30 Haziran 2020 10:04

Adana ve Antep baroları "çoklu baro" dayatmasını protesto etti

Adana ve Antep baroları, yaptıkları basın açıklamaları ve yürüyüşlerle AKP'nin "çoklu baro" dayatmasını protesto etti. Adana'da avukatların yürüyüşü polis tarafından engellenmek istendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İktidarın Avukatlık Kanununda değişiklik yapmak istemesine karşı Adana'da yapılmak istenen yürüyüşe polisler izin vermedi. Antep'te eski adliye önünde basın açıklaması düzenlendi.  

Adana Barosu’nun çağrısı ile çoklu baro projesine karşı baro ve meslek odaları ile birlikte düzenlenecek “Savunmaya dokunma” yürüyüşüne polis izin vermedi. Atatürk Parkı’na yürümek üzere Adana Adliyesi Taş Bina önünde bir araya gelen yüzlerce avukat polisin kurduğu barikata yüklenerek yürüyüş hakkını kullanmak istedi. 

Baroları işlevsiz kılacak, bölecek ve ayrıştıracak çoklu baro planına karşı bir araya gelen avukatlar yürümekte ısrar ederek “Savunma susmadı susmayacak” sloganıyla ve oturma eylemi ile tepki gösterdi.

Yürüyüşün 2011 sayılı kanuna aykırı olduğunu iddia eden polis, ayrıca “Hıfzıssıhha kararlarına aykırı davranıldığı” iddiasında bulundu. Adana Baro Başkanı Veli Küçük yürüyüş yapmanın hakları olduğunu, yürüyüşlerinin engellenmesinin kanunlara aykırı olduğunu belirterek polisin kanun dışı emirlere uymak zorunda olmadığını ifade etti.

Protestonun ardından eylem sonlandırıldı. (Adana/EVRENSEL)


ANTEP'TE AVUKATLAR ESKİ ADLİYE ÖNÜNDE BİR ARAYA GELDİ 

Gaziantep Barosu, çoklu baro sistemi önerisini protesto etmek için eski adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Gaziantep Baro binasından eski adliyeye kadar sloganlar eşliğinde yürüyen avukatların bir kısmı pandemi koşulları gerekçe gösterilerek alana alınmadı.

Alana alınmayan avukatlar, emniyetin kurduğu barikatların dışından alandaki meslektaşlarına destek verdi. Yüzlerce avukatın katıldığı açıklamaya, sendikalar ve siyasi partiler de destek verdi. 

“ONCA PROBLEM VARKEN, TEK SORUN BAROLARMIŞ GİBİ HAREKET EDİLİYOR”

Açıklamadan önce konuşan Gaziantep Baro Başkan Yardımcısı Avukat Melikşah Korkmaz, “İktidarın el atmadığı tek nokta kalmayana dek çalışacağını, bizleri bölmeye ve ayrıştırmaya çalışacağını biliyoruz. Onca problem varken tek sorunları barolarmış gibi hareket eden iktidar, vatandaşın derdine derman olmak yerine vatandaşın derdine dert katmak için çaba harcamaktadır. Ekonominin hali malum, işsizlik ortada, kadın cinayetlerinin önü alınamıyor. Cinsel istismar, cinsel saldırı baktığımız her yerde karşımıza çıkıyorken, tek sorun barolarmış gibi hareket etmek ve vatandaşın aklıyla dalga geçmek mevcut sistemi değiştirmeye çalışan zihniyetin ürünüdür” ifadelerini kullandı.

Korkmaz, "Hukuku, hakkımızı, adaleti ve vatandaşın hakkını korumak için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Üzerimize giydiğimiz cübbelerde ilik aramaya çalışanlaradır seslenişimiz; bizi bölemezsiniz, bölünmeyiz, aynı kararlılıkla Ankara’ya kadar gideriz” ifadelerini de sözlerine ekledi. 

"SADECE BAROLARIN DEĞİL, VATANDAŞIN DA SESİ KESİLECEK!"

Korkmaz’ın konuşmasının ardından açıklamayı okuyan Gaziantep Baro Başkanı Avukat Bektaş Şarklı, “Baroların sesinin kısılması, parçalanması ve susturulması için çıkarılan bu yasa, sadece baroların değil vatandaşın da sesini kesecektir. Bizler bu yasanın karşısında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz. 3 Temmuz 2020 günü Ankara’da savunmanın onuru için, adil yargılanma, insan hakları, vatandaşın haklarını savunmak için büyük savunma mitinginde buluşacağız. Savunma susmadı susmayacak” dedi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bozcaada Habbele Koyu'na yine iş makineleri sokuldu

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Baroların bölünmesi vatana ihanettir, devlete ihanettir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...