimiz bize danışılmadan gelen bu yasa teklifinin geri çekilmesi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Patlama yaşanan fabrikada kızı bulunan kişi fabrikaya giderken kaza geçirdi

SONRAKİ HABER

Sakarya'da patlamanın olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasının sicili kabarık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...