02 Nisan 2020 12:45
Son Güncellenme Tarihi: 03 Nisan 2020 04:34

Kovid-19 tespit edilen Valfsan’da "Üretim durursa tazminatsız işten atarız" tehdidi

İstanbul Tuzla’da koronavirüs tespit edilen Valfsan fabrikasında patron, kaçınma hakkını kullanarak üretimi durdurmak isteyen işçileri tazminatsız işten atmakla tehdit etti.

Fotoğraf: Birleşik Metaş-İş

Paylaş

İstanbul Tuzla’da bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Valfsan’da koronavirüs tespit edildi. 300’ün üzerinde işçinin çalıştığı fabrikada başka vakaların da olabileceği belirtilirken, üretimin devam etmesini isteyen patron tazminatsız işten atma tehdidiyle işçilerin işten kaçınma hakkını kullanmasını engelledi. İşçiler “Devletin çalışanın arkasında olmaması ve işten atılma korkusu nedeniyle üretimi durduramadık” dedi.

Fabrikada yaşananları konuştuğumuz bir Valfsan işçisi, dün akşam saatlerinde pozitif vaka olduğunu öğrendiklerini, son olarak taşeronda çalışan bir işçide daha virüs tespit edildiğinin söylendiğini aktardı.

HER AKŞAM EVDE KAL DİYOR AMA

Durum öğrenilince temsilcileri aradıklarını, temsilcilerin de şubeyle görüştüğünü dile getiren işçi “Görüşmeden çıkan sonuç üretimi durdurma ve 14 gün işçilerin kendini karantinaya alması. İşçilere bu şekilde bilgi verildi. Ama fabrika müdürü bütün işçileri teker teker tehdit etti. ‘Üretimi durduramayız, yarın üretim devam edecek, gelmeyenler işten atılacak’ diye. Sadece pozitif çıkan işçinin kullandığı servisteki işçilere idari izin verileceğini, kronik hastalığı olanların ve isteyenlerin yıllık izinlerini kullanabileceğini söyledi. Ama sonuçta idari personeli, işçisi burada aynı yemekhaneyi kullanıyor, tuvaleti kullanıyor. Herkes risk altında” dedi.

Tehdit nedeniyle sendikanın kararının fabrikada hayata geçirilemediğini söyleyen işçi, şöyle devam etti:

“Ücretsiz izin ve işten atılma endişesi var. Devletin çalışanın arkasında durmamasından dolayı korku var. Mesela işçiler ‘Pozitif vaka var Sağlık Bakanlığı neden ses çıkarmıyor, neden fabrikayı incelemeye gelmiyor. Her akşam evde kal diyor ama iki tane pozitif çıkmış test bile yapmıyor’ diye sorguluyor.”

ÜRETİMİN DURMASI DIŞINDA BİR YOL YOK

Valfsan’daki gelişmelerle ilgili görüştüğümüz Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Mali Sekreteri Can Emrah Ülgü, fabrikadaki gelişmeleri şube, temsilcilik ve işyeri komitesiyle yakından takip ettiklerini söyledi. Pozitif vaka çıkması üzerine sendika merkezinin aldığı karar gereği İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 13. maddesine dayanarak işten kaçınma haklarını kullanmak istediklerini dile getiren Ülgü, şunları söyledi:

“Sanel’de de uyguladığımız şekilde işçilerin 14 gün karantina altına alınması ve ücretli izinli sayılması için üretime ara verilmesi gerektiğini kararlaştırdık. Fakat işyerinde istediğimiz gibi sonuçlanmadı.”

Üretimin sürmesi için baskı yapan müdürlerin, işçileri işten kaçınma haklarını kullanmaları halinde tazminatsız işten atmakla tehdit ettiğini aktaran Ülgü, “Devleti yanlarında görmediği, sosyal devlet uygulamaları olmadığı için işçilerde işini kaybetme endişesi ağır bastı. Ama tartışmalarımız ve çalışmalarımız sürüyor, süreç henüz tamamlanmadı. Pozitif vaka pres bölümünde çıktı. Burada 40 kişi var. Yemekte, molada, serviste işçiler yan yana. Üretimin durması ve işçilerin karantinaya alınması dışında başka bir yol ve önlem mümkün değil” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da freni boşalan tır uygulama noktasındaki araçlara çarptı: 5 ölü, 21 yaralı

SONRAKİ HABER

Dr. Osman Öztürk: Böyle olacağını biliyorlardı, dikkate almadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa