03 Haziran 2020 06:34

Ayvalık'ta Nikita Derisini kirleten Doğuş Prina Fabrikasıymış

Nikita deresinin simsiyah akmasına neden olan işletmenin Ayvalıklıların aylardır bacalarından çıkan duman nedeniyle şikayet ettiği Doğuş Prina Fabrikası olduğu tespit edildi.

Fotoğraf:Ayvalık Tabiat Platformu

Reklam

Özer AKDEMİR
Balıkesir

Geçtiğimiz günlerde Ayvalık Sarımsaklı sahilinden denize dökülen Nikita deresinin simsiyah akmasına neden olan işletme tanıdık çıktı. Derenin suyunun simsiyah akmasına neden olan Ayvalıklıların aylardır bacalarından çıkan duman nedeniyle şikayet ettiği Doğuş Prina Fabrikası olduğu tespit edildi.

HAVAYI KİRLETEN PRİNA FABRİKASI DEREYİ DE KİRLETTİ

Ayvalık Tabiat Platformu tarafından CİMER'e Nikita deresinin sularının kirletilmesi ile ilgili yapılan başvuruya yanıt geldi. Ballıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gönderilen yanıtta Nikita Deresine kara renkli ağır kokulu atık boşaltıldığı, Nikita deresinin ve Sarımsaklı Plajının zarar gördüğü ile ilgili şikayet sonrası bölgede yapılan inceleme sonucu ile ilgili şu bilgiler verildi; "Nikita Deresinin başlangıcından (Doğuş Pirina İşleme Tesisi yanı) denize döküldüğü yere kadar olan bölgede derede zeytin karasuyunun bulunduğu, denetim esnasında Doğuş Pirina İşleme Tesisinde bulunan zeytin karasularının toplandığı havuzun alt kısmından sızıntı sonucu dereye akışın olduğu tespit edilmiş olup işletmeye 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında gerekli idari işlem uygulanmıştır. Ayrıca sızıntı giderilmiş ve akış önlenmiş olup Müdürlüğümüz tarafından bölgede denetimler devam etmektedir".

TEMİZ HAVA HAKKIMIZ

Doğuş Prina Fabrikası aylardır Ayvalıklıların kabusu olmuş durumda. Bacasından çıkan yoğun dumanın neden olduğu kokudan pencerelerini açamadıklarını belirten Ayvalıklılar, uzun zamandır fabrikanın bu kirliliği ile ilgili eylem ve etkinlikler gerçekleştiriyordu. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden "temiz hava hakkımız" hashtagi ile yapılan kampanya yoğun ilgili görmüş, Türkiye gündemine girmişti.

YETKİLİLER SERMAYEYİ KOLLAMAK YERİNE GÖREVLERİNİ YAPSIN

Ayvalık Tabiat Platformu sözcüsü Nebahat Dinler, Doğuş Prina fabrikası bacasından yayılan koku hakkında gerekli önlemlerin alınmasını için birçok kez Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğüne dilekçe verdiklerini belirterek; "Her defasında akredite kuruluş tarafından yapılan ölçüm sonuçlarının normal olduğu şeklinde cevaplar aldık. Israrlarımız sonucu bir defa gece gelip denetim yapıp, koku kaynaklarını tespit ettiklerini ama TÜBİTAK MAM ile ayrıca bir ölçüm yapacaklarını yazdılarsa da halen bu ölçüm gerçekleştirilmiş değil. Akredite kuruluşun verdiği raporlara bizler güvenmiyoruz. Çevre Müdürlüğünün de neden bu işlemi yaptırmadığını anlamamız mümkün değil" dedi. Tam bu sırada Nikita deresine salınan zeytin karasuyu ile hem derenin hem önemli turizm bölgesi olan Sarımsaklı denizinin kirlendiğini belirten Dinler; "Bu durum için yaptığımız başvuru sonucu kirleten kuruluşun Doğuş Prina olduğu tespit edilmiş. Verilen idari para cezası doğa da yaratılan tahribatı elbette gidermez. 

Yaşam savunucuları olarak  yetkililerin sermaye sahiplerini kollamak yerine ivedilikle denetimleri yapmasını ve Ayvalık halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Reklam