08 Haziran 2020 07:59

SES İzmir Şube: Sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik atılacak adımlar çok hayati

SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, “normalleşme” sürecinde hasta sayısının artması halinde bulaşının da artabileceği uyarısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, "normalleşme" kararının ardından sağlık emekçileri için kaygılı olduğunu belirtti. Tüm sağlık kurumlarında acilen bilimsel önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Batmaz, salgın sürecinde sağlıkçıların zorlu bir süreçten geçtiğine işaret ederek, "İş yoğunluğu arttı. Sağlık çalışanları pandeminin yarattığı psikolojik ve fizyolojik baskının altında kaldılar" dedi.

YAYGIN TEST YAPILMALI

Sağlık alanındaki yetersizlikleri ve sağlık emekçilerinin salgın sürecinde korucuyu ekipmanlara ulaşamamasını eleştiren Batmaz, "Önümüzdeki süreçte sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik atılacak adımlar çok hayati. 5 günde bir yaygın test talebimizin karşılanması gerekir. Virüs semptom göstermeden de yayılımını sürdürebiliyor. Bazen hiçbir belirti göstermiyor, bu vakaları çok gördük. Bu aslında gizli dediğimiz bir yayılmaya neden olabiliyor. Bu noktada sağlık emekçilerinin sağlığı, ailelerinin sağlığı, hastaların sağlığı açısından gerçekten önemli bir gündem maddesi olarak önümüzde yer alıyor” diye konuştu.

RİSKLİ GRUPLAR İÇİN İDARİ İZİN

Kent genelinde 501 sağlık çalışanının enfekte olduğunu anımsatan Batmaz, “Pandeminin normalleşme sürecinde de kronik hastaların, gebelerin çalıştırıldığı, süt izninde annelerin çalıştırıldığı bir sürece maalesef gidiyoruz. Sanki hiçbir şey yokmuş, her şey normalmiş gibi iş yerlerimize çağırıldık. Riskli altmış yaş üstü çalışanlarımızın, gebe çalışanlarımızın, süt izninde olan annelerimizin mutlaka idari izinden yararlanması gerektiğini söylüyoruz. Daha fazla sağlık çalışanının kaybetmemek için bu normalleşme sürecini ve pandemiyle mücadele sürecinde belli bilimsel önlemler almalıyız” diye seslendi.

YOĞUNLUK BULAŞI HIZLANDIRIR

Salgın sürecinde hastaneye gitmeyen hastaların biriktiğini ve hastaneye gelmeleri halinde bulaşın yayılabileceği uyarısında bulunan Batmaz, şunları söyledi: “Temkinli ve belirli bir strateji ile ilerlememiz gerekiyor. Normalde ameliyathaneler pozitif basınçla çalışır, bu süreçte ameliyathanelerde negatif basıncın sağlanabilmesi gerekir. Kovid-19’lu veya şüpheli bir hastanın ameliyatından en az 45 dakika geçmesi, filtrelerin temizlenmesi, negatif basınca dönmesi beklenmeli. Diğer bir olgu hastanelere yığılmaları önlemek. Randevuların daha sınırlı sayıda ve kademeli olarak verilmesi çok değerli olacak. Sağlık emekçilerinin kişisel korunma malzemelerinde bir gevşeme halinin asla olmaması gerekir. Mutlaka beş günde bir sağlık çalışanlarına test yapılmalı. Ayrıca hastane yönetimlerinin hasta yatırma prosedürlerinin değişmesi gerekiyor. Örneğin üç kişilik odalara iki kişi ve fiziki izolasyon sağlanmalı. Servislere yatırılacak hastaların Kovid-19 testinden geçmesi gerekiyor” sözleriyle yapılması gerekenleri sıraladı.

ÇALIŞMAMA HAKKI 

Hastane yönetimlerinin gerekli önlemleri almaması halinde sağlık çalışanlarının çalışmama hakkını kullanması gerektiğini ifade eden Batmaz, önümüzdeki dönemde sağlık çalışanlarının başta yaşam hakkı olmak üzere pek çok ekonomik ve sosyal haklarının ihlal edilmemesi için mücadele edeceklerini söyledi. (İzmir/MA)

Reklam