30.04.2020 10:32 / Güncelleme: 13:24

Deriteks, Tuzla'da deri işçileriyle 1 Mayıs'ı kutladı

Deriteks, İstanbul Tuzla'da deri sanayide çalışan işçilerle 1 Mayıs'ı kutladı, taleplerini dile getirdi.

Deriteks, Tuzla'da deri işçileriyle 1 Mayıs'ı kutladı

Tuzla'da deri işçileri 1 Mayıs'ı kutladı | Fotoğraf: Deriteks

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS, 1 Mayıs’ı Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan örgütlü olduğu fabrikaların önünde kutladı. Sabah saatlerinde Çubukçuoğlu Deri Fabrikası, öğle saatlerinde Prima Deri ve ETF Tekstil Fabrikaları önünde işçiler 1 Mayıs öncesi taleplerini haykırdı. Kutlamaya İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP) Adına Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz de katılarak destek verdi.

Kutlamalarda işçiler, “Ya açlık ya ölüm değil ücretli izin istiyoruz”, “Her çalışana ücretli izin”, “İşsizlik fonundan tüm işçiler koşulsuz yararlansın”, “Zorunlu üretim dışında üretim durdurulsun”, “Fabrikada çalışarak virüsten, evde işsiz kalarak açlıktan ölmek istemiyoruz” dövizlerini taşıdı.

"SÖMÜRÜ DÜZENİ EMEKÇİYE BİR ŞEY SUNMAYACAK"

DERİTEKS Yönetim Kurulu Üyesi ve Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, “Sömürü düzeni ve onun temsilcileri patronlar; ülkemizi ve dünyamızı göz göre göre büyük bir felakete sürüklüyor.  Bu düzen on yıllardır dünya işçi sınıfına ve emekçi halklara sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmadı, sunmayacak” dedi.

Sermayenin kâr hırsının işçilerin canı pahasına hüküm sürdüğünü belirten Tay, “Açılan paketlerde işverenlere her türlü destek ve hatta ücretsiz izin dayatma hakkı bile var ama işçi yok, emekçi yok, emekli yok, küçük esnaf yok, çiftçi yok, kadın yok, çocuk yok. Salgının yarattığı ağır ekonomik sonuçlar karşısında milyonlarca işçi, emekçi, işsiz, emekli, küçük esnaf değil bir avuç şirket korunuyor” dedi.

"İŞÇİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ"

Kısa çalışma ödeneği adı altında işçilerin 1168 lira ile yaşamaya mahkum edildiğini ifade eden Tay, “İktidar bu ağır koşullarda yaşamda kalmaya çalışan halkın sağlığını, işini ve geçimini güvence altına almazken bir avuç patronun bir dediğini iki etmiyor. Bu düzenin çarkları ‘neşesi yerinde’ bir avuç ayrıcalıklı elit için dönüyor” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLER TALEPLERİNİ AÇIKLADI

Tay, Kovid-19 salgını süresince halkın sağlığı, işini ve aşını korumak için taleplerini ise şöyle açıkladı:

  1. Başta deri ve tekstil olmak üzere temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.
  2. Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, ücretsiz izin dayatmasından vazgeçilmeli çalışanlara ücretli izin verilmeli, işsizler için koşulsuz işsizlik maaşı ödenmeli, küçük esnaf ve çiftçi desteklenmelidir.
  3. Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları faiz işletilmeden ertelenmeli, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca devlet tarafından karşılanmalıdır. Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.
  4. Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Covid-19 Testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır. Yerel yönetim kuruluşlarının, sağlık, emek ve meslek örgütlerinin de temsil edildiği bütünlüklü bir kurul oluşturulmalıdır. Bu kurul tüm süreci halkın sağlığını ve kamunun çıkarını önceleyecek biçimde şeffaf biçimde yürütmelidir.
  5. Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu donanım başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.
  6. Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, EYT’liler, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
  7. Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanmalı, artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
04.02.2026 16:19

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Anayasa Mahkemesi, 2019 yerel seçimlerinde Anadolu Ajansı'nın veri akışındaki 13 saatlik kesintiyi hak ihlali olarak değerlendirdi ve bunun, oy sayımının kritik aşamalarında başvurucunun yayıncılığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Fotoğraf: ANKA

05.02.2026 00:15

Doğal gaz faturaları emeklileri ve dar gelirlileri vurdu: Zamlı maaş daha cebe girmeden geri alındı

Artan doğal gaz faturaları, geçim krizini daha da derinleştirdi. Ankara'da konuştuğumuz yurttaşlar, ücret ve maaş zamlarının daha hesaplara yatmadan katbekat geri alındığını söyledi.

Doğal gaz faturaları emeklileri ve dar gelirlileri vurdu: Zamlı maaş daha cebe girmeden geri alındı

Fotoğraf: ANKA

05.02.2026 01:13

Filistin Kızılayı: Refah Sınır Kapısı'ndan 15 hasta ve 31 refakatçi Mısır'a tahliye edildi

Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı'nın sınırlı şekilde ve İsrail'in sıkı kısıtlamaları altında açılmasının üçüncü gününde, Gazze Şeridi'nden 15 hasta ile 31 refakatçinin Mısır'a tahliye edildiğini duyurdu.

Filistin Kızılayı: Refah Sınır Kapısı'ndan 15 hasta ve 31 refakatçi Mısır'a tahliye edildi

Fotoğraf: 

04.02.2026 17:25

Böcek ailesinin ölümüyle ilgili iddianame hazır: Otel ve ilaçlama firmasına hapis istemi

Almanya’dan tatil için geldikleri İstanbul’da hayatını kaybeden Böcek ailesine ilişkin soruşturma tamamlandı; otel ve ilaçlama firması yetkilileri hakkında ağır suçlamalar yöneltildi. İddianamede sanıklar hakkında 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi

Böcek ailesinin ölümüyle ilgili iddianame hazır: Otel ve ilaçlama firmasına hapis istemi

Fotoğraf: DHA

04.02.2026 21:16

Bursa Emek ve Demokrasi Güçlerinden Migros işçilerine destek: 'İşçilerin talepleri karşılanana kadar alışveriş yapmıyoruz'

Migros depo işçilerine dayatılan yüzde 28’lik zam ve ağır çalışma koşullarını protesto eden Bursa Emek ve Demokrasi Güçleri, talepler karşılanana kadar Migros’un boykot edileceği duyuruldu.

Bursa Emek ve Demokrasi Güçlerinden Migros işçilerine destek: “İşçilerin talepleri karşılanana kadar alışveriş yapmıyoruz”

Fotoğraf: Evrensel 

04.02.2026 15:07

Rusya, Ukrayna ve ABD heyetlerinin Abu Dabi'deki müzakerelerinin yeni turu başladı

ABD, Rusya ve Ukrayna arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki üçlü müzakerelerin yeni tur görüşmesi başladı.

Rusya, Ukrayna ve ABD heyetlerinin Abu Dabi'deki müzakerelerinin yeni turu başladı

Fotoğraf: AI

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!