08 Mayıs 2020 08:04
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mayıs 2020 10:00

İbrahim Gökçek'in cenazesi engellemelerle toprağa verildi

İbrahim Gökçek’in cenazesi Kayseri'de toprağa verildi. İstanbul'dan Kayseri'ye kadar cenaze sırasında sürekli engellemeler yaşandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ölüm orucunu 323’üncü günde sonlandıran ve kaldırıldığı hastanede önceki gün yaşamını yitiren Grup Yorum Üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesi toprağa verildi. İstanbul'dan Kayseri'ye kadar cenaze sürecinde polis engellemeleri yaşandı. İstanbul'da cenaze törenine yapılan müdahalede gözaltına alınan 27 kişi serbest bırakıldı.

Hastanede hayatını kaybeden İbrahim Gökçek’in önceki gün Gazi Cemevine getirildi. Cenazenin Kayseri’ye gönderilmesi öncesinde Gazi Mahallesi polis ablukasına alındı. Mahalledeki engelleme sonrası cenaze Kayseri'ye götürüldü. Cenaze burada toprağa verildi.

Gökçek için yürüyüş yapılmak istenmesi nedeniyle dün Gazi Cemevi’nin etrafı polis tarafından sarıldı. Cemevinin her iki girişine TOMA konumlandırılırken, çevredeki yollar polisler tarafından tutuldu. Giriş ve çıkışları kapatılan cemevine sabahın erken saatlerinde gelen küçük bir grubun ve basın mensuplarının dışında kimsenin girmesine izin verilmedi.

Cemevine gelen İbrahim Gökçek'in anne ve babasına polisin girişte GBT yapmak istemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Tepkiler üzerine Gökçek’in anne ve babası GBT yapılmadan cemevine geçti.

Cemevi’nde bekleyenler polisin bu tutumunu attıkları sloganlar ve söyledikleri marşlarla protesto etti.

PLASTİK MERMİ VE GAZ BOMBALARI İLE MÜDAHALE

Mahalle aralarında toplanıp cemevine girmek isteyenlere polis müdahale etti. Plastik mermi ve gaz bombaları atan polis, aralarında Grup Yorum üyeleri Eren Erdem ve Dilan Poyraz’ın da bulunduğu bazı kişileri gözaltına aldı.

Atılan gazlardan etkilenenler cemevine sığınarak kapıları kapattı. İçeride sıkışanlar arasında haber takip yapan MA Muhabirleri Erdoğan Alayumat, İdris Sayılgan ile ETHA Editörü Serdal Işık da vardı.

POLİS SALGINI GEREKÇE GÖSTERDİ, GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ KALDI

Törene katılmak üzere Cemevine gelen HDP Milletvekili Hüda Kaya ile sanatçı Pınar Aydınlar’ın da aralarından bulunduğu bir heyet polislerle görüştü. Heyet polis amirine Cemevine girmek isteyen yurttaşların girişine izin verilmesini, yapılacak törenin ardından cenazenin yola çıkarılacağını ifade etti.

Polis amiri ise törenin yapıldığını ve koronavirüs tedbirleri kapsamında fiziki mesafenin korunması gerekçesiyle girişlere izin verilmeyeceğini söyledi.

Görüşmeler sonuçsuz kalırken, yurttaşlar hem Cemevinde hem mahalle aralarında sloganlar atıp Grup Yorum şarkılarını seslendirdi.

Yapılan müdahalede gözaltına alınan 27 kişi, ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakıldı. Gözaltına alınan 27 kişiye fiziksel mesafeye uymadıkları gerekçesiyle bin TL idari para cezası kesildi.

SABAH SAATLERİNDE DEFNEDİLECEK

Engelleme sonrası polis tarafından el konulan İbrahim Gökçek’in cenazesi Kayseri’ye götürüldü. Gökçek’in yakınları cenazenin mezarlık morgunda bekletildiğini belirterek, “Cenazeyi aldık. Defin işlemi sabah olacak. Cenaze şu an mezarlığın morgunda bekliyor. Yarın Reşadiye Mezarlığı’na defnedeceğiz” dedi.

MEZARLIĞA GİRİŞ ENGELLENDİ

Gökçek'in cenazesi Reşadiye Mezarlığı morgundan ailesi ve yakınları tarafından alındı. Ailesi Gökçek’in cenazesini Halep Mezarlığı’na götürdü.

Mezarlık içerisinde ve dışında çok sayıda zırhlı araç, çevik kuvvet ve özel harekat polisleri bekletildi. Mezarlığa Gökçek’in cezaevinde tutulan eşi Sultan Gökçek de jandarma eşliğinde getirildi. Ardından cenaze defnedildi.

Gökçek’in defni sırasında mezarlığa kimse yaklaştırılmazken, defin işlemi sona ermesi ardından ailesi ve yakınlarının mezarına karanfil bırakılmasına izin verildi.

Defin ardından pankart açmak isteyen bir kişi, polisler tarafından mezarlık üzerinde darbedildi.

Gökçek’in avukatı Ayşegül Çağatay, “Cezaevi’nde getirilen Sultan’ın bazen elinin açık kalmasına izin verdiler. Bazen kelepçelediler. Son vedasını yaparken kelepçelemediler, karanfil bırakmasına izin verildi. Mezar başında şarkı söylemek isteyenlere saldırdılar. İbrahim başında söylenmek isteyen şarkı yarım kaldı. Herkesi apar topar araçlara tıkıp, yola çıkarmak zorunda kaldılar. Açlık grevi gazisi Kemal Gün’ün kollarını bükerek, sürükleyerek aracına götürüldü” diye konuştu.

PROVOKASYON GİRİŞİMİ

Gece geç saatlerinde sokağa çıkma yasağına rağmen toplanan ve aralarında MHP Kayseri Milletvekili Mustafa Baki Ersoy ve İl Başkanı Serkan Tok’un da olduğu bir grup ise cenazeyi gömdürmeyeceklerini söyledi. Ersoy’un “Hassasiyetlerimiz aynı. Korona da var ama ona rağmen bu saatte buradayız. Elimizden ne geliyorsa yaparız” dediği iddia edildi.

'YETKİLİLERİ SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Grup Yorum Üyesi İbrahim Gökçek’in cenaze törenininde yaşananları kınayan bir yazılı açıklama yaptı. Merasimin engellendiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu uygulamaların ardından Alevi halkının inanç merkezi olan Cemevi tahrip edilerek, yoğun biber gazı ve plastik mermiler sıkılarak cenazeye katılan halkın ciddi şeklide sağlığı tehdit edilmiştir. Alevi halkından özür dileyerek Gazi Cemevine verilen zararın tazmin edilmesini, gözaltıların serbest bırakılmasını ve İbrahim Gökçek ile Helin Bölek şahsında Grup Yorum’un haklı taleplerini duymazdan gelen iktidarı bir kez daha sorumlu davranmaya ve suç işlemekten vazgeçmeye çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da evlerine yürüyen işçilere tren çarptı: 16 ölü

SONRAKİ HABER

393 kadından ortak metin: İnfaz yasasında eşitsizlik giderilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...