Cumartesi Anneleri 789. hafta: Hiçbir anne evlat acısı yaşamasın

Cumartesi Anneleri, 789'inci hafta basın açıklamasında “Hiçbir anneye evlat acısı yaşatılmaması temennisinde bulunuyoruz” dedi.

09 Mayıs 2020 10:01
Paylaş

Cumartesi Anneleri, 789'inci hafta basın açıklamalarını koronavirüs salgını önlemleri sebebiyle sosyal medya hesaplarından canlı olarak gerçekleştirdi. Cumartesi Anneleri, bu haftaki açıklamalarında, 1992'de kaybedilen üniversite öğrencileri Hüsamettin Yaman ve Soner Gül'ün akıbetlerini sordu. Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj da paylaşan Cumartesi Anneleri, “Kutuplaştırıcı siyasetin anneliği de ‘makbul’ ve ‘sözde’ olarak ayrıştırdığı bir iklimde hiçbir anneye evlat acısı yaşatılmaması temennisinde bulunuyoruz” dedi.

‘ANNELER AĞLAMASIN, ÇOCUKLAR ANNESİZ KALMASIN’

Açıklamada ilk olarak Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe konuştu. "Çocuklarımız nerede, onları katledenler kim?" diyen Tepe, bu soruları sormaktan ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Yarının anneler günü olduğunu hatırlatan Tepe, şöyle devam etti: "Yarın anneler günü. Hiçbir anne ağlamasın, hiçbir çocuk annesiz kalmasın."

SORUMLULAR YARGILANMADAN HUZURA KAVUŞMAYACAĞIZ

Hüsamettin Yaman'ın ağabeyi Feyyaz Yaman, kardeşi ve Soner Gül'ün kaybedilme hikayesini hatırlatarak, Ayhan Çarkın'ın ifadelerine rağmen, açtıkları davalarda hala bir sonuç alınamadığını belirtti. Yaman, şunları söyledi: "Hüsamettin kaybedildiğinde 22 yaşındaydı. Başvurduğumuz hukuki merciler ve devlet yetkilileri 'haberleri olmadığını' tekrarlayıp durdular. Biz de tam 28 yıldır sormaya devam ediyoruz. Ayhan Çarkın'dan, Reşat Altay'dan, Mehmet Eymür'den, Mehmet Ağar'dan, dönemin tüm sorumluları bu adaletsizliğin ve hukuksuzluğun sorumlusudur. Sorumlular yargılanmadan huzura kavuşmayacağız."

Galatasaray Meydanı'nın yasaklanması ve bugün salgın nedeniyle evlere kapanmak zorunda olmalarının adalet mücadelesini engelleyemeyeceğini vurgulana Feyyaz Yaman, dayanışmayı büyüten herkese teşekkür etti.

'HİÇBİR ANNEYE EVLAT ACISI YAŞATILMASIN'

Haftanın açıklamasını Nur Sürer okudu. “Yarın anneler günü” diyen Nur Sürer, “Kutuplaştırıcı siyasetin anneliği de 'makbul' ve 'sözde' olarak ayrıştırdığı bir iklimde hiçbir anneye evlat acısı yaşatılmaması temennisinde bulunuyoruz” dedi. İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisi Hüsamettin Yaman ile Soner Gül'ün gözaltına alınarak kaybedildiğini hatırlatan Sürer, adaletsizliğin 28 yıldır sürdüğünü, dosyanın cezasız bırakıldığını söyledi.

‘ZORLA KAYBETME BİR SUÇTUR’

Yetkililere seslenen Sürer sözlerine şöyle devam etti: “Zorla kaybetme süreklilik taşıyan bir suçtur ve kaybedilenin akıbeti ve yeri kesin bir şekilde saptanana kadar devam eder. Devletler, zorla kaybedilen kişilerin akıbetini ve yerini saptamak, sorumluları belirlemek ve yargılamak zorundadır. 789. haftamızda bir kez daha adli ve siyasi makamlara sesleniyoruz: Hukukun evrensel ilkelerini, temel insani değerleri çiğnemekten vazgeçin; Hüsamettin Yaman ve Soner Gül’ün akıbetlerini saptama, sorumlularını cezalandırma görevinizi yerine getirin. Hüsamettin Yaman ve Soner Gül için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz.” (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

ABD’nin Suriye’de yeni askeri üs kuracağı iddia edildi

SONRAKİ HABER

Akar: 31 Mayıs’tan itibaren terhisler, 5 Haziran’dan itibaren celpler yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...