01 Nisan 2020 15:45
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2020 17:03

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün tüm illere yayıldığını açıkladı

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının tüm illere yayıldığını aktararak, en çok vaka ve can kaybı olan illeri duyurdu.

Fahrettin Koca | Fotoğraf: AA

Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara'da Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde gerçekleşen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.

Koca, son 24 satte vaka sayısının 2 bin 148 arttığını ve 63 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 277'ye yükseldi.

Koca, en çok vaka ve can kaybı tespit edilen illeri de açıkladı. Buna göre; İstanbul'da 8 bin 852, İzmir'de 853, Ankara'da 712, Konya'da 584, Kocaeli'de 410, Isparta'da 268, Sakarya'da 207, Adana'da 197, Bursa'da 135 ve Samsun'da 112 vaka tespit edildi.

Ayrıca İstanbul'da 117, İzmir'de 18, Kocaeli'de 8, Ankara'da 7, Konya'da 7, Zonguldak'ta 5, Trabzon'da 5, Balıkesir'de 5, Adana'da 3, Sakarya'da 3 can kaybı var.

Koca'nın aktardığına göre koronavirüse yakalanan sağlık emekçisi sayısı ise 601.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İZOLASYON VURGUSU

"Çin'de başlayan olay bütün hayatı belirlemiş durumda. Hiçbirimiz bu hastalık yokmuş gibi yaşayamaz. Dünya koronavirüse karşı ne başarı göstermişse bunu izolasyona borçludur. Biz hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Temas içinde olamayacağız. Araya mesafe koyacağız. Kendimizi izole edeceğiz.  Eğer bu temel kural uygulanmazsa diğer tehditler bizi koruyamaz. Tehdide karşı davranış ortak olmalıdır. Yakınlarınızı çevrenizi uyarmak gibi bir sorumluluğunuz var. Bir yönüyle bu bir savaştır. Halk sağlığı savaşdır. Sizleri bu savaşta kahraman olmaya davet ediyorum."

CAN KAYBI 277'YE YÜKSELDİ

"Son 24 saatte yapılan test sayısı 14 bin 396, vaka sayısı 2 bin 148. Hayatını kaybedenlerin sayısı 63. Toplam 333 hastamız iyileşti. Toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 277 oldu."

"1 HASTANIN BULAŞTIRDIĞI KİŞİ SAYISI 30"

"Bizim filyasyon dediğimiz taradığımız hastaların durumu. Şu anda yaptığımız taramalarda hasta sayısı 10 bine vardı. Aile hekimlerimize teşekkür etmek istiyorum, bu tablonun ortaya çıkmasında çok yardımcı oldu. Bu taramada sadece 1 hastanın filyasyon çalışmasını örnek olarak gösteriyorum. Bulaştırdığı kişi sayısı 30. Bulaştıran kişi ise hayatta ve hastaneye bile yatmadı."

"ÇOK KOLAY BULAŞIYOR VE DİĞER HASTALIKLARDA GÖRMEDİĞİMİZ ŞEKİLDE YAYILIYOR"

"Virüs çok kolay bulaşıyor ve diğer hastalıklarda görmediğimiz şekilde yayılıyor. İzolasyonun ve hareketsizliğin önemli olduğunun tekrar altını çizmek istiyorum. Bu virüs tüm dünyaya yayılımı 3 ayda oldu."

"YAPILAN TEST SAYISI 100 BİNİ GEÇTİ"

"Şu ana kadar yaptığımız test sayısı 100 bini geçti. Kit sorunundan öte bunu çalışabilecek ortamın olması önemli. Biz merkez sayımızı artırıyoruz ve bunu yapabilecek merkezlere izin veriyoruz. Hastalık bulgusu olanlara bu test yapılmalı."

İL İL VAKA SAYISI

"İşte vaka sayımızı gösteren tablo (Tablo içeriği: İstanbul'da 8 bin 852, İzmir'de 853, Ankara'da 712, Konya'da 584, Kocaeli'de 410, Isparta'da 268, Sakarya'da 207, Adana'da 197, Bursa'da 135 ve Samsun'da 112 vaka tespit edildi).

Sayılarımız artıyor ama vakalarımız içindeki ölüm oranı yüzde 1,58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Hedefimiz burada hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısını azaltmak.

Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. İtalya'da bir bölgeden bütün İtalya'ya virüsün yayılmasına sebep oldu. Biz de o hatayı işlemek istemedik. Artık bütün illerimizde bu vakanın olduğunu biliyoruz. Daha çok vaka İstanbul'da. İstanbul'daki vaka sayısı 8 bin 852. yüzde 60'lara yakın. 853 vaka İzmir, 752 vaka Ankara, 410 vaka ise Kocaeli, Konya 584 vaka."

İL İL CAN KAYIPLARI

"Toplam 39 ilimizde can kaybı var. 42 ilimizde vefat eden arkadaşımızın olmadığını gösteren tablo. (Tablo içeriği: İstanbul'da 117, İzmir'de 18, Kocaeli'de 8, Ankara'da 7, Konya'da 7, Zonguldak'ta 5, Trabzon'da 5, Balıkesir'de 5, Adana'da 3, Sakarya'da 3 can kaybı var) Kayıplarımızın ağırlığı İstanbul ve İzmir'de."

60 YAŞ ÜSTÜNDE HASTALARIN YÜZDE 75'İ YOĞUN BAKIMDA

"60 yaşın üstünde hastaların yüzde 75'i yoğun bakımda. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 69'u tansiyon hastası. Yoğum bakımdaki hastalarımızın yüzde 63,3 yine tansiyon hastası. Bizim şu dönemde kronik ve alt hastaılğı olan ve 65 yaş üstü vatandaşımızın daha yüksek riskli olduğunu görüyoruz. O nedenle bu gruptaki vatandaşlarımızın asla ve asla evlerinden çıkmamaları, kendilerinini izole etmeleri için bu tabloyu gösteriyorum."

SORU CEVAP BÖLÜMÜ

Bakan Koca'nın açıklamalarının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Öne çıkanlar şöyle:

UMREDEN DÖNENLER

"Umre'deki vatandaşlarımızla ilgili Bilim Kurulu bir karar almıştı bundan önceki toplantıda. Eğer pozitifse bu kişinin takibi, eğer takibi varsa hastanedeki takip edilmesi, eğer bunların hiçbiri yoksa bir onay formu imzalatarak ve aile hekimlerinin de bu kişileri takip etme kararıyla 14 günlük süre sonunda evlerine gitmeleri kararı alındı.

Biz 14 gün boyunca izolasyona aldık. Bu süreçte semptomun gelişmesini bekliyorsunuz. Umreden geldikleri için bu dönemde de pozitif olan vakaların olduğunu da görerek devamında herhangi bulgusu olmayanların test yapıldığında pozitif olduğunu gördük. Eğer riskli bölgeden geliyor iseniz hastalık bulgusu olmayabilir. Ve o dönemde test pozitif çıkabilir. Pozitif olanları da takibi tedaviye almış olduk.

Eğer gerçekten dediğimiz şekilde kendimizi izole edebilirsek zorunlu olmadığı sürece evden çıkmazsak bu grafiğin daha aşağıda kapanabileceğini söyleyebiliriz. Tam tersini yaparsak bunu önleme şansımız olmaz."

PROF. DR. CEMİL TAŞÇIOĞLU'NUN VEFATI

"Sayın Hocam için Allah'tan rahmet diliyorum. Büyük bir acı. Çok iyi bir insandı ve görevinin başında son güne kadar çalışarak hayatını kaybetti. Yakınlarına ailesine ve bütün camiamıza başsağlığı diliyorum."

HASTALIĞA YAKALANAN SAĞLIK EMEKÇİSİ SAYISI 601

"DSÖ ile konuştuğumda, Avrupa'da görülen vakaların çoğunluğunun sağlık çalışanları olduğunu söyledi. Bizde böyle bir rakam yok. Hastalığa yakalanan sağlık çalışanı sayısı 601 kişi.

Bütün sorumluluk sahada bu arkadaşlarımızın omuzunda. Dolayasıyla koruyucu malzeme konusunda her türlü gayret içerisinde olduğundan eminim. Herhangi biri ben malzeme bulamıyorum diyorsa tüm yetkileri aşsın bize ulaşsın.

Son bir haftada dağıttığımız N95 maske saıyısı 4 milyona yakın oldu. Sağlık çalışanları öncelikli olarak bu ihtiyacımızı gidermeye çalışıyoruz. Burada hepbirlikte ne kadar cefakar sağlık çalışanlarının olduğunu hepimiz görüyoruz. Bizler de onları korumak için her tedbiri alacağız."

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZEL HASTANELER

"Biz imkanlarımızı olabildiğince arttırmaya ve B-C-D planı gibi planlarımızı yapıyoruz. Bu süreçte özel hastanelerin kısmen devrede olduğunu, özel hastanelerin de önümüzdeki günlerde devreye daha yoğun girebileceğini ifade etmek istiyorum. Yaklaşım ve önerilerinde daha yapıcı olmasını gerektiğini belirtmek istiyorum.

Pandemi hastaneleri ile ilgili bir düzenleme yapılıyor olacak. Özellikle vatandaşımızdan bu anlamda ücret talebi edilmemesi noktasında yaklaşım içerisindeyiz. 3-5 günü bulmaz düzenleme yaklaşımı söz konusu.

Bu dönemde mümkün oldukça evden çıkmamaya ve izole etmeye çalışmalıyız. Biz bakanlık olarak MHRS ve çağrı sistemlerimizde çok kişi çalışır. Şu an yüzde 90'ı evden sisteme katılıyor. Daha önce böyle bir şey yapmamıştık. İş ortamının evden de nasıl yapılabileceğini hepimiz test etmiş bulunuyoruz."

ANTİKOR TEDAVİSİ

"Bu konu ile dünyada uygulama var fakat çok yaygın değil. Özellikle tedavisi yapılan ve antikoru gelişmiş hastaların tedavisi olanlara verilmesi. Hangi hastaya nasıl uygulanmasıyla gerektiği bugün de yayınlandı. Kızılay tedarik zincirinde önemli bir birim olacak. Üniversite ve Vakıf Üniversiteleri yapabileceklerse izin verme konusunda genelge kök hücresi yapmıyoruz. Bunu da yaptığımız 3 hastamız oldu. Fayda görülüp görülmediğini Bilim Kurulu çalışmalarından sonra söyleyebiliriz. Kök hücre başladı, bunu da genişletiyoruz."

SEYAHAT KISITLAMASI

"Seyahat kısıtlamasının daha yoğun yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İçişleri Bakanlığımıza da ilettik. İlerleyen günlerde bunu da daha sıkılaştıracaklarını biliyoruz. Bilim Kurulu'nun geçen toplantıda aldığı kararları biz biliyoruz. Özellikle bazı şehirler özelinde genel giriş çıkışların kontrolü istenmişti. Bu tüm Türkiye'de uygulandı. İçişleri Bakanlığı önümüzdeki günlerde bunu daha yoğun bir şekilde uygulayacak."  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Anadolu Güçbirliği Konfederasyonu: Koronavirüsle mücadele şeffaf yürütülmelidir

SONRAKİ HABER

Gülistan Doku'nun sınıf arkadaşı: Kız kardeşimizi istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...