27 Mart 2020 08:10 Güncelleme: 27 Mart 2020 08:28

Koronavirüs önlemlerini yetersiz bulan BMC işçileri tedirgin

Pınarbaşı BMC’de bir işçide koronavirüs çıktığı iddiası tüm fabrikaya yayılmış durumda. Fabrika yönetiminden resmi bir açıklama yapılmazken, Türk Metal Sendikası iddiaların doğru olmadığını söyledi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Google Street View

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

İzmir Pınarbaşı'nda kurulu olan BMC Otomotiv fabrikasında bir işçide koronavirüs çıktığı ve hastanede karantinaya alındığı iddiası tüm fabrikaya yayılmış durumda. Bu konuda fabrika yönetiminden resmi bir açıklama yapılmazken, işyerinde örgütlü Türk Metal’in İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal koronavirüs iddialarının doğru olmadığını söyledi. Öcal, fabrikada her türlü önlemi aldıklarını söylerken, Evrensel'e konuşan işçiler ise önlemlerin yetersizliğinden şikayet ediyor.

BMC’de 2 bini aşkın işçi çalışıyor. Virgüs salgını Türkiye’de yayılırken, fabrika şimdiye kadar üretime ara vermedi. Devletten gelen teşviğin kesilmemesi için çalışmanın devam ettiğini dile getiren işçiler, alınan önlemlerin ise göstermelik kaldığını söyledi. Fabrika içerisine konulan dezenfektanların yetersiz olduğunu anlatan işçiler; servislerin, yemekhane ile soyunma odalarının kalabalık olduğunu, bırakın 1 metre mesafeyi 20 santim mesafeyi bile koruyamadıklarını dile getirdi. Üretim bandındaki çalışma düzeninin, dinlenme ve sigara içme alanların da yan yana gelmeyi engellemede yetersiz kaldığını ifade eden işçiler, önlemlerin yetersizliğini fabrikada her alanda tartışmaya başladıklarını bunun üzerine BMC Üst Yönetim Kurulunun toplandığını söyledi.

3 GÜN İDARİ İZİN, 3 GÜN YILLIK İZİN

Sonrasında İnsan Kaynakları Direktörlüğü, yeni önlemlere ilişkin karar yayınladı. Buna göre 24 Mart Pazartesi itibari ile idari personel için ofislerde 2 hafta boyunca dönüşümlü olarak çalışması böylece aynı anda çalışan sayısının yarı yarıya azaltılması planlandı. İşçilere ise Türk Metal’in yaptığı anlaşma kapsamında 3 gün idari izin (ücretli izin) 3 gün ise yıllık izin verilerek üretime kısmi ara verecek. Bölümlerde işçilerin yüzde 80’ine izin hakkı tanındı. Geriye kalan işçiler ise haftalık periyotta üretime devam edecek. Yemekhane hizmeti vermeyi kesen BMC bu sürede işçilere kumanya dağıtacak. Önümüzdeki haftalarda ise salgının durumuna göre üretim işçilerde de dönüşümlü olarak 2 gün çalışma 2 gün dinlenme şekilde devam edecek. Kronik hastalıkları bulunanlar ise 6 Nisan’da işbaşı yapacak. BMC bu kararlar ile yoğunluk yaşanan yemekhane, servis ve soyunma odalarında yakın teması önlemeyi düşünüyor.

"BİZİ DEĞİL TEŞVİKLERİ DÜŞÜNÜYORLAR"

Koronovirüs olan işçi olduğu iddialarına ilişkin daha net açıklama yapılmasını isteyen işçiler, Türk Metal’e de tepkili. Yetkililerin 2-3 hafta sokağa çıkılmaması gerektiğini söylediğini hatırlatan işçiler, BMC’de ise bu hafta üretime kısmi ara verildiğini, önümüzdeki hafta ise dönüşümlü olarak üretimin hızla devam edeceğini dile getirdi. BMC'nin hükümetin açıkladığı ekonomik pakete dayanarak para yardımı almayı hedeflediğini aktaran işçiler, kendilerinin ise yıllık izin haklarının gasbedildiğini, fabrikada alınan önlemlerin ise yetersiz kaldığını dile getirdi.

TÜRK METAL İZMİR ŞUBESİ: HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALIYORUZ

Türk Metal İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Üretim durma diye bir şey yok her türlü tedbirler alınıyor. Şu ana kadar hiçbir iş yerimizde pozitif çıkan bir şey olmadı, bunu tek tek takip ediyoruz zaten. BMC’de de eşleri hastanelerde çalışanlar var, CMS’de de var. Onlar da tedbir amaçlı evlerinde 14 gün işe gelememeleri sağlanıyor. Bunlar hep tedbir amaçlı, sıkıntı olacak en ufak şey olmasın diye. Koronavirüs yok, olursa da gizleyecek değiliz” dedi. İşyerlerinde bant usulü çalışmanın olmadığını dolayısıyla mesafe korumanın daha kolay olduğunu belirten Öcal, “Sigara içme alanları, çay içme alanlarını kapattık, kullanmasınlar diye. Yan yana gelmesinler diye. Alabileceğimiz tüm tedbirleri aldık. Eşi sağlıkçı arkadaşımızın tedbir amaçlı önlemini aldık asla virüs yok. Risk olan ne varsa her türlü önlemi alıyoruz” diye konuştu.

İddialarla ilgili BMC’yi aradığımızda telefonu açan kişi koronavirüs testinin pozitif çıkmadığını ve bölüm kapatma gibi bir durumun olmadığın söyleyerek daha yetkili biriyle görüşmemiz için bizi kurumsal bölümüne bağladı. Ancak kurumsal bölümde telefonumuza kimse cevap vermedi.

Reklam