16 Mayıs 2020 00:11

Öğrenciler, YKS’ye bulundukları ilde girmek istiyorlar

27-28 Haziran’da yapılması planlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvuru yapan öğrenciler salgın nedeniyle memleketlerinde olduklarını belirterek, sınav yeri değişikliği talep etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Koronavirüs salgını nedeniyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS), tarihleri değiştirilmiş ve temmuz ayında yapılacağı açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısında YKS tarihini öne çekerek 27-28 Haziran olduğunu duyurmuştu. Salgın devam ederken YKS tarihinin öne çekilmesinin birçok sorunu ortaya çıkardığını söyleyen öğrenciler, bu sorunlardan birinin de, sınav giriş yerleri olduğunu söyledi. Öğrenciler, salgın dolayısıyla memleketlerine geldiklerini belirterek, “Sınav yerlerimiz bir an önce değişmeli. Şu an bulunduğumuz yerlerde sınava girmeliyiz. Salgın sürecinde bir yerden bir yere gitmek akıl işi değil” dedi.

 "BİZ ÖĞRENCİYİZ, ALİ AĞAOĞLU DEĞİLİZ"

ÖSYM’nin sınav yeri değişikliği yapması gerektiğini söyleyen Ali Yılmaz, “YKS’ye, üniversite okuduğum şehirde başvuru yaptım. Salgın nedeniyle şu an ailemin yanına geldim. İstanbul’a geldiğimde kalacak bir evim yok. Nasıl yapacağım bilmiyorum. Hem sınav stresi hem virüsün bulaşma tehlikesi, hem de bu gibi sorunlarla uğraşıyoruz. Otobüs bilet fiyatları fahiş, kalabileceğim bir yer yok. Biz öğrenciyiz, Ali Ağaoğlu değiliz. Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna sınav için geleceğiz. Bu da maddi anlamda bize çok zarar verecek. ÖSYM sınav yeri değişikliği hakkı tanımalı. Biz öğrencileri mağdur etmemeliler” dedi.

"YOL PARASI VERECEK DURUMUM YOK"

Başka bir öğrenci ise, “Samsun’da okuduğum için bütünleme haftasına denk gelir diye her ihtimale karşı sınav yerimi Samsun yaptım, fakat Kovid-19 sebebiyle yurtlar tahliye edildi ve bizler memleketlerimize döndük. Şu an İstanbul’da ailemin yanındayım. Samsun’a gitme durumum yok. Samsun’da kalacak yerim de yok. Gitmek istesem bile yol parası gidiş geliş en az 450 TL.  Ben öğrenciyim, 11-12 saat yol gidip 450 TL yol parası verecek durumum yok. Otel de kaldım diyelim bir geceliğine 150-200 TL.  Yol stresi, sınav stresi, salgın stresi ile sorulara nasıl konsantre olacağız. Şu an bulunduğumuz yerlerde sınava girmeliyiz. Salgın sürecinde bir yerden bir yere gitmek akıl işi değil” diye konuştu.

"SINAV İÇİN 20 SAAT YOL ÇEKMEK İSTEMİYORUM"

İstanbul’da bir lisede yatılı olarak okuyan 12. sınıf öğrencisi de şunları söyledi: “Haziranda uygulanacak YKS oturumu için sınav yeri tercihimi İstanbul olarak belirttim. Fakat Kovid-19 salgını nedeniyle ailemin yanına memleketime döndüm. Sınavın tarihi değişti. Salgın tehlikesi hâlâ devam ediyor. Bu süreçte sınav tarihini öne çektikleri gibi, sınav yerlerini değiştirmede de bize hak tanımadılar. Ulaşım, sağlık ve en önemlisi de kalmış olduğum okul yatakhanesinin kapalı olmasından dolayı kalacak yerim yok. Bu yüzden memleketimde sınava girmek istiyorum. Sınav günü 20 saat yol çekmek istemiyorum. ÖSYM’nin sınav yeri değişikliği hakkını vermesini istiyorum. Sınava sayılı günler kala bir de bunun stresini yaşamak istemiyorum.”

"BİZİ BU ORTAMDA SINAVA GİRMEYE ZORLUYORLAR"

Başka bir öğrenci de salgın nedeniyle memleketine döndüğünü belirterek, “Ben sınav yerimi üniversiteyi okuduğum yer yaptım. Şu an memleketimdeyim. Mardin’den İstanbul’a sınav için geleceğim. Özel aracımız yok, otobüs ile seyahat etmeyi güvenli bulmuyorum. Tedavisi olmayan bir salgın söz konusu. Bizi bu ortamda sınava girmeye zorluyorlar. Yaşam hakkımız ihlal ediliyor. Birimiz bu süreçte virüsü kaparsak bunun sorumlusu kim olacak? Milli Eğitim Bakanı bizim sağlımızdan sorumludur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TTB Başkanı Sinan Adıyaman: Sağlık Bakanlığı bilimsel araştırmalara izin vermiyor

SONRAKİ HABER

Ankara’da Dikimevi-Natoyolu yeni metro güzergahı projesinin detayları belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa