16 Nisan 2020 10:56

Basın Konseyi: RTÜK yine televizyonlar üzerinde ‘iktidarın sopası’ oldu

Basın Konseyi tarafından RTÜK’ün bazı televizyon kanallarındaki programlara durdurma kararı vermesine ilişkin yapılan açıklamada “RTÜK yine televizyonlar üzerinde ‘iktidarın sopası’ oldu” denildi.

Görseller: RTÜK logosu / Color Bar: Pixabay / Kolaj: Evrensel

Paylaş

Basın Konseyi tarafından RTÜK’ün bazı televizyon kanallarındaki programlara durdurma kararı vermesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "RTÜK’ü ‘iktidarın sopası’ olmaktan vazgeçip, anayasamızın teminatı altında bulunan basın özgürlüğüne saygılı olmaya çağırıyoruz” denildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK), başta FOX TV olmak üzere iktidarın muhalefet yapan televizyon kanallarını susturmak için yine ağır cezalar yağdırdığı belirtilen açıklamada, “FOX TV’de  Fatih Portakal’ın sunduğu Ana Haber programı, ‘yayın ilkelerinin ihlal edildiği’ gerekçesi yaratılarak, RTÜK Üst Kurulu’nun 6 iktidar temsilcisinin kararıyla, 3 kez durdurma ve üst sınırdan idari para cezalarına çarptırıldı. Muhalefetin atadığı 3 üyenin ret oyuna karşılık alınan bu ağır cezanın, tümüyle siyasi karar olduğu ortadadır. Yine FOX TV’de İlker Karagöz’ün sunduğu ‘Çalar Saat’, TELE 1’de Can Ataklı’nın sunduğu ‘Gün Başlıyor’ ve Halk TV’de Gürkan Hacır’ın sunduğu ‘Şimdiki Zaman Siyaset’ programlarına da ağır idari para cezaları verildi” denildi.

“GAZETECİLER ’VİRÜS’ GİBİ GÖRÜLEMEZ”

Demokrasinin ve basın özgürlüğünün olduğu hiçbir ülkede, gerçekleri halka duyuran, eleştirel bakışa yol açan yayın organlarının, ‘iktidara muhalif’ diye cezalandırılamayacağı ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Gazeteciler ‘virüs’ gibi görülemez. FOX TV gibi, halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmeti nedeniyle Basın Konseyi’nin geçen yılki ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görülen, en fazla izlenen televizyon kanalına verilen hukuksuz kararın, aslında iktidar partilerine oy verenler dahil toplumun büyük kesimini oluşturan izleyicisinin de cezalandırılmasıdır. RTÜK, yıllardır gerçekleri halka duyurduğu için reyting rekorları kıran FOX TV Ana Haber programını ve toplumun en güvenilir haberci olarak ödüllendirdiği Fatih Portakal’ı cezalandırmakla ‘iktidar sopası’ olarak görev yaptığını bir kez daha kanıtlamıştır.”

“RTÜK’ÜN SUSTURMA GİRİŞİMİNİ KINIYORUZ”

“Üst kurula; RTÜK yerleşik kurallarının dışına çıkarak verdiği bu zorlama kararıyla, hukuka saygılı ülkelerde olduğu gibi, bu tür davranışlarının sorumluluğu olduğunu hatırlatmayı bizler görev biliyoruz” denilen açıklamada, “Basın Konseyi olarak, halkın gerçekleri öğrenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan her açıdan bu zorlu dönemde RTÜK’ün muhalif medyayı susturma girişimini kınıyoruz. Başta FOX TV olmak üzere, gerçekleri halka duyurmayı görev sayan  özgür medyanın daima yanında olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz. RTÜK’ü ‘iktidarın sopası’ olmaktan vazgeçip, anayasamızın teminatı altında bulunan basın özgürlüğüne saygılı olmaya çağırıyoruz” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Belçika'da Kovid-19 vakaları artıyor, huzurevleri karantina altına alındı

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Özlem Azap: DSÖ verilerine göre Türkiye’de salgın hızlı ve yoğun yaşanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...