02 Temmuz 2020 19:31

Karamollaoğlu’dan Madımak yorumu: İnsanların ölmesi için yapıldığı kanaatinde değilim

Sivas Katliamı sırasında Sivas Belediye Başkanı olan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Katliam kasıtlı yapılır, ben insanların ölmesi için böyle bir şey yapıldığı kanaatinde değilim.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

2 Temmuz 1993’te gerçekleşen Sivas Katliamı sırasında Sivas Belediye Başkanı olarak görev yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Sivas Katliamıyla ilgili soruya "Ölen ölmüştür. İnsanların canı yanıyor bir şey diyemem. Ama katliam kasıtlı yapılır, ben insanların ölmesi için böyle bir şey yapıldığı kanaatinde değilim. İnsanlar boğularak hayatlarını kaybediyor. Bir komplo varsa o zaman onu bulmaları icap eder” ifadesini kullandı.

“Ortada bir komplo ihtimali var gibi görünüyor” ifadelerini kullanan Karamollaoğlu, katliamı önlemenin belediye başkanının görevi olmadığını, askerin ve polisin kendisine bağlı olmadığını söyleyerek, “Valinin, emniyet müdürünün görevidir” dedi.

Sivas katliamı sırasında Sivas Belediye Başkanı olarak görev yapan Temel Karamollaoğlu, Haber Global'de Jülide Ateş'in programına konuk oldu ve sorularını yanıtladı.  

Sivas Katliamı ile ilgili olarak Karamollaoğlu'nun söylediği "Katliam olarak vasıflandırılamaz, üzücü bir hadisedir. Katliam demek insanları bilerek öldürmektir. Ama orada perdeler arabalar yakılmış, arakasından da ateş bacayı sarmış. İçeridekiler dumandan öldüler, cayır cayır yanarak ölmediler" sözlerini hatırlatan Jülide Ateş, “Acaba durumun vehametini yumuşatmaya mı çalıştınız? Madımak olayı sizi utandırmıyor mu" sorusunu sordu. 

“KİMSE BU SORUYU VALİYE, EMNİYET MÜDÜRÜNE SORMUYOR”

Soruya cevap veren Karamollaoğlu şu ifadeleri kullandı: 

"Ben bunu bir itham olarak görürüm. Niye beni utandırsın ki? Ben bunun ne sorumlusuyum ne de bu hadiselerin önüne geçmekle mükellef bir makamda bulunuyorum. Belediye başkanıydım. Kimse bu soruyu valiye, emniyet müdürüne sormuyor. Halbuki onların görevi meydana gelen bu hadiseleri önlemekti. Bu hadiselerin olmaması için tedbir almaktı, hiç alakası olmayan bir insan niye bundan utanç duyacak? Bundan dolayı üzülüyorum ve hayıflanıyorum neden önlemedi diye.

Yalvar yakar olmuşum insanlara karşı. Emniyet müdürü alıp beni götürdü konferansın tertip edildiği yere. O zaman gençlere 'yapmayın, etmeyin' diye yalvarmama rağmen buna engel olamamışım. 

O zaman bütün medya bana saldırdı. İtfaiyenin başındaki bir kişinin fotoğrafımı çekti, Karamollaoğlu halkı kışkırtıyor diye yazdı. Sizde benim hiç mi fotoğrafım yoktu ki bu adamın ben olmadığımı bilmediniz? Efendim yanlışlık yapıldı. Ne yanlışı? Bunların hepsi kasıtlı olarak Milli Görüş’e, Refah Partisi'ne saldırmak için bahaneydi. Neden esas sorumlular hesaba çekilmiyor da bir belediye başkanı çekiliyor ki, ben bir fert olarak üzerime düşenden fazlasını yapmışım. 

“BEN İNSANLARIN ÖLMESİ İÇİN BÖYLE BİR ŞEY YAPILDIĞI KANAATİNDE DEĞİLİM”

Bu konular gündeme gelince benim o konuşmalarım da çıkınca bana telefon edip 'Hakkını helal et' diyen birçok insan oldu. ‘Biz bilmiyorduk, siz kışkırttınız’ zannediyorduk dediler. Öbür taraftan da bunu söylerken kimseyi itham etmekle söylemiyorum, ölen ölmüştür. İnsanların canı yanıyor bir şey diyemem. Ama katliam kasıtlı yapılır, ben insanların ölmesi için böyle bir şey yapıldığı kanaatinde değilim. TV'lere bakınca gördüğüm manzara şuydu: Bir adam elinde benzin bidonu arabalara döküyor, perdeleri yakmaya çalışıyor arkasından da o hengamede insanlar boğularak hayatlarını kaybediyor. Bir komplo varsa o zaman onu bulmaları icap eder."

"POLİS, ASKER BANA BAĞLI DEĞİL"

"Sivas katliamının sorumlusu sizce kim" sorusuna Karamollaoğlu şöyle yanıt verdi: "Son zamanlarda şu iddia ortaya atılıyor: Bence derin devlet. 1993 Türkiye’nin en karmaşık yılıdır. Çok büyük bir ihtimaldir ki böyle bir komplo hazırlanmış olsun. Ama kim, bilmiyorum. Bir ithamda bulunmam elimde bir delil olmadan mümkün değil. Varsa o iddiaların araştırılması icap eder diye düşünüyorum.  

“Madımak Katliamını önlemek için ne yaptınız?​” soruna Karamollaoğlu “Herhalde benden başka gayret gösteren olmadı. Ama polis bana bağlı değil, asker bana bağlı değil. Bu merciilerin başında bulunanlar neredeydi? Neden bu soruyu onlara sormuyorsunuz? Ben gizlenmedim ki, görevden alındım, 3 ay sonra iade edildi. Hiçbir zaman bu hadiseler karşısında yorum yapmaktan çekinmedim. Emniyet Müdürüne, valiye söyledim, bir şey olmaz dediler. İçişleri Bakanlığına hatta başbakana telgraf çektim. Hiçbir şey çıkmadı. Şimdi bütün bunlara bakınca ortada bir komplo ihtimali var gibi görünüyor. Bu hadise belediye başkanının görevi değil, valinin, emniyet müdürünün” diye yanıt verdi. (HABER MERKEZİ)

{{408493}

 

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 Durum Raporu: Vakaların 110 bini İstanbul'da

SONRAKİ HABER

"Yolcu" şifresiyle mültecileri ölüme taşıdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...