26 Mart 2020 00:44

Ford işçileri: Bir canımız kaldı onu da alsınlar

Ford Otosan işçisi Türk Metal'in patronlarla imzaladığı, "yıllık izin kullanımı" ve "telafi çalışmasını kapsayan" mutabakata tepkili.

Fotoğraf: Ford Otosan Basın Bülteni

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Koronavirüsü bahanesi ile hem işveren, hem de bağlı olduğumuz Türk Metal Sendikası biz işçilerin haklarını gasbetmekte, ülkede yaşanan bütün olumsuzlukların yükü biz işçilere yüklenmekte.

Yaşanan tüm olumsuzluklardan işverenler çıkar sağlarken, işçi hak kaybına uğramakta, bizden yana olması gereken sendika Türk Metal ise, sarı yani işveren yanlısı olduğunu bir kez daha bu açıklamayla göstermiş oldu. Bu salgında mağdur olan yine bizler olurken Türk Metal'in imzaladık dediği mutabakat işverenlere yarıyor.

Bizlerin ücretlerinde düşüş olacağını Türk Metal yöneticileri de kabul ediyor. Bize sorulmadan, neden bizim o yaz sıcaklarında kullanmamız gereken izinler salgın gerekçesi ile hiç ediliyor. Salgın bittiğinde üretimin artacağını öngördükleri ortada, işveren mağdur olmasın, kârına kâr katsın, biz de evde hapis yıllık izinlerimizi kullanalım. Bu işverenler ne zaman elini taşın altına sokacak, onca kâr edip bu paraları nereye harcıyorlar? Özelleştirmenin sonucu olarak ekonomiyi ellerinde tutanların, iktidara “Bize destek vermezsen biz işçi çıkarırız” demeleri, iktidarın zaten onların yardımıyla oraya gelmiş olması… Birbirlerine çiçek atarlarken bizi bildiğin köle haline getiriyorlar.

Denkleştirme çalışmasının 2 aydan 4 aya çıkarılması her dönem MESS'in gündeminde oldu. Denkleştirmeyi masada geçiremeyeler, biz böyle sessiz kaldığımız sürece bir yolunu bulup bu isteklerini gerçekleştiriyorlar. Pevrul Kavlak, can korkusuna işyeri ziyaretlerini ertelerken, bizlerin çalışma koşullarına bir baktı mı acaba? Bu süreçte temsilciler bile ortada yoktu. E ne de olsa onların ki can, biz artık onların gözünde ne isek.

Aslında olayın gerçeğine bakarsak, biz de hakkımızın gasbedilmesini hak ediyoruz. Çünkü hiçbir şeye tepki vermiyoruz. Ama artık korkacak bir şey mi kaldı? Virüs en son bizim ülkemize gelirken dünyada salgın olduğunu iktidardakiler görmüyor muydu? Neden ülkeye giriş çıkışlarda önlem almadılar? Veya isteğe göre değil de, korona olma olasılığı olabileceklere test yapıyorlar. Salgının daha yayılmasını mı bekliyorlar acaba? Yani hem iktidar, hem işveren, hem de üstüne başa basa söylüyorum bizim yanımızda olması gereken Türk Metal, bizi sömürge gibi görüp ona göre davranıyorlar.  Biz tepki vermeyelim, seyretmeye devam edelim. Bir canımız kalmıştı, onu da alsınlar.

TÜRK METAL’İN ANLAŞMASINDA NE VAR?

Türk Metal’in resmi Twitter hesabından paylaşılan açıklamaya göre patronlarla 6 maddelik bir mutabakata varıldı. Kendi isteğiyle ayrılmak isteyen işçiler dışında bu süreçte hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağı ileri sürülen açıklamada, kısa çalışma ödeneğine başvurmayacak işyerlerinde üretime ara verilmesi halinde işçilere her 1 gün yıllık izin için, 1 gün ücretli izin verileceği belirtiliyor. Mutabakata göre çalışılmayan günler için işçilere telafi çalışması ve denkleştirme yaptırılacağı belirtilirken cumartesi gününün de telafi çalışması kapsamına alınacağı kaydedildi.


SALGININ SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ, BEDELİNİ DE ÖDEMEMELİYİZ!

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Türk Metal Sendikası'nın açıklaması komik mi, komik olmuş ve bunu gayet başarılı bir iş yapmış gibi utanmadan paylaşıyorlar. Bu özel durumda bile işçisini düşünmeyen bir işveren edasıyla bekleneni yapmış ne yazık ki.

Biz onlardan daha gerçekçi çözümler üretmesini beklerken onlar kem küm yapıp yine dört ayak üstüne düşmüşler. İnsan bu kadar mı para hırsıyla yanıp tutuşur? İşçisini bu kadar mı umursamaz? Kurduğunuz şirketin ismini değiştirip, sendika kelimesini kaldırın lütfen. Çünkü sizler tam olarak sendikayı bir şirket gibi görüyor, bu şekilde düşünüyor ve uygulamalar yapıyorsunuz. Bir aya yakın oldu koranavürüsün ülkemizde görülmeye başlanması. Siz ve temsilcileriniz ne yaptınız? Bunca olaylar gelişti ve sizlerden bir açıklama gelmedi sadece ziyaretlerinizi ötelediniz gerisi yok. Yine mağdur olan maalesef biz işçiler.

Daha önceden de izine çıkarıldık. Ne dediniz, ücretinizin yüzde 76'sı ödenecek, elimize bordro geçince gördük ki yüzde 50'si ödenmiş. Üstelik işlerin iyi veya kötü gitmesi bizim suçumuz değilken. Hep ağızda geveleyip, insanları kandırıp, günü kurtarmanın peşindesiniz. Bu nedenle bütün bu uygulamaları işçiler olarak bizler kabul etmiyoruz çünkü zaten zor geçiniyoruz. Senelik izini kullandırıp, yaz döneminde işçileri köle gibi çalıştıracak mısınız ve üstelik yine parasal kayıplar söz konusuyken.

Sevgili işçi arkadaşlarım kriz, hastalık gibi durumların sebebi biz değiliz. O nedenle bedelini ve kayıplarını da biz ödemeyeceğiz, ödememeliyiz. Bu nedenle işveren de, Türk Metal Sendikası da elini taşın altına koymalıdır. Madem biz bir aileyiz, hep öyle diyorlar ya, şimdi fedakarlık sırası sizlerde. Hadi bakalım sizin vatanseverlerinizi, işçi severliğinizi de görelim! Türk Metal’e ve işverene açık çağrımızdır:

  1. Türk Metal bu süreç bitene kadar üyesi hiçbir işçiden aidat almamalıdır.
  2. Sendikada biriken aidatlar, kayıp yaşayan bütün işçilere verilmelidir.
  3. Bu süreçte izne zorunlu olarak ayrılan bütün işçilerin maaşları işveren tarafından ödenmelidir.
  4. Sendikalı olup kayıp yaşayan zor durumda olan bütün işçilere hem sendika hem de işveren nakdi ve ayni yardımda bulunmalıdır. Tüm işçilere gıda yardımı yapılmalıdır. 
ÖNCEKİ HABER

Toplu iş sözleşmesi süreçlerinde bazı işlemlere sınırlama getirildi

SONRAKİ HABER

Kordsa'da çalışan işçiler: Sokağa çıkma yasağı ilan edilse bile bizi çalıştıracaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa