21 Haziran 2020 11:35

Mahkeme, DEÜ Rektörlüğünü haksız buldu, akademisyenlere verilen cezalar iptal

Dokuz Eylül Üniversitesinde, Güzel Sanatlar Fakültesinin taşınmasına karşı çıktığı için ceza verilen akademisyenin başvurusunu değerlendiren mahkeme: Akademisyen ifade özgürlüğünü kullandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde geçen yıl Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınmasına tepki gösterdiği için ceza alan bir akademisyen hakkında mahkeme kararını verdi.

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre; Rektörlüğün akademisyenler hakkında verdiği kademe ilerleme ve durdurma cezasını hukuka aykırı bulan mahkeme, maaş kesme cezasını da iptal etti. Ayrıca mahkeme akademisyenlerin duruma tepki göstermelerini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.

REKTÖRLÜK MAHKEMELİK OLDU

Eğitim Sen avukatları Nedim Değirmenci ve Birgül Değirmenci Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün bu uygulamaları hakkında suç duyurusunda bulundu.

ÜNİVERSİTE SAVUNMASI: KÜÇÜK DÜŞÜRDÜLER

Üniversite rektörlüğü akademisyenlere verdiği cezayı şu sözlerle savundu: “Bir kısım öğretim üyeleri sosyal medya ve yazılı basında üniversite aleyhine küçük düşürücü paylaşımlar yaptı. Akademisyenler, üniversite tüzel kişiliğinin zedelenmesine yol açıp taşınmama konusundaki iradelerini hukuka aykırı olarak ortaya koydu.”

Rektörlük ayrıca, akademisyenlerin öğrencileri güvenliği bulunmayan binada kalmaya teşvik edecek davranışlarda bulunduklarını, taşınma sürecini ‘kargaşa ortamına soktuklarını’ iddia etti. Saydığı bu gerekçelerden dolayı, disiplin cezası işleminin yasal düzenlemelere uygun olduğunu belirtti.

MAHKEME: REKTÖRLÜĞÜN UYGULAMALARI HUKUKA AYKIRI

İzmir 5. İdare Mahkemesi avukatların başvurularını karara bağladı. Mahkeme, bu eylemlerin akademisyenlerin kendi düşünce ve görüşlerini ifade etmesi kapsamında olduğu sonucuna vardı. Bu eylemler nedeniyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının hukuka aykırı olduğu yönünde karar veren mahkeme, akademisyenin uğradığı maddi kayıpların da faiziyle birlikte iade edilmesini istedi.

NE OLMUŞTU?

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin geçtiğimiz yıl Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ile Devlet Konservatuvarı binalarının depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile yeniden Narlıdere’den Tınaztepe’ye taşınacağını açıklaması üzerine çalışanlar duruma tepki gösterdi. Aralarında dekanlık ve bölüm başkanlığı gibi idari görev yapmış olanlar da bulunmak üzere, altı öğretim elemanı hakkında duruma tepki gösterdikleri ve bunu sosyal medyada paylaştıkları için soruşturmalar açıldı. Dört öğretim elemanına “kademe ilerlemesini durdurulması” cezası verildi. Altı öğretim elemanından ikisi bu baskılara daha fazla dayanamayıp emekliliklerini isteyip ve okuldan ayrıldı. Ayrıca akademisyenler hakkında maaş kesme cezası verildi. (HABER MERKEZİ)

{{385479}}

ÖNCEKİ HABER

Üniversite yönetiminde akademi dışından isimlerin söz sahibi olmasının önü açılıyor

SONRAKİ HABER

"Koronavirüs bulaşmasın diye restoranlarda bardağın ağzınıza gelecek yerini silin"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa