03 Haziran 2020 08:18

Basın Konseyi: Gerçek habere getirilen tekzip ile eleştirel gazetecilik karartılmakta

Basın Konseyi, "Bir hak olan tekzibin, eleştirel habercilikte, halkın haber alma hakkını yok edecek 'kaba sansüre’ dönüştürüldüğünü endişeyle izlemekteyiz" açıklamasında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Basın Konseyi Yüksek Kurulu yaptığı aylık ilk toplantısında, "medyaya yönelik baskıların, son dönemde giderek tırmandığının endişeyle izlendiğini, halkın haber alma hakkı ve eleştirel gazeteciliğin tamamen kuşatılarak yok edilmek istendiğini’' açıkladı.

“RTÜK’ün televizyonlar, Basın İlan Kurumunun gazeteler üzerinde ‘iktidar sopası’ gibi kullanılması yetmiyormuş gibi, son alarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı devreye girmiştir” denilen açıklamada, baskıların sadece ulusal basını değil, aynı zamanda Anadolu’da eleştirel habercilik yapan gazeteler ile gazetecileri de hedef aldığı belirtildi.

“TEKZİP HAKKI KÖTÜYE KULLANILIYOR”

Televizyon kanallarına idari para ve yayın durdurma; gazetelere resmi ilan kesme cezaları birbirini izlerken, iktidarın ‘muhalif’ gördüğü çok sayıda gazetecinin basın kartları yenilenmediği, yeni başvuranlara da kart verilmediğinin altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Öte yandan, bir hak olan TEKZİP'in, eleştirel habercilikte, halkın haber alma hakkını yok edecek 'kaba sansüre’ dönüştürüldüğünü endişeyle izlemekteyiz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’la ilgili haber yapan Cumhuriyet gazetesine ve habercilerine ‘terör’ suçlamasıyla dava açılmış; bununla yetinilmeyip mahkemeden 3 tekzip kararı birden çıkartılarak gazetenin birinci sayfası dahil, iç sayfalarına da aynı tekzip metni yayınlattırılmış, sayfalar karartılmıştır. Böylece tekzip hakkı kötüye kullanılmıştır. Gazete haberinin yalan olmadığı bilinmektedir. Gerçek olgunun haberleştirilmesine getirilen tekzip, bazı kurumların zorlama ve haksız kararlarla ceza verdirdiği izlenimi doğurmaktadır” denildi.

HABER ALMA HAKKINA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Tüm bunları, medyanın yüzde 95’ini kontrol eden anlayışın, bağımsız eleştirel habercilik yapan medya kuruluşlarını boğma girişimi olarak görüldüğü ve endişeyle izlendiği vurgulanan açıklamada, “Bu yol geçici olarak sonuç veriyor gibi görünse de demokrasilerde bu zorlamalara asla başvurulmaması gerekir. Basın Konseyi olarak herkesi demokratik kurallara, basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Londra’da on binler Hyde Park’ta ırkçılığı lanetledi

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanlığı, HDP’nin 704 sorusundan sadece 9’una yanıt verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...