02 Nisan 2020 06:32

Üretime ara verilen Ekinciler Demir Çelik’te koronavirüs tespiti iddiası

İskenderun’da geçtiğimiz günlerde koronavirüs salgını nedeniyle üretime ara verilen Ekinciler Demir Çelik AŞ’de üretime ara vermesinin ardından bir işçide Kovid-19 tespit edildiği iddia edildi.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Halil İMREK

İskenderun’un çelik üreticilerinden Ekinciler Demir ve Çelik San. AŞ’de üretime verilen aranın ardından bir işçide koronavirüs tespit edildiği iddia edildi. Fabrikada 26 Mart’tyan itibaren kademeli olarak üretime ara verilmişti. Ancak aynı şirket liman faaliyetlerini sürdürüyor.

Fabrikanın üretime ara vermesinin ardından işçilerden birinin virüs belirtileri sonucu gittiği hastanede testinin pozitif çıktığı öğrenildi. Ancak virüsün başka işçilere bulaşıp bulaşmadığı henüz bilinmiyor. İşçinin fabrika kapandıktan sonra mı virüs kaptığı, yoksa üretim esnasında mı enfekte olduğu da bilinmiyor.

Fabrikanın bir işçiden virüs çıkmadan üretime ara vermesinin bir şans olduğunu söyleyen bir işçi, “Eğer fabrika üretime ara vermeseydi, biz nasıl araya mesafe koyacaktık, temas etmeden nasıl çalışacaktık, kendimiz nasıl izole edecektik? Buradan çıkarılacak sonucun toplu üretim yapılan yerlerin bir an önce üretimine son vermesidir” dedi.

Üretime ara verilen fabrikada işçilerin kimi yıllık izinleri karşılığı eve gönderilmiş, izinleri olamayan işçiler ise ücretsiz izne ayrılmış. Görüştüğümüz işçi, salgın döneminde doğru olanın ücretli izin olduğunu söylüyor. İşçi, “Yıllık izini olmayan işçi ücretsiz izinde evde ne yiyip içecek, nasıl geçinecek” diye sordu.

Görüştüğümüz başka bir işçi de Ekinciler’de çelikhane, haddehane, oksijen tesisleri gibi bölümlerin üretime ara verdiğini ancak limanda çalışmanın sürdüğünü söyledi.

250 kadar işçinin çalıştığı Ekinciler limanında faaliyet durmadı. Limanda her türlü genel kargo ve dökme yük elleçlemesi ile 3. şahıslara da hizmet veriliyor.

26 MART’TAN İTİBAREN KADEMELİ OLARAK ÜRETİME ARA VERİLMİŞTİ

Ekinciler Holding, üretime ara vermesiyle ilgili yaptığı açıklamada koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle, 26 Mart tarihinden başlamak üzere, kademeli olarak tüm şirket ve ünitelerinde, üretime ara verme kararı almıştı. Açıklamada, “Bu süreçte hiçbir çalışanlarımızın işten çıkarılmayacak, hep beraber omuz omuza vererek en kısa sürede bu zor süreçten çıkacağız.” denildi.

Ekinciler Demir Çelik bünyesinde toplam bin kadar işçi çalışıyor. Ekinciler, İskenderun Körfezi’ndeki 1,25 milyon ton/yıl kapasiteli tesisleriyle faaliyet gösteriyor. Fabrika, her ebatta inşaat çeliği üretiyor. 60’ın üzerinde ülkeye ihracat yapan Ekinciler, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alıyor.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da özel bir laboratuvarın tahlil sonuçlarını gizlediği iddia edildi

SONRAKİ HABER

İngiltere’de koronavirüs nedeniyle son üç günde ölen 4 doktor da göçmen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...