22 Mayıs 2020 00:12

B/S/H tam kapasite çalışmaya hazırlanıyor, işçiler tedirgin

Patronların teşviklerden yararlandığını kendilerine ise yoksulluk ve salgın tehlikesi altında çalışmak düştüğünü söyleyen B/S/H işçileri, Türk Metal’in yöneticilerinin sessizliğine öfkeli.

Fotoğraf: BSH

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

B/S/H’de üretim salgın öncesi seviyeye çıkarken, sözleşmeli işçi alımı da başladı. Çalışma sisteminin de salgın öncesine dönmeye başladığını söyleyen işçiler tedirgin. Patronların teşviklerden yararlandığını kendilerine ise yoksulluk ve salgın tehlikesi altında çalışmak düştüğünü söyleyen işçiler, üyesi oldukları Türk Metal’in yöneticilerinin sessizliğine öfkeli.

Salgın döneminde üretime ara veren B/S/H üretimi eski seviyesine çıkarmaya çalışıyor. Risk grubunda olanların dışında bütün işçiler işbaşı yaptırılırken, yeni sözleşmeli işçi alınmaya da başlandı. Bütün bölümlerde vardiya sayıları da artırıldı. Bayram sonrasında, salgın öncesi üretim seviyesine çıkarılma planlarının yapıldığını söyleyen işçiler haziran ayında yıllık plan doğrultusunda üretimin artacağını söyledi. B/S/H’nin kapasite artırmasıyla Teleset gibi tedarikçi firmalarda da üretim artmaya başladı.

"BÜTÜN İŞÇİLERE TEST YAPILMALI"

Salgın döneminde her fabrikanın aldığı gibi maske dağıtma, ateş ölçme, çeşitli yerlere dezenfektan koyma, yemekhane ve servislerde mesafe ayarlama gibi önlemler alınsa da işçiler kaygılı. Fabrika yönetimi ve Türk Metal yöneticilerinin pozitif vakalarla ilgili bilgi vermediğini dile getiren işçiler, içeride sayıların dolaşmasının tedirginliği daha da artırdığını söyledi. “Salgının en etkili olduğu günlerde 15 gün hariç çalıştık. Salgının fabrikadaki etkisinin ne olduğu konusunda fabrika yönetiminden de sendikadan da hiçbir açıklama gelmedi. Sanki bizi hiç etkilememiş gibi bir durum var ortada” diyen bir işçi şöyle devam etti: “B/S/H’de salgın döneminde 5 bin işçi çalışıyordu. Bir de beyaz yakalılar var. Bu kadar işçinin yan yana çalıştığı bir ortamda hiç vakanın çıkmaması inandırıcı değil. Bizden saklıyorlar. Şimdi tam kapasite çalışmaya başlayacağız. Böyle bir ortamda nasıl gönül rahatlığı ile çalışacağız. Fabrika bütün işçilere test yaptırmalı. Başka türlü olmaz.”

TÜRK METAL ORTADA YOK

İşçiler aynı zamanda üyesi oldukları Türk Metal Sendikasına da tepkili. Bir başka B/S/H işçisi şunları söyledi: “Salgın döneminde bizlerin çalışmasına onay veren Türk Metal’in temsilcileri üretim alanına hiç çıkmadılar. Kendilerini sadece servislere binerken görüyoruz. Bir de bu süreci kazasız belasız atlattık diye övünüyorlar. Ekonomik sıkıntı bizim üzerimizde, salgının faturası bizim üzerimizde… Bunu Türk Metal’in onayı ile yapıyorlar.”

SÖZLEŞME ZAMMI YOK OLUP GİTTİ

Hükümetin uyguladığı paketlerle korundukları için bütün şirketler gibi B/S/H’nin de hiçbir fatura ödemeden süreci atlattığını söyleyen işçiler, ekonomik krizlerde olduğu gibi salgın sürecinin de kendilerini vurduğunu söyledi. “Her sene B/S/H yıllık planlarında üretime mart aylarında başlayıp haziran ayında tam kapasiteye çıkardı. Bu salgın sürecinde çok şey kaybetmediği gibi teşvikler ve kısa çalışma ödeneği ile ücretlerin bir kısmından da kurtuldu” diyen bir işçi şöyle devam etti: “Ama asıl kriz bizi vurdu. Ücretlerde azalma yaşarken hayat pahalılığı daha da arttı. Faturalar iki katına çıktı. Masraflarımız arttı. Psikolojimizin bozulması da cabası. Geçen sözleşmeden aldığımız zamlar çoktan eriyip gitti.”

ÖNCEKİ HABER

Nisan ayında 271 hak ihlali, 561 işkence yaşandı

SONRAKİ HABER

İzlanda’da işsizlik iki ayda 3,5 katına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...