30 Mayıs 2020 14:21

Sarımsaklı Sahili'ne dökülen Nikita Deresi simsiyah aktı

Ayvalık’tan geçip Sarımsaklı sahiline dökülen Nikita Deresi’ndeki simsiyah akıyor. Ayvalık Tabiat Platformu duruma tepki gösterdi.

Fotoğraf. Erhan Çiftçi

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

Ayvalık’tan geçip Sarımsaklı sahiline dökülen Nikita Deresi’ndeki kirlilik yurttaşları isyan ettirdi. Ayvalık Tabiat Platformu deredeki suların siyah renk almasına bir zeytin işletmesinin kara suyunu boşaltması neden olabileceğini belirterek çeşitli kurumlara sorumluların bulunması için başvurdu.

KİRLİLİĞİN ZEYTİN KARASUYU OLDUĞU SANILIYOR

Yıllardır sanayi atıklarının taşıdığı kirlilikle gündeme gelen ve ıslah edilmesi için çalışmalar yapılan Nikita deresinin suları geçtiğimiz günlerde yine siyaha büründü. 18 ve 28 Mayıs tarihlerinde sosyal medyada paylaşılan videoda Nikita Deresine boşaltılan kara renkli sanayi atıkları nedeniyle derenin suyunun simsiyah aktığı ortaya kondu. Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından Ayvalık Tabiat Platformu birer dilekçe ile konuyu Çevre ve Şehircilik bakanlığı, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü, Balıkesir su ve kanalizasyon İşletmeleri ile Ayvalık belediyelerine taşıdı. Nikita deresini boşatılan sanayi atıkları nedeniyle hem derenin hem de derenin boşaldığı Sarımsaklı Sahilinin zarar gördüğünün dile getirildiği dilekçelerde bu kirliliğin Nikita deresi boyunca sıralanmış olan zeytinyağı fabrikaları veya pirina işleyen tesislerden kaynaklandığını düşünüldüğü ifade edildi. Platform gerekli incelemelerin ardından sorumlular hakkında yaptırımların yapılması çağrısında bulundu.

KİRLİLİK SARIMSAKLI SAHİLİNE AKIYOR

Nikita deresinde zaman zaman toplu balık ölümleri meydana gelirken, suyunda yapılan analizlerde ise yoğun miktarda ağır metal kirliliği saptanmıştı. Derede dönem dönem taşkın önleme ve dere ıslah çalışmalarının yanı sıra kirliliğin yok edilmesine dönük de çalışmalar yapılıyor. Nikita deresinin suyu Ayvalık'ın önemli plajlarının bulunduğu Sarımsaklı sahilinden denize karışıyor.

Reklam