13 Mayıs 2020 07:38
Son Güncellenme Tarihi: 13 Mayıs 2020 10:58

BİK, Özgür Özel’in sözlerini haberleştirdiğimiz için savunma istedi

Basın İlan Kurumu, bu kez de 16 Nisan’da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayınlanan haberimiz için savunma istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Basın İlan Kurumu, 16 Nisan’da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haberimiz için, 28 Nisan’da gelen bir şikayet üzerine Evrensel’den savunma istedi.

Haberde CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’taki ikametinin yanındaki vakıf arazisine işlem yapmasına tepki göstermesi yer alıyor. 

ÖZGÜR ÖZEL: ALTUN’UN NİYETİ BASINI BASKI ALTINA ALMAK

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ise BİK’in savunma istemesine tepki gösterdi ve “Şüphesiz basın meslek ilkelerine duyarlı olduğu tüm kamuoyunun malumu olan ve bu uğurda bedel de ödemiş olan Evrensel gazetesinin gazetecilik faaliyetlerinden memnun olmayan iktidarın bu durumu fırsata çevirme anlayışı kabul edilemez.” dedi.

Özel ayrıca Fahrettin Altun’un gerçek niyetinin, ana muhalefet partisinin grup başkanvekilinin yaptığı bir açıklamayı haberleştirmesini engellemek ve fiilen kontrol altına alamadığı basın kuruluşlarını baskıyla, cezayla kontrol altına almak olduğunu vurguladı.

"İMTİYAZLI BİR ZÜMRE YARATILDI"

Özel “Bizim ‘saray rejimi’ olarak özetlediğimiz bu yeni rejimde imtiyazlı bir zümre yaratıldı” derken, tek adam ve tek adamın yanında bulunanların, yürütme gücünün dışında yasama ve yargı erklerine de müdahale ettiğini, muhalefetin sesini kısmak için her şeyi kendilerinde hak gördüğünü belirtti. Özel “Muhalefet milletvekillerini fezlekelerle, muhalefet belediyelerini kayyımlarla ve engellemelerle yıldırmaya çalışanlar gazetecilik yapan basın kuruluşlarını da ilan ve reklam baskısıyla çalışamaz hale getirmeyi amaçlamaktadır.” diye devam etti.

Özel Evrensel’in bir süredir Basın İlan Kurumu kıskacında olduğuna dikkat çekerek “Yaptığımız bir yazılı açıklamaya yer vermesi nedeniyle Sarayın Propaganda Bakanı Fahrettin Altun’un şikayeti üzerine Basın İlan Kurumu’nca savunmaya davet edilmesi, ülkemizde basın ve ifade özgürlüğünün geldiği noktayı gözler önüne sermektedir.” dedi.

"EVRENSEL’LE DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ"

Özel şöyle devam etti: “Basın İlan Kurumu’nun mevcut yapısı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile doğrudan iltisakı düşünüldüğünde Fahrettin Altun’un şikayeti, aslında Basın İlan Kurumu’na emir niteliğinde olduğu da aşikardır.

Ancak Fahrettin Altun’un gerçek niyeti, ana muhalefet partisinin grup başkanvekilinin yaptığı bir açıklamayı haberleştirmesini engellemek ve fiilen kontrol altına alamadığı basın kuruluşlarını baskıyla, cezayla kontrol altına almaktır.

Sarayın adeta alışkanlık haline getirdiği kamunun haber alma hakkına bu türden müdahalelerinin karşısında durmaya devam edeceğimizi ve Evrensel gazetesiyle dayanışma içinde olmayı sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ederiz.” 

BASIN AHLAK ESASLARI 

Basın İlan Kurumu Evrensel’den Basın Ahlak Esasları’nın 1. Maddesinin ( c), (h) ve (ı) bentleri nedeniyle savunma istedi.

Bu bentlerde ise “Hiç kimse, suçlu olduğu kesin yargı kararıyla belirtilmedikçe suçlu olarak ilân edilemez; cezai soruşturma aşamasında veya devam eden davaların konusu olan olaylarla ilgili haber veya yorumlarda ‘Suçsuzluk’ ilkesi ihlâl edilemez; soruşturma ve yargılamanın doğal ve yasal akışını, özellikle hâkimlerin kararını etkileyecek beyan ve yorumlarda bulunulamaz.”, “Ahlâka aykırı yayın yapılamaz.” ve “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz; hakaret edilemez, sövülemez iftira ve haksız isnat yapılamaz” deniliyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in sözlerinin bu maddeleri nasıl ihlal ettiği ise Evrensel'e gönderilen metinde yer almadı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İşyerleri için koronavirüs tedbirlerine ilişkin kılavuz listeleri yayımlamlandı

SONRAKİ HABER

Boşanma aşamasında olduğu kadını kaçıran erkek ve yardım eden yakını tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...