02 Nisan 2020 09:50

Makina Mühendisleri Odası: Emekçiler ölüm pahasına çalışmaya zorlanamaz

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, koronavirüs salgınına karşı çalışma düzenine ilişkin kamusal önlemlerin derhal yürürlüğe girmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener tarafından yapılan yazılı açıklamada siyasi iktidar ve kamu yönetimine çağrı yapıldı.

Tüm yurttaşların salgın dönemini en az sorunla aşabilmeleri ve yaşamlarını zorunlu olarak evde geçirmelerine imkan verecek desteklerin kamu tarafından sağlanması ve gerekli kararların bir an önce alınarak uygulanması gerektiğini belirten Yener, “Emekçiler ölme pahasına çalışmaya zorlanamaz” dedi.

Yener şunları sıraladı:

  • Tüm sağlık kuruluşlarının ekipman, araç, gereç ve sağlık personelinin koruyucu donanım vb. ihtiyaçları ivedilikle karşılanmalıdır.
  • Özel hastanelere el konulmalı ve kamu sağlık zincirine eklenmelidir. Çok acil olarak yeni hasta bakım, takip, müdahale mekânları tesis edilmelidir.
  • İktidar Anayasal yükümlülüğünü yerine getirmeli
  • Otorite, yurttaşların yaşam hakkını tehdit eden salgınlara karşı, geçen yıl hazırlanan “Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı” ve bu planın uygulanmasıyla ilgili olarak; 13.04.2019 tarihinde yayımlanan 2019/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde belirtilen hususları yerine getirmemiştir. Kendi hazırlamış olduğu düzenlemeleri uygulamayan siyasi otorite uzmanların, akademisyenlerin, meslek örgütlerinin salgınla ilgili önerilerine uzunca süre kayıtsız kalmış, önerilen önlemlerin bir bölümünü hiç dikkate almamış, uygulamak zorunda kalınan önlemleri ise eksik, isteksiz ve gecikmeli olarak duyurmuştur. Halen yürürlükte olan bu Plan raflarda unutulmamalı, önerilen çalışmalar daha fazla gecikmeden eksiksiz olarak uygulanmalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nu, siyasi otoriteye ilettiği tüm önerileri kamuoyuna eksiksiz açıklamaya çağırıyoruz.

EMEKÇİLERİN YAŞAMINA YÖNELİK ÖNLEM ALINMALI

Emekçilere, “Size ücretli izin veremeyiz, çünkü önceliğimiz üretimdir. Dur-durak yok, canınız pahasına da olsa çalışmaya devam etmek, zorundasınız” denildiğini ifade eden Yener, “Nüfusun büyük bölümünün evlerinde kaldığı zamanlarda dahi işe gidenler; yani zorunlu/yaşamsal ürün ve hizmet üreten işyerleri ve iş kollarında (sağlık, gıda, lojistik, doğal gaz, su, enerji, güvenlik vb.) çalışanlar için güvenli ulaşım, hijyenik çalışma, dinlenme, sağlıklı gıda koşulları sağlanmalı, bu kesimin evde kalan ailelerinin yaşamlarını olağan şekilde sürdürebilmesine yönelik önlemler alınmalıdır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

UNICEF: Acil tedbir alınmazsa, Kovid-19 mülteciler için yıkıcı olabilir

SONRAKİ HABER

Hindistan’da 19 bin ambulans çalışanı koruyucu ekipman talebiyle greve gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa