Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni "normalleşme" kararlarını açıkladı

Uzun bir aradan sonra yüz yüze gerçekleşen Kabine toplantısının ardından Erdoğan, yeni "normalleşme" kararlarını açıkladı.

09 Haziran 2020 15:19
Son Güncellenme Tarihi: 09 Haziran 2020 16:19
Paylaş

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dokuz kez dijital ortamda gerçekleşen kabine toplantısı uzun bir aradan sonra yüz yüze gerçekleşti. Erdoğan, toplantı sonrası açıklama yaptı ve yeni "normalleşme" karalarını açıkladı.

Buna göre kokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00'den 24.00'e uzatıldı. Sinema, tiyatro ve gösteri merkezleri 1 Temmuz'dan itibaren açılacak. 65 yaş üstü vatandaşlar haftanın her günü saat 10.00 ile saat 20.00 arasında dışarı çıkabilecek. 18 yaş altı vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağı da kaldırıldı ancak küçükler, yalnızca ebeveynleri ile birlikte çıkabilecek. Ayrıca milli parklar ve doğal parklar da 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz olacak. Öte tandan nikah salonları 15 Haziran'dan itibaren, düğün salonları da 1 Temmuz'dan itibaren faaliyete geçecek.

Toplantı sonrası açıklama yapan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"YENİ NORMALİN DEVAM EDECEĞİ GERÇEĞİNE KENDİMİZİ ALIŞTIRMALIYIZ"

"Uzun bir aradan sonra yüz yüze gerçekleştirdiğimiz kabine toplantımız az önce sona erdi. Toplantımızda normalleşme takvimi çerçevesinde attığımız adımların çok yönlü değerlendirmesini yaptık.

Salgın dönemini Avrupa'yla kıyaslandığında en az kısıtlama, can kaybı ve eonomik sıkıntıyla atlattığımız bir gerçektir. Bu musibetin kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe ve temizlik ilkeleri çerçevesinde düzenlememiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Ülkemizin tek başına salgını yenmesi yetmiyor. Bu bakımdan yeni normal dediğimiz düzenin bir süre daha devam edeceği gerçeğine kendimizi alıştırmalıyız."

"SAĞLIK SİGORTASI SİSTEMİMİZ DÜNYAYA ÖRNEK OLMUŞTUR"

"Hastaneden ilaca, maskeden solunum cihazına bu mücadeleyi yürütmek için ihtiyaç duyduğumuz her türlü imkana sahibiz.

Sadece salgın sürecinde hizmete açtığımız hastanelerin yatak ve yoğun bakım kapasiteleri dahi pek çok ülkeyle yarışacak düzeydedir. Şehir hastaneleri sayesinde kendimizi güvende hissediyoruz.

Ülkemizde yaşayan herkesi içine alacak kapsamdaki sağlık sigortası sistemimiz dünyaya örnek olmuştur.

Sayıları bir milyon 100 bini bulan sağlık ordumuzla 83 milyon vatandaşımızın hizmetindeyiz.  Milletimiz hem salgından korunma, hem de hastalandığında ne yapması gerektiği hususunda bilgilenmiştir.

Zaman zaman istemediğimiz görüntülere şahit oluyoruz ama bu tür durumların istisna olduğu kanaatindeyim."

"TÜRKİYE'NİN BU TARİHİ FIRSATI KAÇIRMAMASI İÇİN GEREKEN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ"

"Türkiye'nin bu tarihi fırsatı kaçırmaması için gereken her şeyi yapacak, her mücadeleyi yürüteceğiz. Sultan Alparslan'ın kapılarını açtığı, Gazi Mustafa Kemal'in yeniden ayağa kaldırdığı bu güzel ülkeyi beraberce layık olduğu yere çıkaralım.  Milli iradeye sahip çıkarak, ekonomimizi büyüterek, istikrarımızı koruyarak başlattığımız bu büyük şahlanışı tek yumruk halinde zaferle neticelendirelim.  Darbelerin, cuntaların pençesinden kurtarıp her alanda yerli ve milli zihniyetin hakim olması için çok çalıştığımız ülkemize borcumuzu böyle ödeyebiliriz."

YENİ "NORMALLEŞME" KARARLARI

"Halen devam eden kimi kısıtlamaları gelişmelere göre değerlendiriyor ve sonuçları miilletimizle paylaşıyoruz. Aldığımız kararlar şu şekildedir":

LOKANTA VE KAFELER 24.00 KADAR AÇIK OLABİLECEK

"Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00'den 24.00'e uzatılmıştır."

SİNEMALAR VE TİYATROLAR 1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN AÇILACAK

"Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren faaliyete geçebilecektir."

65 YAŞ ÜSTÜ YURTTAŞLAR HER GÜN SAAT 10.00-20.00 ARASINDA SOKAĞA ÇIKABİLECEK

"65 yaş üstü vatandaşlarımız haftanın her günü 10.00 ila 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecektir."

18 YAŞ ALTI İÇİN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI, KÜÇÜKLERİN AİLELERİYLE BİRLİKTE OLMASI ŞARTIYLA KALDIRILDI

"18 yaş altıyla ilgili kısıtlama ise küçüklerin ebeveynlerin refakatinde olmaları şartıyla kalkmıştır."

MİLLİ PARKLAR 18 YAŞ ALTI VE 65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN ÜCRETSİZ OLACAK

"Milli parklar ve doğal parklar 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz olacaktır."

NİKAH SALONLARI 15 HAZİRAN'DAN, DÜĞÜN SALONLARI 1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN AÇILACAK

"Nikah salonları 15 Haziran'dan itibaren, düğün salonları 1 Temmuz'dan itibaren faaliyete geçecektir.

Aldığımız kararların hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum."

TÜBİTAK, FAVİPİRAVİR ADLI İLACI SENTEZLEMEYE BAŞLADI

"Bugüne kadar sağlık yardımı veya ihracat izni talebine olumlu karşılık verdiğimiz ülke sayısı 125'i bulmuştur. Hekimlerimizin Kovid-19 hastalığı tedavisinde etkin şekilde kullandığı Favipiravir isimli ilacı, TÜBİTAK çatısı altında çalışan bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi başardı. Ruhsat sürecinin tamamlanmasının ardından ilaç kullanıma sunulacaktır."

"SANAYİCİMİZİN YANINDA YER ALAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Türkiye artık yerinde duramayan ve her geçen gün daha da güçlenen ve ileri yürüyen bir ülke.

Son 3 ayda 5,5 milyon ailemize 1000 lira karşılıksız nakdi yardımda bulunduk.

Esnafımızın ve işletmelerimizin maliyetini ciddi oranda azalttık. Kamu bankaları aracılığıyla çok kolay şartlarda finansman desteklerini devreye alarak ankit ihtiyacını karşıladık.

Hem işten çıkarmayı yasakladık, kısa çalışma ödeneği ile işletmelerin maaş yükünü hafiflettik. Marttan bu yana 3 milyondan fazla kişi kısa çalışma uygulamasından faydalandı.

Ücretsiz izne ayrılanlarla, kısa çalışma ödeneği yararlanamayan çalışanlara aylık 1177 lira nakdi ücret desteği vermeye başladık. Nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışan sayısı da 1 milyonu buldu.

6,7 vatandaşımıza 40 milyar lira finansman desteği verdik. 1 milyon 300 bin esnafımıza 27 milyar lira finansman sağladık. 197 bin işletmeye 154 milyar lirayı aşkın finansman tahsisi yaptık. Esnafımızın, sanatkarımızın, sanayicimizin yanında yer almaya devam edeceğiz."

"TÜRKİYE'NİN İSTİHDAM KALKANI" PAKETİ

"Ağustos 2018'de başlayan kur ataklarının ve spekülatörlerin etkilerini gidermek için verdiğimiz mücadeleyi salgın döneminde de sürdürdük. Enflasyon ve faizlerin düşüşe geçtiği, makroekonomik göstergelerde önemli başarıların elde edildiği sürece sahip çıktık. Ekonomik İstikrar Kalkanı'nı devreye alabildik.

Dışardan hiçbir yardıma ihtiyaç duymadan şirketlerimize, esnafımıza ve vatandaşlarımıza destek olduk. Her talebe anında dönüş yaparak destek mekanizmalarını devreye aldık.

Konutta tarihin en düşük maliyetlerini içeren bir finansman desteğini geçtiğimiz günlerde milletimizin istifadesine sunduk.  Otomotiv ve turizmde de finansman imkanları sağladık. Devreye aldığımız adımlar Türkiye'nin ekonomik açıdan ne kadar sağlam durumda olduğunu gösterdi.

Şimdi bu kazanımları özellikle istihdamda gerçekleştireceğimiz sıçrama ile taçlandırmak var. Türkiye'nin İstihdam Kalkanı adıyla kapsamlı bir reform paketi hazırladık. Buradaki amacımız Ocak 2019, Nisan 2020 arasında işsiz kalan vatandaşlarımızın yeniden istihdama katılmalarını sağlamaktır. Kayıpları telafinin ötesinde kur saldırısı ve salgın öncesinden daha iyi bir istihdam seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz.  Bu kapsamda ilave istihdam için teşvik sağlayacağız.

Kısa çalışma ödeneğine başvuran ve çalışanlarını izne gönderen işletmelere "normalleşme" desteği verceğiz"

"ESNEK ÇALIŞMADA İŞGÜCÜ PİYASAMIZI DAHA VERİMLİ HALE GETİRECEĞİZ"

"Sürecin en önemli göstergelerinden olan kısmi ve esnek çalışmada işgücü piyasamızı daha verimli hale getirecek düzenlemeleri hayata geçireceğiz. "

"25 YAŞ ALTI VE 50 YAŞ ÜSTÜNÜ KOLAYCA İSTİHDAM EDECEĞİZ"

"25 yaş altı gençlerin istihdamını destekleyerek beceri ve deneyim kazanmalarını temin edeceğiz. 25 yaş altı ve 50 yaş üstünün kolayca istihdam edilmesini sağlayacağız."

"TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİNİ 2022'DE YÜRÜRLÜĞE SOKACAĞIZ"

"Karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile ilave destek alınabilmesini sağlayacağız. Devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile "Türkiye'nin İstihdam Kalkanı"nı sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz.

Türkiye'nin istihdam kalkanını devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini de 2022'de yürürlüğe sokacağız."

Türkiye'nin diğer tarafta da istihdam kalkanı ile ilgili çalışmaların ayrıntılarını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'mız ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'mız paylaşacaktır. Ülkemizde çalışmak isteyen herkesi iş sahibi yapana kadar proje üretmeyi sürdüreceğiz."

"AMACIMIZ ENFLASYONU KADEMELİ OLARAK DÜŞÜRMEK"

"Rekabeti ve verimliliği artıracak yapısal reformların yanında fiyatlardaki şişkinliği giderecek tedbirleri alacağız. Amacımız 2020'de yüzde 8,5 olarak enflasyonu kademe kademe düşürerek 2021'de yüzde 6'ya, 2022'de inşallah yüzde 5'in altına indirmektir.

BIST 100 endeksinin tekrar 110 bin seviyelerine çıkması bizi diğer ülkelerden pozitif yönde ayrıştıran başka bir faktördür.

Türkiye döviz kuru gelişmelerine kıyasla diğer ülkelere göre de iyi durumdadır. Devlet tahvili faizlerinin 5 yıllıklarda yüzde 11'de gerçekleşmesi de aşağı yönlü bir eğilimin işaretidir. Bu göstergeler normalleşme dönemine ekonomik açıdan sağlam girdiğimizi gösteriyor."

(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dünya nasıl nefes alır?

SONRAKİ HABER

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, adil yargılama hakkı ihlallerine dikkat çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa