30 Haziran 2020 16:42
Son Güncellenme Tarihi: 02 Temmuz 2020 05:18

Van Gölü'nde mülteci teknesi battı: 6 kişi öldü, 50 civarında kişi ise kayıp olabilir

Van Gölü'nde 60'a yakın mülteciyi taşıdığı değerlendirilen teknenin batması sonucu cansız bedenine ulaşılanların sayısı 6'ya yükseldi. 11 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Van Gölü'nde 4 gün önce göle açılan bir teknenin kaybolduğu ihbarı üzerine başlatılan arama çalışmalarında cansız bedenine ulaşılan kişi sayısı 6'ya yükseldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tekneye henüz ulaşılamadığını, batan tekneden sağ çıkan Medeni Akbaş dahil 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

"TEKNEDE 55-60 KİŞİ OLDUĞU DEĞERLENDİRİLİYOR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan kaybolan tekneye ilişkin açıklama yaptı. Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Yapılan mülakatlar çerçevesinde teknenin içinde 55-60 civarında kaçak göçmenin bulunduğuna yönelik bir değerlendirmeye ulaşıldı. Dün itibarıyla 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bu sabah bu sayı 6 oldu. Hemen sonar cihazıyla burada bir arama taramaya girildi ama cihaz derinlik tespiti açısından yeterli olmadı. Ankara'dan 29 Temmuz sabahı timlerimizle birlikte Row cihazı (su altı görüntüleme) geldi. Teknenin 110-120 metre derinlikte olduğu tahmin ediliyor. Yeri henüz tespit edilmiş değil. Sadece battığı bölgenin o derinlikte olduğu konusunda bir değerlendirmesi var ilgili ekiplerimizin."

"Şu anda Medeni Akbaş dahil olmak üzere 11 kişi gözaltında. İlgili köyün muhtarı açığa alındı. Çünkü 27 Haziran akşam saat 22.00 itibarıyla kayıp bilgisi söz konusu. Bize iletilen 20 saat zaman dilimi farklılığıyla ihbar değerlendiriliyor."

DOLU VE FIRTINA ÇALIŞMALARI DURDURDU

Sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da takip ettiği arama kurtarma çalışmaları, öğle saatlerinde aniden bastıran dolu yağışı ve fırtına nedeniyle durdu. Fırtına nedeniyle gölde çalışma yapan tekneler Çarpanak Adası yakınındaki iskeleye dönmek zorunda kaldı. Çalışmalara hava durumuna göre yeniden başlanacağı belirtildi.

DİSK: EMPERYALİSTLERİN ÇIKARCI POLİTİKALARI DAHA FAZLA ÖLÜME NEDEN OLACAK

Olaya ilişkin DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan da açıklama yaptı. Devletlerin mülteci politikalarının yarattığı risklere dikkat çeken Aslan şunları belirtti:

"Sınırların kapanmasıyla gittikçe çıkmaza düşen mülteciler bir umut ışığının bile onları hastalanabilecekleri, yolda sakat kalabilecekleri ölümü göze alan tehlikeli yolculuklara sokuyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada 11 kişinin gözaltına alındığından ve bu durumun sorumlularına karşı harekete geçtiğini belirtiyor. Türkiye’de bu kadar göçmen ve mültecilerin ölümünde, insan kaçakçılığının bu kadar yaygınlaşmasının asıl sorumluları kimlerdir? Onlarca mülteci göz göre göre ölüme gönderilmiştir. Sermayesi mülteci olan insan tacirleri ellerini kollarının sallayarak dolaşmaları, ceza almamaları kabul edilemez.  

Emperyalistlerin egemenlik ve hakimiyet politikaları, savaşlar, çatışmalar Türkiye’de ve Dünya’da göçmenlere mezar olmaya devam ediyor, uygulanan politikaların bir an önce değiştirilip önlem alınmaz ise bu salgın koşullarında karşımıza ağır bir tablo çıkacak. Türkiye, göçmenleri ve mültecileri koz olarak kullanarak, AB İle mültecilerin canı ve kanı üzerinden pazarlık yapıyor. Aynı tutumu AB Türkiyeye karşı kullanıyor. Başta Türkiye ve AB olmak üzere tüm ülkeler sınırları güvenli bir biçimde açmalı, bu çıkarcı siyasal hesaplarından da vazgeçmelidir.

Şu açıktır ki emperyalistlerin çıkarcı politik manevraları devam ettikçe daha fazla ölüm yaşanacaktır. Türkiye’de ve Orta Doğu’da halklar nefes alacak, akan kan duracak ve gözyaşları dinecekse eğer; bunun yolunu işçilerin birliği ve ortak mücadelesi, halkların kardeşliği ve barış mücadelesi açacak. Mülteciler de ancak o zaman savaş enstrümanı yapılmaktan kurtulacaktır."

HDP’Lİ KOÇYİĞİT: İDAM EDİLECEKLERİ BİLİNDİĞİ HÂLDE İRAN'A İADE EDİLDİLER

Van’da yaşanan mülteci ölümlerini TBMM gündemine taşıyan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise “Bu ülkede 2 İranlı genç; Saeed Tamjidi ve Muhammad Rajabi, idam edilecekleri bilindiği hâlde İran'a iade edildiler ve ölüm cezaları kesinleşti. İşte, sizin iktidarınız bu. Başka ne yapıyorsunuz? Siz, düzensiz göçmenliği, göçmen kaçakçılığını teşvik eden bir hükümetsiniz ve şu anda Van Gölü'nde 110 can gölün altında, siz burada kılınızı kıpırdatmadan oturuyorsunuz ve bu insanlar sizin hükümetinizin politikaları nedeniyle öldüler. Siz, belki de hiçbir zaman onlar için bir şey yapmadınız. İçişleri Bakanınız açıklama yapıyor ama üzerinden dört gün geçmesine rağmen hâlâ bu insanlara ulaşılmış değil ve Van yeni göçmenliğin, kaçakçılığın, insan kaçakçılığının üssü hâline gelmiş durumda. Sizin iç işleri politikanız, sizin hükümet politikanız, sizin göçmen politikanız nedeniyle bu ülkede göçmenler ya gemilerde teknelerde ya botlarda ya da donarak kar altında yaşamlarını yitiriyorlar. Bu gerçekle yüzleşseniz iyi olur diyorum” ifadelerini kullandı.

Van Valiliği, 27 Haziran 2020 saat 22.00 sıralarında kendi tekneleriyle Van Gölü’ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş isimli şahıslardan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarının 28 Haziran günü saat 18.00’de hem Van hem de Bitlis’teki güvenlik güçlerine kayıp ihbarında bulunduğu açıklamıştı. Teknenin battığını, tekneden sağ kurtulan Medeni Akbaş’ın bildirmiş ve teknede Sedat Akbaş’ın da olduğunu söylemişti. Valilik 5 kişinin cesedine ulaşıldığını duyurmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir ve Denizli baroları, "çoklu baro" dayatmasına karşı eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Bilim Kurulu Üyesi Çelik: Virüsün etkisinin azaldığı ifadeleri doğruyu yansıtmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa