27 Mart 2020 10:28

TGS’den matbaa çalışanları için koronavirüs riskine karşı acil önlem çağrısı

Mmatbaa çalışanları için yeterli önlem alınmadığını duyuran Türkiye Gazeteciler Sendikası, acilen alınması gereken önlemleri paylaştı.

Fotoğraf: JD Lasica/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) matbaa çalışanları için acil önlem çağrısı yaptı. Gazetelerin okuyucuyla buluşmasını sağlayan matbaa çalışanları için yeterli önlem alınmadığını duyuran TGS “Matbaalardaki sağlıksız koşulların sadece işçileri değil aynı zamanda kamu sağlığını da tehdit ettiğini tekrar hatırlatıyoruz” dedi.

Bütün dünya gibi Türkiye’nin de olağanüstü günlerden geçtiğini, bu koşullar altında sağlık, hizmet sektörü ile birlikte basın iş kolunun da öneminin bir kez daha kendini hissettirdiği belirtilen açıklamada “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için her şart altında görevlerini yürütmeye gayret eden medya çalışanlarının can güvenliğini sağlamak bir kamu görevidir. Ancak gazetelerin okuyucu ile buluşmasını sağlayan matbaa çalışanları için de yeterli önlemlerin hâlâ alınmadığını üzülerek duyurmak istiyoruz. Matbaalardaki sağlıksız koşulların sadece işçileri değil aynı zamanda kamu sağlığını da tehdit ettiğini tekrar hatırlatıyoruz” denildi.

“ÖNLEMLER İVEDİKLİKLE ALINMALI”

Matbaa çalışanlarının bu salgından korunması, yeni mağduriyetlerin yaşanmaması ve tüm toplumun sağlığı için alınması gereken acil tedbirler olduğunu belirten TGS, başta medya sahipleri olmak üzere Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını bu tedbirleri ivedilikle almaya çağırdı.

TGS şu önlemleri sıraladı:

  1. Tüm matbaalarda işten atmalar salgın süresince yasaklanmalıdır.
  2. Vardiyalar yeniden düzenlenmeli, her vardiyanın bir diğeri ile teması en aza indirilmelidir.
  3. Kronik rahatsızlığı olan ve risk grubundaki tüm çalışanlar ile çocuk, yaşlı ve engelli bakımından sorumlu çalışanlar, salgın bitine kadar ücretli izinli sayılmalıdır.
  4. İşe girişlerde işçilerin ateşi ölçümü yapılmalıdır. İşyerlerinde her çalışana yetecek kadar maske, eldiven, dezenfektan bulundurulmalı, koruyucu önlemler alınmalıdır.
  5. Yemekhanelerde yemekler kapalı tabldot şeklinde servis edilmeli, her çalışanın masada tek oturması sağlanmalıdır.
  6. İşçi servislerinin günlük dezenfeksiyonu yapılmalıdır. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine uygun olarak her bir servis aracı, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul etmelidir.
  7. Salgının daha da büyüme ihtimâline karşı tüm matbaalar, faaliyetini bir süreliğine durdurmak ve çalışanlarını ücretli izne çıkarmak için gerekli hazırlıkları yapmalıdır.

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere Başbakanı Boris Johnson koronavirüs kaptı

SONRAKİ HABER

Cinsel saldırıdan tutuklu yargılanan otel sahibi ve arkadaşı serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...