29 Mart 2020 13:47

Sanel’de bir işçide koronavirüs pozitif çıktı, işçiler "kaçınma hakkı”nı kullanıyor

Maltepe Sanel’de bir işçinin Kovid-19 testi pozitif çıkarken, patron üretimi durdurmadı. Birleşik Metal-İş, tedbirler alınmadığı için işçilerin kaçınma hakkını kullanacağını belirtti.

Fotoğraf: Birleşik Metal İş

Paylaş

İstanbul Maltepe’de bulunan Sanel Elektronik'te yaşananlar, işçi salığının nasıl hiçe sayıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bir işçide Kovid-19 testi pozitif çıkarken, patron üretimi durdurmadı. Hükümet ise işçilerin ücretli izin talebine kulak tıkamaya devam ediyor. Fabrikada örgütlü Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Özcan Atmaca bugün gerekli tedbirler alınmadığı için kaçınma haklarını kullanarak üretim yapmayacaklarını bildirdi. 

Evrensel'e konuşan Özcan Atmaca, Sanel’in iki binasında 159 işçinin çalıştığı bilgisini verdi. İşverenle konuyu konuştuklarını ve dezenfektan çalışması yaptığını aktaran Atmaca, kendilerinin ise testi pozitif çıkan işçinin bulunduğu binada üretimin durmasını istediklerini söyledi. Patronun bu talep karşısında devleti işaret ettiğini dile getiren Atmaca, “Devletin de bunu yapmayacağını biliyoruz. Bu nedenle biz kendimiz yapacağız ve işten kaçınma hakkımızı kullanacağız” diye konuştu. 

Atmaca fabrikalardaki genel duruma ilişkin ise şunu söyledi: “Şu anda fabrikalarda ancak hastaneye çıkan olursa ne olduğunu biliyoruz. Hastaneyi arasanız ateşiniz yükselmeden gelmeyin diyorlar. Komple fabrikaların kapanması gerekiyor. Sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli ve kuluçka dönemi evde geçirilmeli. Çok büyük risk var”

İŞÇİLERE ‘İŞE GELİNMEYECEK’ DUYURUSU YAPILDI

Öte yandan sendikadan işçilere gönderilen mesajda, işyerinde çalışan S.G. isimli kadın işçi de virüs tespit edildiği ve S.G.’nin Kartal Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisinin devam ettiği bildirildi. Aynı lokasyonda çalışan farklı işçiler de hastalığın belirtilerinin gözüktüğü ifade edilen mesajda, “Sendikamız işverenle bu konuyu müzakere etmiş fakat bu hayati önem arz eden durumda gerekli önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınmadığını tespit etmiş ve 30 Mart 2020 tarihi itibariyle Sanel İşçileri önlemlerin hayata geçirilmemesi üzerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 13. Maddesinde belirtilen ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumu ortaya çıkaracağından aynı madde uyarınca üyelerimize tanınan çalışmaktan kaçınma hakkını kullanacaktır” dendi.

DİLEKÇE ÖRNEĞİ

İşçiler kaçınma haklarını kullandıklarını patrona gönderecekleri belgeyle duyuracak. İşyerinde yakın temasta oldukları arkadaşlarında virüs tespit edildiği hatırlatılan belgede şu ifade yer aldı: “İşveren olarak adı geçen işçi arkadaşımın hasta olmasına rağmen, semtomlar kötüleşene kadar hiçbir tedbir almadığınız gibi benim ve diğer arkadaşlarımın virüsten etkilenmiş olma ihtimalımiz çok yüksek. İşverenliğinizce etkili hiçbirönlem hayata geçirilmediğinden İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunun 13. Maddesinde belirtilen ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumu ortaya çıkmıştır. Tüm sağlık kuruluşlarının ve yetkililerinin açıkladığı gibi kendisi ile çok yakın temasta olduğumdan 14 gün kendimi karantinaya alma zorunluluğum olmasına rağmen halen çalışmaya zorlanmaktayım. Ciddi ve yakın tehlike önlenemez olduğundan İŞ Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13. Maddesi uyarınca çalışmaktan kaçınma hakkımı kullandığımı, karantina süresinin sonunda işbaşı yapacağımı bildirir, bu sürede ücretli izinli sayılmamı ve işyerinde tüm önlemlerin alınmasını talep ederim.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de 7 aylık hamile bir kadının Kovid-19 testi pozitif çıktı

SONRAKİ HABER

Şebnem Korur Fincancı: Cezaevlerinde tahliyeler hızla gerçekleştirilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...