03 Temmuz 2020 00:14
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2020 04:42

Metal işçileri: Sendikaları mücadeleye ancak biz çekebiliriz

Çerkezköy'de metal iş kolunda çalışan işçiler Hükümetin kıdem tazminatını fona devretmesine tepkili. İşçiler "Sendikalar masaya değil şaltere el uzatmalı" diyor.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Hüseyin TANRIKULU
Çerkezköy

Çerkezköy’de işçiler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Hükümetinin tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında kıdem tazminatını yok etme hazırlıklarına öfkeli. Görüştüğümüz bütün işçiler bu yasa tasarısının geri çekilmesi için kararlı bir mücadele gerektiğinde ortaklaşıyor. Sendika yönetimlerine güvenmediklerini dile getiren işçiler, “Sendikaları mücadeleye ancak işçiler çekebilir. Şimdi sendikaları biz örgütlemeliyiz” diyor.

Çerkezköy OSB’de farklı fabrikalardan işçilerle konuştuk. “Kıdem tazminatı işçinin tek güvencesi, bütün işçilerin bu hayatta hayal kurdukları tek hakları” diyen bir metal işçisi şunları söyledi: “Bu saldırı işçinin yaşamına ve hayallerine saldırıdır. Onun için hayatımızı hükümetin ve patronların insafına bırakamayız.”

SENDİKALAR MASAYA DEĞİL ŞALTERE EL UZATMALI

Türk Metal Sendikasına üye olduğunu dile getiren başka bir metal işçisi “Kıdem tazminatının kaldırılması söz konusu bile olmamalı. Sendikalar kıdem tazminatı için Cumhurbaşkanı veya hükümet ile bir görüşme yapacaksa, hükümet ve patronların sık sık dillendirdiği gibi ‘Kıdemi alamayanlar var’ ise her koşulda kıdem tazminatının alınması için görüşmeli. Kıdemin kaldırılması için görüşmeye bile katılmamalılar. Bu konuyu gündeme getirdiklerinde sendikalar masada görüşerek değil şalter inmeli ve tüm sendikalar ortak mücadeleye geçmeli” dedi.

HERKES SOKAĞA DÖKÜLMELİ, GERİSİ YALAN

Yıllardır AKP’ye oy verdiğini söyleyen bir tekstil işçisi “Reis bir şeyi kafaya koydu mu yapmak isteyecektir. Ama bu çok yanlış. Bunu durdurmanın tek yolu herkesin sokağa dökülmesinden geçer. Gerisi yalan” dedi. Başka bir işçi ise öfkesini şöyle dile getirdi: “Böyle bir durumda Gezi’den daha büyük bir protesto yapılır. Benim çoluk çocuğumun rızkına göz dikenlere sessiz kalmam, kimse de kalmaz.” Polimer Kauçuk fabrikasında çalıştığını söyleyen bir işçi ise “Uzun süredir işsizdim yeni işe başladım. Zor bir süreç olacak ama mücadele edersek biz kazanırız, sınıf kazanır. Mücadeleden başka bir yol yok” diye konuştu.  

Türk Metal üyesi olduğunu söyleyen bir başka işçi şöyle devam etti: “Türk Metal’in alacağı her türlü karara katılacağız. Ama sadece kıdem bizim kırmızı çizgimiz demekle olmaz. İşçinin mücadele etmesi için yolu açmalı. Yoksa daha büyük bir güven sorunu ile karşı karşıya kalırlar.” Sendikal örgütlülüğün olmadığı başka bir metal fabrikasında çalışan bir işçi ise “Sendikalara fazla güvenmiyorum. Sendikaları mücadeleye ancak işçiler çekebilir. Şimdi sendikaları biz örgütlemeliyiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

"Deniz var ama daha ailemi sahile götüremedim!"

SONRAKİ HABER

Autoliv işçisi: İşçiler kıdem gitmesin diye gönüllü çıkış yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...