17 Mayıs 2020 08:26

Harmandalı Geri Gönderme Merkezindeki mülteciler avukatlarla görüştürülmüyor

Harmandalı Geri Gönderme Merkezindeki mültecilerle görüştürülmediklerini belirten İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler, mültecilerin adalete erişiminin engellendiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde tutulan 55 mültecinin Kovid-19’a yakalandığı ve bir süredir karantinada tutulduğu iddia ediliyor. Bir mültecinin dışarıdaki akrabalarına gönderdiği mesaj üzerine kuruma başvuran avukat, müvekkiliyle görüştürülmedi. Baronun adli yardımdan görevlendirdiği avukatlar da mültecilerle görüştürülmüyor. İçeride nelerin olduğu, mültecilerin sağlık hizmetine ulaşıp ulaşmadığını, ne tür koşullarda kaldıklarına dair bir süredir kimsenin bilgisi yok. Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde (GGM) geçmişten gelen sıkıntılara dikkati çeken İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Deman Güler, yaşanan sorunların aşılmadığını ifade etti. 

MUHATAP BULAMIYORUZ

Koronavirüs salgınından önce de Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile gerekli işbirliğini sağlayamadıklarından dolayı sorunlar yaşadıklarını belirten Güler, müdahale edebilmeleri için iletişim kanalları açılması gerektiğini söyledi. Güler, “Baro gibi kamu kurumu niteliğinde olan meslek örgütleri dahi bu süreçte katılımcı olarak düşünülmedi. Biz baro olarak insan haklarını savunuruz. Bu rolümüze rağmen, mültecilere savunman göndermemize rağmen karşımızda bir muhatap bulamıyoruz. Dolayısıyla Harmandalı GGM’de kaç kişinin koronavirüs olduğunu bilmiyoruz. Yeni bilgileri de ancak mültecilerle yapılan telefon görüşmeleriyle öğrenebiliyoruz” diye belirtti.

BARO’YA BAŞVURU YAPILMADI

Harmandalı GGM yönetiminden şimdiye kadar mültecilerle ilgili baroya bir tek başvurunun dahi yapılmadığının altını çizen Güler, cebinde avukata ulaşacak bir kart alacak kadar parası olmayan çoğunlukta mültecilerin olduğu düşünülünce böyle bir başvurunun olmaması düşündürücü olduğunu belirterek, çok istisnai durumlardan faydalanarak avukatlara ulaşan mültecilerin verdiği bilgiler üzerinden Nisan ayında rapor hazırladıklarını belirtti.  Valiliğin gelen iddiaları reddettiğini söyleyen Güler, “Fakat kaç kişi karantinaya alındı, tedavisi ne durumda gibi soruların cevabı şeffaflığa aykırı bir biçimde verilmiyor. Bu insanlar karantinadan sonra bırakılıyor mu, kendi ülkesine mi gönderiliyor? Eğer kendi ülkesine gönderilmiyorsa bu da bir sorun” dedi.

HAKLARINDAN HABERDAR DEĞİLLER

Harmandalı GGM’de normalde 600 kişilik bir kapasite varken son bir kaç yıldır bu sayının bini aştığını ancak salgın döneminde yarıya yakın bir sayıya düşürüldüğünü öğrendiklerini vurgulayan Güler, Harmandalı GGM’deki gibi birçok kurumda tutulan mültecilerin çoğunun Türkçe bilmediğini, avukat hakkından dahi bilgisi olmadığını söyledi. GGM yöneticilerinin de bu konuda mültecileri aydınlatmadığını vurgulayan Güler, “Şimdiye kadar hep mültecilerle demokratik bir ilişki varmış gibi gösterilmeye çalışıldı ama mültecinin adalete erişiminin bile sağlanamadığını söylediğimiz zaman ‘İzmir barosu eleştiriyor’ deniliyor” ifadesinde bulundu. 

TÜRKİYE’DE MÜLTECİLER İSTENMİYOR

Son dönemde mültecilere yönelik tavrın keskinleştiğine dikkat çeken Güler,” GGM’deki mültecilerin hukuk yoluyla Türkiye’de kalmasının önünün kesilmesinin sağlanmaya çalıştığını düşünüyorum. İzmir Barosu Harmandalı GGM yönetimi ile görüşmek istedik ama yöneticiler tarafından bu talep kabul edilmedi. Baro başkanımız İl Göç İdaresiyle salgın sürecinde özellikle görüşmek istedi ancak ulaşamadı. Biz yine de işbirliği yapmak için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

SORUNLARI RAPORDA YER ALMIŞTI

Türkiye’den sınır dışı edilecek mülteciler, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı geri gönderme merkezlerinde tutuluyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerine göre bu merkezlerin toplam kapasitesi 20 bin. Öte yandan İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu, Harmandalı Geri Gönderme Merkezine ilişkin geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda, 30 mülteci ve bir güvenlik görevlisinin koronavirüs olduğuna ilişkin bilgiler verilmişti.

Göç İdaresi Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ve İl Göç İdaresi Müdürlüğünün telefonları ise açılmıyor. (İzmir/MA)

Reklam