26 Mart 2020 13:06

Tutuklu siyasetçilerin aileleri: Bir an önce tahliyelerin başlaması gerek

Cezaevleriyle ilgili kaygılar gittikçe artıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle kaygılarını dile getiren tutukluk yakınları tahliye çağrısı yaptı.

Başak Demirtaş ve Selahattin Demirtaş | Fotoğraf: MA

Paylaş

Koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasıyla risk altında bulunan cezaevleriyle ilgili kaygılar gittikçe artıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle cezaevleriyle ilgili kaygılarını dile getiren tutuklu siyasetçilerin aileleri her geçen gün riskin arttığını belirterek, “Hükümetin infaz düzenlemesinin kapsayıcı olması ve bir an önce tahliyelerin başlaması gerektiği" çağrısında bulundu.

"KAYBEDECEK BİR GÜN BİLE YOK"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunuyor. 3 buçuk yıldır tutuklu bulunan ve 26 Kasım 2019’da fenalaşması üzerine hastaneye kaldırılan Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da kaygılı. Cezaevlerinin salgının yayılması açısından uygun ortamlar olduğuna dikkat çeken Başak Demirtaş, “O nedenle, birçok ülkede geniş kesimleri kapsayacak şekilde bırakmalar gerçekleşti. İnanın ki, kaybedecek bir gün bile vaktimiz yok” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olduğu 25 Ekim 2016’da gözaltına alınması ardından yerine kayyum atanan Gültan Kışanak, 3 buçuk yıldır Kocaeli 1 Nolu F Tipi’nde tutuluyor. Kışanak’ın kızı Evin Jiyan Kışanak, annesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, kendilerine hiçbir şekilde dezenfektan ya da hijyen malzemelerinin verilmediğini aktararak, “Annemin de kronik hastalıkları var. Çok daha ağır hastalıkları olan bir sürü hasta mahpus var, yaşlı mahpus var, çocukları ve bebekleriyle kalan kadınlar var. Hapishanelerde kadın ve çocuk tutsaklar var. Risk grubunda olan çok fazla insan var. Bütün bu insanların derhal, çok hızlı bir şekilde tahliye edilmesi gerekiyor. Yarın çok geç olabilir. Çok hızlı hareket etmek gerekiyor” uyarısında bulundu.

"YARIN ÇOK GEÇ OLMADAN"

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olduğu 2016 yılında tutuklanan ve hakkında verilen 8 yıl 3 ay hapis cezası onanan Bekir Kaya’nın eşi Aslı Kaya, “Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle bizler evlerimizde, uygun ortamlarda bile kendimizi koruyamazken, dört duvar arasında binlerce insan kendilerini nasıl koruyabilirler” diye sordu.

Bir çağrı da HDP Diyarbakır eski Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken’in eşi Evrim Baluken’den geldi. Baluken, “Yarın çok geç olmadan siyasetçilerimizi, barolarımızı, insan hakları örgütlerimizi, sağlık meslek örgütlerimizi ve anayasal kurumlarımızı, cezaevleriyle ilgili olarak duyarlı olmaya ve adım atmaya davet ediyorum” dedi.

4 yıldır Kandıra Cezaevinde bulunan Mardin eski Milletvekili Gülser Yıldırım’ın çocuğu Zelal Yıldırım, infaz düzenlemesinden beklentilerini dile getirerek, “Bu paketin bütün tutsakları kapsayacak şekilde, herkese eşit muamele yapılarak çıkarılması gerektiğinin altını çiziyoruz. Sadece onların açık görüş haklarını ellerinden alarak, haftada iki kere telefon hakkı vermekle bu salgının önüne geçemeyiz” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

BOSCH üretimi bir hafta durduracağını açıkladı

SONRAKİ HABER

İzlanda’da tüm çalışanlar koronavirüs gerekçesiyle görevlendirebilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...