27 Mart 2020 23:19

Türk-İş üyesi bir grup fabrika işçisi: Rica minnet ile hak mı korunur?

Patronlara "Lütfen işçi çıkartmayın" diye seslenen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'a Türk-İş üyesi işçiler tepkili.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk-İş üyesi işçiler

Ülkemizi ve tüm dünyayı etkileyen koronavirüsün işçiler nezdinde alınan önlemler çok kötü düzeyde. Fabrikalarda köşelere ya sadece kolonya konuluyor, ya da sadece yemekhanelerde bir masaya iki kişi oturuluyor. Bunun dışında telafi çalışması ve yıllık izinlerden kesilen çalışmama durumu var. Olumlu tekil örnekler hariç.

Toplu çalışmanın merkezi halinde olan üretim yerlerindeki işçiler bu salgından en fazla etkilenecek sınıfken, işçi temsilcisi olduğunu iddia eden Türk-İş Genel Başkanı’nın işverene çağrısı “Lütfen işçi çıkartmayın” oluyor. Kulağa hoş geliyor. İşçi çıkartma olmasın evet. Ama lütfen nedir? Rica ile hak mı korunur? Başkan şöyle devam ediyor: “20 yıl yanında çalışan işçiye, 20 gününü de cebinden ödesen ne olur?​”

Biz Türk-İş üyesi işçiler olarak başkana buradan seslenmek istiyoruz: Başkan patron sizin bu nazikçe teklifinizi değerlendirir mi? Patronların böylesi bir dönemde tek derdinin kârını artırmak olduğunu bilmiyor musunuz? Sayın Türk-İş Genel Başkanı bir sefer de işçinin hakkını vermeyen işçiyi hiçe sayan bu patronlara karşı, yekten genel greve gidiyoruz diye çık. Başkan böylesi bir dönemde bile patronların ve hükümetin yanında olmayı bırak. Hani her ağzını açtığında diyorsun ya, ben şu kadar işçinin temsilcisiyim. Başkan biz biliyoruz senin kimlerin yandaşı ve temsilcisi olduğunu.

Başkan bir hafta önce Cumhurbaşkanı’nın salgın karşısındaki kararları açıkladığı toplantıda siz de ordaydınız. Cumhurbaşkanı toplantıda dönüp TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na "Neşeniz yerinde demedi mi?" Siz bunları duymuyor musunuz? Gözleriniz görmüyor mu yapılan toplantıda işverenlerin çoğunluğunu? Bir tane işçi lehine karar çıktı mı? Hep patronlara yönelik kararlar çıkmadı mı?

Böylesi bir dönemde bile hükümet ve patronlardan medet ummak neyin nesi? Her şey bu kadar açıkça ortadayken çıkıp da patronlara lütfen işçi çıkartmayın, işçinin 20 günlüğünü de siz karşılayın diye nazikçe söylersen seni patronlar ciddiye alır mı?

Başkan bu işler öyle rica ve minnetle olmaz. Karşındakiler kâr hırsından gözleri dönmüş aç kurt gibi bekliyorlar. Bu işler nasıl olur diye sendikana üye binlerce işçiye dönüp soracaksın. İşçilerin üretimden gelen gücünü sen de bilirsin. İşçiler birlik oldu mu karşısındaki tir titrer! İşçinin üretimden gelen gücü karşısında ne gözü dönmüş aç kurt patronlar, ne işçileri düşünmeyen hükümet durabilir.

ÖNCEKİ HABER

Yeni koronavirüs kararları: Seyahatlere sınırlama, yeşil alanlara ve sahillere yasak

SONRAKİ HABER

TTB Merkez Konseyi’nden koronavirüs önlemleri ile ilgili Sağlık Bakanı’na açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...