14 Mayıs 2020 11:33

Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat emniyette ifade verdi

Evrensel yazarı Ragıp Zarakolu'nun Evrensel ve Artı Gerçek'te yayımlanan yazısı nedeniyle Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ifade verdi.

Fotoğraf: Cemil Özdemir/DHA

Paylaş

Evrensel yazarı Ragıp Zarakolu’nun Evrensel ve Artı Gerçek haber sitesinde yayımlanan “Makus Kaderden Kaçış Yok” başlıklı yazısı nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı, Evrensel'in avukatlarından Devrim Avcı ile birlikte İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünde ifade verdi.

FATİH POLAT: YAZIDA DARBEYE GÜÇLÜ BİR KARŞI ÇIKIŞ VAR

Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, ifadesinde yazıyı okuduğunu belirterek “Tamamen askeri darbeleri eleştiren, darbelerden ders çıkarılması gerektiğini belirten, değişimin önemine ve demokrasiye vurgu yapan bir yazı olduğunu düşündüm ve bu şekilde de yayımlanmasına karar verdim. Halen de darbelere karşı çıkan bir yazı olduğunu düşünüyorum” dedi.  

Yazının suç olup olmayacağına ilişkin bir soruya Polat, “Darbeleri açık bir dille eleştirdiğini, demokrasiyi savunduğunu, değişimin önemine vurgu yaptığını düşündüm. Ek olarak da Ragıp Bey’in hep darbeleri eleştirmesi ve darbe döneminde yargılanmış olması sebebiyle bu şekilde suçlama yapılabileceği aklımın ucundan bile geçmedi. Bu yazının darbeye çok güçlü bir şekilde karşı çıktığını düşünüyorum” diye konuştu.

Görkem Kınacı ise “Türkiye’nin siyasi tarihinin çeşitli dönemlerini hatırlatan ve demokrasiye katkı sunmak üzere yazılmış bir yazı olduğunu düşündüm. Bir suç unsuru olduğunu düşünmüyorum” dedi.

AVUKAT AVCI: YAZIDA SUÇ UNSURU YOK

Avukat Devrim Avcı, söz konusu yazıda ülkenin yakın geçmişindeki darbelerin ele alındığını belirterek, “Makale darbeyi ya da iddia edildiği gibi anayasal düzeni değiştirmeye yönelik eylemleri savunan değil, aksine bunları eleştiren ve eylemlerin ağır sonuçlarını da bizzat yaşayan birisi olarak dikkat çekmiştir. Makale içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik darbeyi engellediği ifade edilmiştir. Bu darbeye övgü olarak değil eleştirmek üzere yazılan bir makaledir” dedi. Yazının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna vurgu yapan Avcı, yazıda suçlamaya konu edilen iddialarının yer almadığını belirterek, müvekkilleri hakkında kovuşturmaya gerek olmadığını söyledi.  

NE OLMUŞTU?

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avukatı Ahmet Özel’in suç duyurusunda bulunması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ragıp Zarakolu hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma, “Darbe mesajı vererek Anayasal düzeni hedef almak” suçlaması ile yürütülüyor.

Ragıp Zarakolu’nun Artı Gerçek ve Evrensel’de eş zamanlı yayımlanan “Makus kaderden kaçış yok” başlıklı yazısının Artı Gerçek’te Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adnan Menderes’in fotoğrafıyla yayımlanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Zarakolu hakkında darbecilik suçlamalarında bulunmuştu.

ZARAKOLU: HAYATIM DARBELERE KARŞI MÜCADELE İLE GEÇTİ

Ragıp Zarakolu ise hükümet üyelerinin kendisini darbecilikle suçlamasına ilişkin açıklama yapmış ve “Hayatım darbelere karşı mücadele ile geçti” demişti. Yazının darbe karşıtı bir içeriğe sahip olduğunu ifade eden Zarakolu, “Yazının bu kadar ters yorumlanması anlaşılır bir şey değil. Cumhurbaşkanlığı sözcülerinin yazıyı yeterince okumadıkları anlaşılıyor” demiş ve “Hayatım darbelere, darbeci eğilimlere karşı mücadele ile geçti” diyerek insan hakları ve adalete bir gün herkesin ihtiyaç duyacağını dile getirmişti. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SHD: Ortak akıl olmadan normalleşme süreci sorunları derinleştirir

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Bakan Albayrak, verilen 250 milyar desteği kalem kalem açıklasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...