01 Temmuz 2020 18:22

Erdoğan'ın sosyal medya açıklamasını Fahrettin Altun toparlamaya çalıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sosyal medyayı tamamen kapatmak, kontrol altına almak istiyoruz" sözleri otosansüre uğradı. Ajanslar da cümlenin yer aldığı paylaşımları sildi.

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

Partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "sosyal medyayı tamamen kapatmak, kontrol altına almak istiyoruz" sözleri tepki topladı. Yüz binlerce kişi açıklamaya Twitter'da #SosyalMedyamaDOKUNMA diyerek tepki gösterdi. Tepkilerin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan'ın açıklamalarını toparlamak zorunda kaldı ve bu sözler hiç söylenmemiş gibi tepki gösterenleri "çarpıtmakla" suçladı. Gelişmelerin ardından bazı ajanslar, Erdoğan'ın o cümleleriyle yaptığı paylaşımları sildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugünkü açıklamasında medya ve sosyal medyanın "Kokuşmuşluğun aracı" haline geldiğini belirterek, şunları söylemişti:  "Yalanın, iftiranın kişilik haklarına saldırının itibar suikastlarının alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır. Bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip, bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz."

FAHRETTİN ALTUN, TEPKİ GÖSTERENLERİ "HAKİKATİ ÇARPITMAK"LA SUÇLADI

Tepkiler üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bir açıklama yayımladı. Altun, açıklamasını Twitter'da "Sayın Cumhurbaşkanımızın sosyal medya platformları ile ilgili olarak söylediği sözleri çarpıtarak hakikati perdelemeye çalışanlara..." cümlesiyle paylaştı.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün bazı sosyal medya platformları ile ilgili yaptığı açıklamaları bağlamından koparıp çarpıtmaya kalkışanlara bir çift sözümüz var" ifadesiyle açıklamasına başlayan ve bazı sosyal medya platformlarının vatandaşların haklarını gasbettiğini öne süren Fahrettin Altun, söz konusu sosyal medya platformlarının cinsel istismar, müstehcenlik, kumar, dolandırıcılık, suça teşvik, terör propagandası ve hakaret gibi kanunların suç saydığı konularda vatandaşların haklarının korunmasına yönelik hiçbir katkı sunmadığını savundu.

VERGİ VURGUSU!

Bu platformların, tüm uyarılara rağmen bu suçların işlenmesine zemin teşkil ettiğini, Türkiye'de kontrolsüz şekilde kazanç elde ettiğini ve hiçbir vergi yükümlülüğüne tabi olmaksızın faaliyet gösterdiğini söyleyen Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da söz konusu alanda hukuki düzenlemelerin ilgili organlarca yapılmasını vurguladığını belirtti.

AJANSLAR HAREKETE GEÇTİ, PAYLAŞIMLAR SİLİNDİ

Pek çok haber ajansı ve haber sitesi ilk başta Erdoğan'ın açıklamalarının tamamını yazılı bir şekilde haberleştirmiş, sosyal medyanın kaldırılmasına ilişkin sözler de haberlerde yer almıştı. Altun'un açıklamasının ardından AA'nın da aralarında bazı olduğu bazı hesaplar bire bir sözlerin yer aldığı paylaşımları sildi.

ERDOĞAN DA PAYLAŞIMINI SİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan akşam saatlerinde, gün içinde yaptığı açıklamalardan kısa propaganda videoları paylaştı. Konuşmaların alt yazılarının da yer aldığı videoların ikincisinde, "Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz" sözleri de açıkça yer alıyordu. Erdoğan bu paylaşımını şu cümlelerle yapmıştı: "İnternet ve sosyal medya mecralarının ülkemizde bir an önce hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Hukuki düzenleme tamamlandığında, erişim engeli ile adli ve mali yaptırımlar dahil her türlü yöntemi devreye sokacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan çok geçmeden bu tweetini sildi ve videoyu "sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz" cümleleri çıkarılmış olarak yeniden paylaştı. Önceki videodan kesilen bölüm, yeni videonun 40. saniyesinde yer alıyordu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Edirne’de tarım arazileri yandı, çiftçi zararda

SONRAKİ HABER

Ankara Tuzluçayır’da Sivas Katliamı anmasına polis müdahale etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...