10 Haziran 2020 17:23

AKP hükümeti gözünü yine işçinin kıdem tazminatına dikti

AKP hükümeti, daha önce zaman zaman gündem ettiği "kıdem tazminatının fona devri" için yine adım atmaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Koronavirüs salgını sürecinde halktan toplanan kaynakları patronlara aktaran, patronlara ücretsiz izin hakkı tanıyan AKP hükümeti, daha önce zaman zaman gündem ettiği "kıdem tazminatının fona devri" için yine bir adım attı. Hükümet, kıdem tazminatının bir kısmının fona devrini kapsayan iki formül üzerinde duruyor.

Habertük’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, bugün Ankara’da kıdem tazminatı gündemiyle yapılan toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türk-İş, Hak-İş, TOBB ve TİSK katıldı.

Kulislerde konuşulan bilgilere göre hükümet, kaynak ihtiyacını gidermek için kıdem tazminatı fonunu bir kez daha gündemine aldı.

Masada bulunan iki formülden biri 11 gün prim kesintisi: Kıdem tazminatı şu an her hizmet yılına karşılık 30 günlük ücret üzerinden ödeniyor. Gündemdeki birinci formülde 30 günlük kıdem tazminatının 19 gününün mevcut sistemdeki gibi devam etmesi, 11 günün ise kıdem tazminatı fonuna devredilmesi öngörülüyor. Bu formül için 11 günlük brüt ücret üzerinden kıdem tazminatı fonuna prim kesilecek. İşçinin her bir yıllık hizmete karşılık alacağı 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü, mevcut sistemdeki kurallar çerçevesinde ödenecek. 11 günü ise kıdem tazminatı fonunda birikerek, örneğin 56 yaşında toplu alınabilecek veya emekli aylığı bağlatılacak.

İkinci formül ise yüzde 6 prim kesilmesi: Kıdem tazminatı fonu için yüzde 6 oranında prim kesilecek. Bunun 4 puanı patron, 0.5 puanı işçi priminden oluşacak. Devlet 1 puan katkıda bulunacak. Vergi indirimi yoluyla da 0.5 puanlık ilave prim katkısı yapılacak. Böylece toplam prim tutarı yüzde 6 olacak.

TÜRK-İŞ VE DİSK: KABUL ETMEYİZ"

Sözcü'den Erdoğan Süzer'e konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, üç şartları olduğunu belirterek “Birinci şartımız kıdemle ilgili bugüne kadar kazanılmış tüm haklarımız korunmalı. Bu hak hem bugün çalışanlar, hem de gelecekte çalışacak çocuklarımız, torunlarımız için geçerlidir. Buradan zerre taviz beklenmesin. İkincisi bir yıla 1 ay, yani 30 gün şartından geri adım atmayız. Üçüncüsü kıdemin oran olarak yüzde 8.33'ten aşağı düşürülmesini kabul edemeyiz. Bu 3 şart yerine getirilmezse biz masada olamayız. Masada olan da o masanın altında kalır. İşçinin kıdemine zarar verecek bir teklifi ben ölsem de kabul etmem. Tek başıma kalsam da kabul etmem. Başkan kardeşlerim de, işçi kardeşlerim de kabul etmez. Eğer gerçekten iyi niyetli olarak kıdemi alamayanların kıdem almalarını sağlayacak bir çalışma yapmak istiyorlarsa, 3 şartı yerine getirmek kaydıyla oturur konuşuruz” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise kıdem tazminatına el uzattırmayacaklarını vurguladı. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ve Başkan Vekili Semih Özsoy PFDK'ye sevk edildi

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe, Şilili futbolcu Mauricio Isla ile karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...