28 Mart 2020 12:32

Uzaktan eğitim, geçim kaygısı: Üniversite öğrencileri belirsizlikten şikayetçi

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitim kararı nedeniyle kaygılı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cemre KAVALA
Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, koronavirüs salgını nedeniyle bahar döneminin uzaktan eğitim ile yürütülmesi kararı nedeniyle kaygılı.

Birçok mağazanın ve kafenin önlem amaçlı kapatılması da iş bulma olanaklarını azaltmış durumda. Evde kalan birçok öğrenci maddi olarak yük olacağını düşünerek tekrar ailesinin yanına dönmeyi planlıyor.

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın, “Bu sene bahar dönemi eğitim öğretim sürecini sadece uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital öğretimle sürdürmeye karar verdik. Uzaktan eğitim, açıköğretim ve dijital öğretimle sunulamayacak program, ders ve uygulamalı dersler yaz aylarında tamamlanacak. Üniversitelerde bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacak. Bu, eğitim öğretimin tüm düzeyleri için geçerli” sözleri Kocaeli Üniversite öğrencilerinde kaygıya neden oldu. Öğrenciler hem eğitimin niteliği açısından hem de ekonomik nedenlerle kaygılı.

"KİRA BORCUMU AİLEMDEN ALACAĞIM"

Açıklamaların yetersiz olması da öğrencilerin kafalarında oluşan soruları daha da arttırıyor.

Hukuk Fakültesi Öğrencisi Ozan’la açıklamanın hemen ardından konuşuyoruz. Ozan, “Şimdi evin kirasını düşünüyorum. Ev arkadaşlarımın aileleri esnaf, iş yapamıyorlar bu dönemde. Onlar nasıl ödeyecekler? Ev sahibi kabul edecek mi? Her şey çok belirsiz” diyerek bu durumun onu ve arkadaşlarını ekonomik olarak etkileyeceğini belirtti. Uzaktan eğitime dair de kafasında soru işaretleri olduğunu söyleyen Ozan, “Sınavlar nasıl olacak? Sınavları kimin yaptığının bir garantisi var mı? Sadece PDF yüklemiş. Bizim okulun kararı bu yöndeymiş ama mühendislik öğrencileri ne yapacak mesela? Bizi telaşa sokmadan işi çözmeye çalıştılar ama şimdi daha çok telaşa kapıldık” diye ekledi.

Matematik Bölümü Öğrencisi Çağla, salgın nedeniyle eğitime ara verilince ailesinin yanına gidenlerden. Uzaktan eğitimin niteliğine dair kaygıları olduğunu söyleyen Çağla, “Bizim sınavlarımız normalde 90 dakika sürüyor. Hadi diyelim vizeyi atlattık finaller nasıl olacak? Bazı bölümler için sıkıntı olsa da interneti bilgisayarı olmayanlar açısından PDF içerikler daha ulaşılabilir. Ama bizim okulun internet sitesi bu noktada yetersiz. Sistemin çökme ihtimali var” dedi.

"RİSKLİ OLDUĞUNU BİLE BİLE EVE GİDECEĞİM"

Bilge, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrencisi. İlkokul öğrencilerine özel ders vererek geçimini sağlıyor. Okulların ara vermesi onun da işini etkilemiş. Şimdilik ailesinin yanına geri dönse de her an işine geri dönebileceğini düşünüyor. Bilge, eğer geri dönmezse  6 ay boş yere kira vermek zorunda kalacağını anlatarak  “Üstelik kiram 500 lira, bursum da 500 lira. Salgın durumu olmasaydı çalışarak kiramı ödeyecektim ama şimdi çalışıp çalışamayacağım belirsiz. Kirayı ailemden isteyeceğim mecbur” diye konuştu. Kredi kartının borcundan dolayı kapalı olduğunu öğrendiğimiz Bilge’ye, öğrenci evinden aile evine geri dönüşü soruyoruz: “Ben öğrenci evine yeni taşındım. Onun borçlarını ödüyordum. Ama şimdi çalışamadığım için ödeyemeyeceğim muhtemelen. Taşın, okul açılınca tekrar dön, maddi olarak beni daha da zorlayacak” diye cevap veriyor. Bir diğer Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrencisi Zehra da çalışmak zorunda kalan öğrencilerden. Bir benzinliğin marketinde çalışan Zehra, okulun ara vermesiyle işe de bir süre ara vermiş. Benzinlikler çalışmaya devam ettiği için bahar döneminin uzaktan eğitime dönmesi nedeniyle işe geri döneceğini söyleyen Zehra, “Geçimimi sağlamak için çalışmak zorundayım. Riskli olduğunu bile bile gideceğim, geçim derdi sonuçta. Evde kalan birçok arkadaşım ailesinin yanına geri dönmek zorunda kaldı. Haklılar, gelir yok. Gider ise giderek katlanıyor. Sürekli evde olunca yemeği, faturası derken masraf giderek artıyor” dedi. Zehra, geçim derdinin can sağlığının önüne geçtiğini söyleyerek Sağlık Bakanının Burak Özçivit ve Fahriye Evcen’in fotoğrafını örnek olarak göstermesine sitem ediyor: “Bize onları örnek gösteriyorlar bir de. Onlar evde kalır tabii. O kadar param olsa, nasıl geçineceğim diye düşünmesem ben de kalırım evde.”

ÖNCEKİ HABER

Yozgat'ın Çekerek ilçesi Yukarıkarahacılı köyü koronavirüs sebebiyle karantinada

SONRAKİ HABER

TKDF Başkanı Canan Güllü: Bazılarımız için ev tehlikenin göbeği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...