02 Haziran 2020 02:35
Son Güncellenme Tarihi: 02 Haziran 2020 13:53

ABD'de George Floyd eylemleri, yasaklara ve tehditlere rağmen sürüyor

ABD'de George Floyd'un ırkçı polisler tarafından katledilmesi üzerine başlayan eylemler, Donald Trump'ın tehditlerine ve sokağa çıkma yasaklarına rağmen 7. gününde de devam etti.

Fotoğraflar: Yasin Öztürk/AA

Paylaş

ABD'de ırkçı polis şiddetine tepki dinmiyor.

George Floyd adlı siyahın, beyaz polisler tarafından insanların gözü önünde boğularak öldürülmesi üzerine 1 hafta önce başlayan eylemler, dün gece de ülkenin dört bir yanında devam etti.

Her renkten Amerikalılar, sokağa çıkma yasaklarına ve Donald Trump'ın gözaltı, tutuklama ve uzun süreli hapis cezası tehditlerine rağmen, gece boyunca adalet talebini haykırdı.

New York'taki eylemleri alanda takip eden muhabirimiz Ekim Kılıç, yağmura ve yasağa karşın eylemin kısa sürede önceki günkü kitleselliğe ulaştığını bildirdi.

Ülkenin bazı yerleşim yerlerindeki eylemlerden öne çıkanlar şöyle:

NEW YORK'TA YİNE BİNLER SOKAĞA ÇIKTI, BELEDİYE BAŞKANI YASAĞIN İŞE YARAMADIĞINI KABUL ETTİ

New York'ta yağmurlu havaya ve sokağa çıkma yasağına rağmen kitlesel eylemler devam etti. Yürüyüşlerde “Adalet yoksa barış da yok", "Sokakları zaptedelim, polisi defedelim” sloganları atıldı.

Manhattan’da eyalet mahkeme binalarının bulunduğu Foley Meydanı’nda serbest kürsü kuruldu. Eyleme katlanlar, Floyd cinayetine ve sonraki adımlara dair düşüncelerini paylaştı.

Eylemlere ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Bill de Blasio, saat 23.00'te başlayan sokağa çıkma yasağının işe yaramadığını kabul ederek, salı gecesi uygulanacak yasağın 20.00'de başlayacağını bildirdi.

Öte yandan çoğu gazeteci, basın kartlarını göstermelerine rağmen saldırıya uğradıklarını ifade etti.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), "Gazetecilere gözdağı vermeyi amaçlayan bu saldırılar kabul edilemez" dedi.

PHILEDELPHIA'DA POLİS, GÖSTERİLERE KATILAN ÇOK SAYIDA KİŞİYİ YARALADI

Pennsylvania eyaletinin başkenti Philadelphia'da da halk sokaktaydı. Kentin bazı bölgelerinde polisle eylemlere katılanlar karşı karşıya geldi çok sayıda kişi yaralandı.

BALTIMORE POLİSİ DESTEK İSTEDİ

Başkent Washington'a 1 saatlik mesafede bulunan Maryland kentindeki Baltimore'da da gösteriler de gece saatlerine kadar devam etti. Çaresiz kalan Baltimore polisi, Maryland eyalet polisinden destek istedi.

WASHINGTON'DA YÜZLERCE KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, POLİS ŞİDDETİ BASINA DA YÖNELDİ

Başkant Washington'da polisin gösterileri bastırmak için uyguladığı şiddet, basına da yöneldi.

Başkentte, sokağa çıkma yasağına rağmen çok sayıda kişi Beyaz Saray önünde toplantı, ırkçılık ve Trump karşıtı sloganlar attı. Polisin oldukça sert müdaha ettiği eylemde yüzlerce kişi gözaltına alındı.

TRT World muhabiri Sally Ayhan, protestoları canlı yayında aktardığı esnada, plastik mermilerle göğsünden ve bacağından vuruldu.

GENELKURMAY BAŞKANI PROTESTO YERLERİNİ DENETLEDİ

ABD Başkanı Donald Trump, eylemlere karşı yerel yönetimlere konuşlandırılması için askeri bir "komuta merkezi" oluşturulması emrini vermişti.

Bunun ardından Beyaz Saray basın sekreteri Kayleigh McEnany'ın yanı sıra Savunma Bakanı Mark Esper, Adalet Bakanı William Barr ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley Washington sokaklarındaki polis hatlarını ziyaret etti.Durumu gözlemlediğini ve başkent Washington’da görevlendirilen Ulusal Muhafız birliklerini kontrol ettiğini söyleyen Genelkurmay Başkanı Milley, “Herkesin protesto etmeye hakkı vardır, ancak barışçıl protestolara” ifadelerini kullandı.

MINNEAPOLIS'TE PLASTİK MERMİLİ MÜDAHALE

Floyd'un katledildiği ve kitlesel eylemlerin düzenlendiği Minneapolis'te de gösteriler sürdü. Trump yönetiminin görevlendirdiği güçler, eylemlere katılanlara sert müdahale ederken, şiddet basına da yansıdı.

TRT World muhabiri Lionel Donovan ve kameraman Barbaros Sayılgan, yaşananları ekrana taşırken polis tarafından plastik mermiyle vuruldu. Donovan, kasığına isabet eden plastik mermiyle yaralandı.

DALLAS'TA ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Dallas'taki eylemlere sert müdahale eden polis, biber gazı kullandı ve çok sayıda vatandaşı gözaltına aldı.

MISSOURI'DE POLİSE ATEŞ AÇILDI

Missouri eyaletine bağlı St. Louis'de ise polise ateş açıldığı bildirildi. St. Louis Polis Teşkilatının resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, gece saatlerinde gösterilere müdahale eden polislere silahla ateş açıldığı ve 4 polisin yaralandığı belirtildi. Polislerin hayati tehlikesi bulunmadığı aktarıldı.

40'TAN FAZLA KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMİŞTİ

Floyd protestolarında 7'nci gün geride kalırken, ülke genelinde en az 40 kentte pazartesi gecesi sokağa çıkma yasağının uygulandı.

Söz konusu kentlerin çoğunda salı gecesi de aynı yasak uygulanmaya devam edecek.

Öte yandan en az 23 kentte de Ulusal Muhafız Birlikleri, şiddetli müdahalelerine rağmen eylemleri bastıramayan polislere yardım için görevlendirildi.

TRUMP, "İÇ TERÖR" DEDİ, TEHDİTLER SAVURDU ANCAK ETKİLİ OLMADI

ABD Başkanı Donald Trump ise kitlesel protesto gösterilerine müdahale için binlerce ağır silahlı askeri personeli ve güvenlik gücünü görevlendirdiğini duyurdu.

Trump, gösteriler için "Tüm bu olanlar, barışçıl protestolar değil, iç terör eylemleri, masum canların yok edilmesi" dedi.

"Mevcut tüm federal, sivil ve askeri kaynakları, yağmaları, yakıp yıkmaları bitirmek ve kanunlara uyan Amerikan halkının haklarını korumak için seferber ediyorum" diyen Trump, vali ve belediye başkanlarına da çok sayıda güvenlik gücü görevlendirmelerini söyledi.

Eylemlere katılanları ve organize edenleri tehidt eden Trump, "Masum hayatlara ve mallara tehdit oluşturanlar, gözaltına alınacak, tutuklanacak ve tam hukuk kapsamında yargılanacaktır. Bu terörün elebaşlarının şunu bilmesini istiyorum, sert cezalar ve uzun hapislerle karşı karşıyalar. Bu gruplar, Antifa ve bu şiddetleri yönlendiren diğer kişiler" dedi.

"CANAVARIN KALBİ’NDE MÜCADELE EDENLERİ SELAMLIYORUZ"

Yunanistan’da farklı siyasi parti ve örgütlerden oluşan Antarsiya hareketi, yazılı bir açıklama yaparak “ABD, tıpkı Irak ve Latin Amerika’da yaptığı gibi, kendi vatandaşlarına da aynı şekilde işkence edip öldürüyor. Bir devlet ve bir hükümet, nasıl ki kendi sınırları dışındaki halklara karşı adaletsiz ve emperyalistse, kendi halkına karşı da aynı şekilde barbar ve sömürücüdür. Çünkü her şeyden önce, derinden sınıfsaldır. Tüm kalbimizle ABD’de direnenlerle dayanışıyoruz. ‘Canavarın kalbinde’ mücadele edenleri selamlıyoruz. Kahrolsun ırkçılık, faşizm, devlet totaliterliği. Mücadelemiz yoksulluğu ve işsizliği, ırkçılığı, şiddetli baskı ve savaşı doğuran kapitalizme karşıdır” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TSK’de “FETÖ” operasyonu: 98'i muvazzaf 118 şüpheli hakkında gözaltı kararı

SONRAKİ HABER

Maden projesine karşı sosyal medya kampanyası için çağrı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...