02 Temmuz 2020 09:24

RTÜK, MUBI’ye lisans alması için 72 saat süre verdi

RTÜK, internet üzerinden yayın yapan Cine5, Sinop Yıldız TV, Aras TV, Kanal 58 ve MUBI’ye lisans almaları için 72 saat süre verdi. Lisans almazlarsa kanallara ve MUBİ'ye erişim engellenecek.

MUBI logosu

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) internet üzerinden yayın yapan Cine5, Sinop Yıldız TV, Aras TV, Kanal 58 ve MUBI’ye lisans almaları için 72 saat süre verdi. Lisans almamaları durumunda kanallara ve platforma erişimin engelleneceği bildirildi. Bu açıklamanın ardından MUBİ'nin Türkiye Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Birlikte izleyeceğimiz çok film var” ifadeleri kullanılırken, gereken adımların atıldığı belirtildi.

RTÜK AÇIKLAMASI

RTÜK’ün internet sitesinden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin 'İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri' başlıklı 10 uncu maddesi kapsamında;

İnternet ortamından yürütülen yayıncılık faaliyetine ilişkin olarak yayın lisansı başvurusunda bulunabileceği, başvuru talebini içeren dilekçesi ve eki taahhütname ile birlikte üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemesi halinde üç ay süresince yayınlarına devam edebileceği,

Belirtilen süre içerisinde internet ortamından yayın lisansı verilmesi işlemlerinin tamamlanmaması ve bu süre için de hesaplanacak yayın lisansı ücretini peşin olarak ödemesi halinde ilave üç ay daha yayın hizmetlerini sunabileceği,

Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı ihtar olunur.”

MUBİ TÜRKİYE: DAHA İZLEYECEĞİMİZ SAYISIZ FİLM VAR

MUBİ Türkiye, “Türkiye bizim için çok önemli ve daha birlikte izleyeceğimiz sayısız film var. Gereken yapılıyor, üyelerimiz rahat olsunlar. İlginiz ve desteğiniz için çok teşekkürler!” açıklamasından bulundu.

İNTERNETE RTÜK DENETİMİ GETİREN SANSÜR YÖNETMELİĞİ

İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK'ten yayın lisansı alması şart koşan yönetmelik Resmi Gazete'de 1 Ağustos 2019 tarihinde yayınlamdı.

1 Eylül'de yürürlüğe giren yönetmelik ile Netflix, BluTV ve Puhutv gibi çevrim içi yayın platformları RTÜK denetimine girdi.

"Sansür yönetmeliği" olarak nitelenen yönetmelik, bu platformların RTÜK'ten lisans almadan hizmet vermesini engelliyor.

İnternet üzerinden yayın yapmak için radyoların 10 bin TL, televizyon kanallarının 100 bin TL ve dijital platformların 100 bin TL lisans ücreti ödemesi gerekiyor.

Yönetmelik gereği yıllık gelirlerinin binde 5'ini de her yıl RTÜK'e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK'ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda.

MUBI NEDİR?

2007'de Efe Çakarel tarafından ABD'de kurulan MOBİ, abonelerine seçilmiş filmleri çevrimiçi izleme imkanı sunuyor. Çoğunlukla kült ve nostaljik eserlere, festival filmlerine ve bağımsız yapımlara yer veren MUBI, dünya genelinde sinema izleyicilerinin ilgi gösterdiği bir platform. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Myanmar'da yeşim madenindeki heyelanda en az 162 madenci yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Gazetecilere yargı kıskacı: 3 ayrı davada 49 gazetecinin duruşması görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...