12 Mayıs 2020 12:49

Nusaybin'de bir çocuğun polis şiddetine uğramasına tepki: Cezasızlık gelenek oldu

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, B.E. adlı çocuğun polis tarafından şiddete maruz kalmasına tepki gösterdi: Cezasızlık bir gelenek haline gelmiştir.

Nusaybin'deki polis şiddeti | Kolaj: MA

Paylaş

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, B.E. adlı çocuğun polis tarafından şiddete maruz kalmasına tepki göstererek, “Bu coğrafyada öldürülen Ceylanlar, Uğurlar ve daha nicelerinin soruşturmaları etkin yapılmamış, cezasızlık bir gelenek haline gelmiştir" diye belirtti. 

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Fırat Mahallesinde B.E. adlı bir çocuğun polis tarafından silahla kovalanarak şiddete maruz kalmasına ilişkin yazılı bir açıklamayla yaptı. Açıklamada, bölgede kolluk kuvvetleri tarafından yüzlerce çocuğun benzer olaylarda yaşamına yitirdiğine dikkat çekilerek, “Bu coğrafyada öldürülen Ceylanlar, Uğurlar ve daha nicelerinin soruşturmaları etkin yapılmamış, cezasızlık bir gelenek halini almıştır” ifadeleri kullanıldı.

ŞİDDETİN MEŞRULAŞTIRILMASI 

Açıklamada, görüntülerin sosyal medya platformlarına düşmesinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldığı ve olaya karışan polis memuru hakkında soruşturma başlatıldığı ve görevden el çektirildiği hatırlattı. Açıklamada, ancak Emniyet Genel Müdürlüğünün söz konusu açıklamasında site içinde oyun oynayan çocukların güvenlik güçlerine taş attıkları belirtilerek polislerin çocuğa karşı gerçekleştirdikleri şiddet eyleminin meşrulaştırılmaya çalışıldığına dikkat çekildi. 

İKTİDAR ZİHNİYETİNİN BİR SONUCUDUR

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen iddianın doğruluğu halinde bile fiili gerçekleştiren çocuklar hakkında cezai bir müeyyide uygulanmasının mümkün olmadığına vurgu yapılan açıklamada, özellikle bölgede kolluğun orantısız silah kullanımı nedeniyle yüzlerce çocuğun yaşamını yitirdiğine, binlercenin ise yaralandığına dikkat çekildi. Açıklamanın. devamında şu ifadeler kullanıldı: “Yaşananlar bize göstermiştir ki bu coğrafyada öldürülen Ceylanlar, Uğurlar ve daha nicelerin soruşturmaları etkin yapılmamış cezasızlık bir gelenek halini almıştır. Yine atılan bir twet veya köşe yazılarından dolayı insanlar ceza alırken TV programlarında ölüm listesi yaptığını belirtenlere herhangi  bir yaptırım olmuyor, ülkede hukuk herkese eşit uygulanmıyor. Genelde bütün çocuklara ve özelde Kürt çocuklarına yönelik bu nefret halinin iktidarın zihniyetinin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz.”

Açıklamada, etkin yargılamanın yapılarak yaşanan olayın tüm boyutları ile etkin bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunuldu. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘4 yıldır Şule İdil yok, adalet yok’

SONRAKİ HABER

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: İktidarı insan haklarına saygılı olmaya çağırıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...