İzmir ve Denizli baroları, "çoklu baro" dayatmasına karşı eylem yaptı

İzmir ve Denizli baroları, hükümetin meclise getirdiği çoklu baro yasa tasarısına karşı eylem yaptı.

30 Haziran 2020 16:48
Son Güncellenme Tarihi: 30 Haziran 2020 18:07
Paylaş

Hükümetin meclise getirdiği çoklu baro yasa tasarısına karşı baroların eylemleri sürüyor. İzmir ve Denizli'de de avukatlar, çok baroya karşı eylemlerini sürdürdü. İzmir Barosunun, "Savunma susmadı, susmayacak" şiarıyla başlattığı oturma eylemi bu gün de devam etti. Çoklu baro yasa tasarısı  görüşmeleri mecliste devam ederken, İzmir Barosu'na bağlı avukatlar baro binası önünde bir açıklama yaparak oturma eylemine başladı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinin de katılımıyla açıklama yapan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Özgür Yılmazer, "Siyasi iktidar barolorın bölünmesine yönelik yasa teklifini meclise sundu. Barolar insan hak ve özgürlüklerini,şiddete, tacize ve tecavüze uğrayan kadınların haklarını, istismara uğrayan çocukların hakkını, kısacası her türlü hak ve özgürlükleri savunan yani yanlışa yanlış diyen kurumlardır. İşte bu nedenle baroların sesini kısmaya çalışıyorlar. Bizler hiçbir güce karşı asla ve asla cübbelerimizi iliklemedik" dedi.

ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ, TESLİM OLMAYACAĞIZ

Avukatların polis değil hukuk devletini savunacaklarını hatırlatan Yılmazer, "Daha dün, ülkenin başkentine baro başkanlarını sokmadılar. İzmir'de anayasal demokratik hakkımızı kullanmamıza izin vermediler. Bizleri yürütmediler, Adana'daki meslektaşlarımıza saldırdılar. Çünkü korkuyorlar. Biz bu yasa teklifinin geçmeyeceğine inanıyoruz. Diyelim ki geçti, bundan sonra mücadele etmeyeceğiz sanıyorlar. Biz asla ve asla vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız. Biat etmeyeceğiz" diye konuştu.

Yılmazer son olarak 3 Temmuz'da Ankara'daki yürüyüşe tüm meslektaşlarını ve demokrasi güçlerini davet etti.

BAROLARA YAPILAN SALDIRI DEMOKRASİYE YAPILMIŞTIR

Baro önüne kurulan özgür kürsüden  seslenen TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın "Baro aynı zamanda vatandaşın savunma hakkını temsil eder. Bu gün baroyu koruyamazsak yarın hiçbir sendika ve kurumu koruyamayız. Bu mücadele emek ve demokrasi mücadelesidir. " dedi.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı "Onurlu muhalefetleri nedeniyle yönetilenler tarafından hedef tahtasına oturtulan meslek örgütleri, kendilerine yönelik her türlü saldırıya karşı ayakta dimdik mücadele etmeye devam edecektir" diye konuştu.

KESK Şubeler Platformu adına konuşan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven "Barolara yapılan saldırı tüm işçiler ve emekçilerin örgütlenme hakkına da saldırıdır. Tek adam sisteminin hukuksuzluğuna asla izin vermeyeceğiz" dedi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da "İşçilerin kıdem tazminatı ile uğraşan AKP hükümeti, toplumun her kesimiyle kavga halinde. Barolara, TMMOB, TTB'ye ve işçilerin kıdem tazminatına el uzatıyorlar. Biz de barışın özgürlüğün, laikliğin ve demokrasinin mücadelesini hep birlikte vereceğiz" dedi.

Oturma eylemine başlayan avukatlar sık sık "Savunma susmadı, susmayacak", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı.

DENİZLİ BAROSU POLİS BASKISINA RAĞMEN YÜRÜDÜ

Denizli Barosu avukatları tüm baskı ve yasaklamalara rağmen valilik önünden Çınar Meydanı'na yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Dün yaptıkları yürüyüş polis tarafından engellenen avukatları bugün tekrar yürüyüşe geçti.

Valilik önünden Çınar Meydanı'na yürüyen Denizli Barosu avukatları yürüyüş boyunca “Savunma susmadı susmayacak”, “Hak hukuk adalet” , “Savunma için yürüyoruz” sloganları attı. Yoldan geçen vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. Çınar Meydanı'nda gerçekleşen basın açıklamasını Denizli Barosu avukatları adına Av. Kerem Tahir Üzelce yaptı.

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU'NA TEPKİ: "MEŞRUİYETİNİ YİTİRDİ!"

Baro başkanlarının Ankara Yürüyüşü'nde polis tarafından uğradıkları fiziksel şiddete tepki gösteren Üzelce, "Tüm o saldırıların yaşandığı esnada Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı makamını işgal eden ve meşruiyetini çoktan yitirmiş olan şahsın, siyasi güç ardına saklanarak avukatların haklı ve yasal direnişini engelleme çabası maalesef bizleri şaşırtmamıştır. Denizli Barosu avukatları olarak bizler adına anayasal haklarını kullanan baro başkanlarımıza yapılan çirkin saldırıyı kabul etmiyoruz" diye konuştu.

“HER TÜRLÜ YASAL MÜCADELENİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Polis şiddetine ve tüm hukuksuz engellemelere karşı tüm yasal haklarını kullanmaya hazır olduklarının altını çizen Üzelce, "Başkanlarımıza saldıran sorumlular hakkında her türlü yasal mücadelenin takipçisi olacağımızı, saldırıya maruz kalan başkanlarımızın tek bir çağrısı ile cübbelerimizle Ankara'ya doğru yola çıkacağımızı ve her türlü eyleme hazır olduğumuzu kamuoyu bilgisine sunarız” dedi. (İzmir-Denizli/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 5 bin 131'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Van Gölü'nde mülteci teknesi battı: 6 kişi öldü, 50 civarında kişi ise kayıp olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...