19 Mayıs 2020 00:25 Güncelleme: 19 Mayıs 2020 13:16

Klimasan işçisi: Aç kalmayı da riskli durumda çalışmayı da istemiyoruz

Klimasan işçisi: Bir kişide virüsü tespit edip yanındaki çalışanları tazminatı yoksa işten çıkarıp, tazminatı varsa ücretsiz izne göndermekle bu hastalığın önüne geçilemez.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Google Maps

Reklam

Klimasan işçisi
Manisa

Ülkede ilk Kovid-19 vakası tespit edildiği 11 Mart tarihinden 8 gün sonra, yani 19 Mart Perşembe günü Klimasan yönetimi önlem almaya başladı. Gösteriş icabı sadece soyunma odalarımız kapatıldı, aslında bir bakıma iş elbiselerinizle virüsü evinize taşıyın denildi. Oysa daha iyi şartlarda giyinip eve günlük kıyafetlerle gidebilmemizin imkanı sağlanabilirdi. Ülke genelinde vakalar katlanarak artmaya devam ederken Klimasan yönetimi sadece temizliğinize dikkat edin, ellerinizi sık sık yıkayın gibi tembih edici kısa mesajlar atmakla hem göz boyadı hem de kendilerini rahatlatarak bakın biz tedbir alıyoruz demeye çalıştı.

Tedbirlerin ilk aşamasında kapalı alanda yakın bulunmamamız için soyunma odalarımızın kapatıldığına dair bilgilendirme mesajı aldık. Arkadaşlar arasında üretimin bundan farksız olduğunu hatta üretim hattının birçok bölümünde daha fazla yakın temas gerektirecek işler olduğunun hepimizin farkındaydık. Bir sonraki aşamada gece vardiyası saati öne çekilerek vardiya bitiminde gündüz vardiyasıyla karşılaşmamız engellenmek istedi. Ancak vardiya bitimi yüzlerce insanı iç içe fabrika bahçesinde 40 dakika beklettiler. Bu olaylar yaşanırken tuvaletlerin temizliği aksatılmaktaydı. Hatta hemen hemen hiçbir zaman el dezenfektanı, kağıt havlu bulamıyorduk.

Şahit olduğumuz bir olay da şöyle gerçekleşti fabrikada; 27 Mart günü işçi kıyımı (toplu çıkış) yapıldı. Bu nedenle bir bölümde eleman eksikliği oldu ve başka bir bölümden bir arkadaş çağrıldı. O bölüm için kişisel koruyucu donanımı olmayan arkadaşa başka bir kişinin gözlüğü verilerek çalışmaya zorlandı, o zaman daha da iyi anladık nasıl bir köşeye sıkışmışlığın içinde olduğumuzu. Arkadaşımız istemeyerek de olsa maalesef gözlüğü takarak posta başına ve ekip şefine boyun eğdi.

"KİMİ KİME ŞİKAYET EDİYORSUN..."

24 Mart günü fabrikada pozitif vaka bulunmadığına dair bir kısa mesaj aldık. Sanki pozitif sonuçlanan test çıksa açıklayacaklarmışçasına. 26 Mart tarihinde ise kumanya uygulaması başlandı. Kumanya 10 saat çalışan bizlere atıştırmalıktı sanki. Bu duruma da boyun eğdik. Tarih 1 Nisan’ı gösterdiğinde bizlere dağıtılan kumanya ekmek arası pişmemiş köfte ve ekmeğin içinde salyangoz. Koronavirüsü yenmek için bağışıklığımız kuvvetli olmalıymış. Patronlar bu durumu salyangozla sağlamaya çalışıyorlar sanırım. Bazı arkadaşlarımız Sağlık Bakanlığına şikayette bulunsa da birkaç gün sonra gelen mesajda teftiş edilen yemekhanede bu ve benzeri şeylere rastlanmadığı belirtilmiş. Anlayacağınız elimizde fotoğraflar olmasına rağmen biz yalancı durumuna düştük. Öyle ya kimi kime şikayet ediyorsun.

İlerleyen süreçte triaj testi uygulaması başlattılar. Fabrika girişinde 4 soruluk bir test yapıyorlardı. Test sonucuna göre risk grubunda çıkanlar ise ücretsiz izne gönderiliyordu. Bir hafta öncesine kadar bu testlerde kullanılan kalem sayısı 10 bile değildi siz düşünün artık bir kalemi kaç kişinin kullandığını.

Gelelim çay molasına, o da aynı şekilde 10 gün öncesine kadar kağıt kaplı küp şekerlerin bulunduğu kaptan herkes şekerini alıp çayını “afiyetle” içti. İşçileri göstermelik önlemler alarak çalıştırmaya devam ederken bir kişide virüsü tespit edip yanındaki çalışanları tazminatı yoksa işten çıkarıp, tazminatı varsa ücretsiz izne göndermekle bu hastalığın önüne geçilemez. Virüs tespit edilen çalışanlar birçok kişi ile çalıştı, birçok malzemeyle teması oldu. 

İSTEĞİMİZ ÜCRETLİ İZİN

İşte Klimasan yönetimindekiler bu bahsettiklerimi dile getirmemizi hiç istemiyorlar çünkü durmaksızın çark dönmeli, sermaye kazanmalı, işçi ezilmeli. Onların gözünde işçinin kilosu kaça ki? Umuyoruz sesimizi başta fabrikada örgütlü Türk Metal’in Genel Başkanı Pevrul Kavlak olmak üzere işçi sendikalarına duyurabiliriz.

Klimasan işçisi çıkmazda kalmış durumda. İstifa etse aç kalacak, çalışmaya devam etse belki de kendi veya sevdiklerinin canından olacak. Bizler aç kalmayı da riskli koşullarda çalışmayı da istemiyoruz. İstediğimiz koronavirüs salgını bitene kadar ücretli izine ayrılmak. Bu süreçte Klimasan personelinin sesi olan Evrensel gazetesine ve gazete bünyesinde emek verenlere teşekkürlerimizi sunarız.

* İddialarla ilgili aradığımız Klimasan’dan ise bilgi verecek yetkili biri olmadığı cevabı verildi.

Reklam