21 Mayıs 2020 00:11

TCDD'de hastalık dinlemediler, sürgün ettiler

84 çalışanın rotasyon adı altında sürgün edildiği TCDD'de Diyarbakır'dan Malatya'ya sürgün edilen emekçiler kendileri ve ailelerindeki sağlık sorunlarını ve kaygılarını anlattı.

Demir Yolu İşçisi Muaz Oktay (solda) ve BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt (sağda) | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berhat DENİZ
Diyarbakır

Türkiye genelinde Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikasına (BTS) üye 84 Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) çalışanı “rotasyon” adı altında sürgün edildi. Diyarbakır’dan Malatya’nın Hekimhan ilçesine sürgün edilenlerden Mehmet Budak, kanser tedavisinin yarıda kalacağı endişesi taşıyor. Yine oğlu zihinsel engelli, eşi epilepsi ve astım hastası olan Muaz Oktay ise gidecekleri yerin sağlık açısından risk taşıdığını söyledi. BTS üyeleri tedavileri ve sağlıkları için karardan geri dönülmesini istiyor.

TEDAVİSİNİN DEVAM EDECEĞİ BÖLÜM YOK

Mehmet Budak, kronik bir kan hastalığı olan polisitemia vera hastalığının başlangıç evresinde olduğunu ve sürekli olarak haftada iki üç kez kan vermek zorunda olduğu söyledi.

Tedaviye yeni başladığını ifade eden Budak, “Bu hastalığın en önemli tedavisi moral ve motivasyondur. Stresten uzak kalmak dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli uyku önemlidir. Eğer düzenli bir şekilde tedavi ve takip olmazsa yaşam süresi 7- 10 yıl arasına düşmektedir” diye konuştu. Sürgün edildiği Hekimhan ilçesinde tedavi olacağı sağlık kuruluşu olmadığını dile getiren Budak, herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaştığında tedavi olamayacağını belirtti. Hekimhan’ın Malatya şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta olduğunu ve burada da hemotoloji servisinin olup olmadığını bilmediğini söyleyen Budak, sürgün ile beraber tedavisinin yarım kalacağını ve bunun da ölüme açık bir davetiye olduğunu ifade etti.

Sürgün kararından bir an önce dönülmesini isteyen Budak, “Bir an önce eski görev yerime verilmeliyim. Bunu sağlığım için istiyorum. Tedavimi yapabileceğim Diyarbakır ve Batman şehir merkezleri için nakil başvurusunda bulundum. Tedavime devam edebilmem için nakil başvurum kabul edilmelidir. Aksi takdirde tedavim eksik kalacaktır” dedi.

ÇOCUĞU ENGELLİ, EŞİ ASTIM HASTASI

Diyarbakır’dan Hekimhan’a sürgün edilen bir diğer Demir Yolu İşçisi Muaz Oktay’ın oğlu zihinsel engelli ve eşi epilepsi ve astım hastası. Oktay, “Oğlum zihinsel engelli yabancı ortamlara uyum sağlayamıyor. Uyum sağlayamadığı için de stres ve endişeye kapılarak kendine ve çevresine istem dışı bir şekilde zarar verebilmektedir. Eşim ise  astım hastasıdır. Hekimhan garında demir cevheri ve alçı taşı taşımacılığı yoğun bir şekilde yapılmakta ve bunlar astım hastaları için büyük risk taşımaktadır” dedi.  Salgın nedeni ile TCDD yönetiminin evinden çıkmayarak evde çalıştığı bir dönemde kendilerinin sağlık sorunu olan aileleriyle sürgün edildiğini söyleyen Oktay, “Bir an önce bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilmelidir” dedi.

BTS: YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI AÇACAĞIZ

Birleşik Taşımacılık Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt gazetemize yaptığı açıklamada “Sürgün ve nakillerde yandaş sendika Ulaştırma Memur-Sen’in rolü olduğunu düşünmekteyiz. Sendikamızın örgütlü olduğu yerlerde örgütlülüğü kırmak için ve üyelerimizi sindirmek için yandaş sendikayla TCDD yönetimi ortak bir kararla bu sürgünleri çıkarmıştır. Bu Kovid-19 salgını dolayısıyla herhangi bir toplumsal ve sendikal bir tepkinin olmayacağını düşünmüş olmalılar ki bu pandemi sürecinde oturup kendi çalışanlarını nasıl mağdur edeceğinin beyin jimnastiğini yapmıştır. Kendi personelinden intikam alırcasına bu pandemi, oruç, bayram arifesinde vicdansızlıkla aileleri ile birlikte sürgün edilmiştir” dedi. Bozkurt, sürgünlerin iptal edilmesi için yürütmeyi durdurma davası açacaklarını ve sürgün kararında imzası olan TCDD yöneticileri hakkında da görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Esad’ın kuzeni Mahluf'un mal varlıklarına el konuldu

SONRAKİ HABER

TFF Başkanı Nihat Özdemir: Süper Lig'deki 18 kulüp 12 Haziran tarihinde ortaklaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa