26 Mart 2020 11:14

Sanatçı Yılmaz Çelik tahliye edildi

Tutuklanan Sanatçı Yılmaz Çelik yurt dışı yasağı ile tahliye edildi. Bir sonraki duruşma 14 Mayıs'a ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Dersim'de 8 Aralık akşamı verdiği konserin ardından gözaltına alınan ve 2 günlük gözaltı süresinin ardından tutuklanan Sanatçı Yılmaz Çelik'in ilk duruşması bugün Tunceli Adliyesi'nde 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Çelik yurtdışı yasağı ile tahliye edildi. Duruşma 14 Mayıs Perşembe gününe ertelendi.

Duruşma sonrası görüştüğümüz Çelik'in avukatlarından Hüseyin Aygün "Siyasi olsun adli olsun bence tutuklu olan herkesin Corona virüs nedeniyle tedbiren tahliye edilmesi gerekiyor." derken Dersim Barosu başkanı Kenan Çetin  kararın olumlu olduğunu söyleyerek "Mahkemeler, savcılık makamı her biri dosyalardan tahliye taleplerini kendileri oluşturmalı. Sağlık önemli bir gerekçedir" diye belirtti.

"MASUM İNSANLARI SUÇLAMAK ADINA YANLIŞ BEYANLARDA BULUNULUYOR"

İtirafçı ifadeleriyle bu tür duruşmaların çok görüldüğünü belirten avukat Hüseyin Aygün "Özellikle Türkiye'nin doğusunda ve güneydoğusunda silahlı örgütlerin bulunduğu alanlarda terörle mücadele kapsamında itirafçı olan kişilere çok avantaj sağlanıyor. TCK 221. Madde bu konuyu düzenliyor. Bu maddenin tanıdığı imkanlarla kendi hukuki durumunu güçlendirmek için masum insanları suçlamak adına yanlış beyanlarda bulunuluyor. Yılmaz Çelik'in için de böyle bir durum söz konusu oldu" dedi.

"BU TÜR İFADELERE KUŞKU İLE BAKMAK GEREKİYOR"

Çelik'in tutuklanmasına sebep olan itirafçı için de böyle bir durumun söz konusu olduğunu belirten Aygün "Muhtemelen bu tanık onu suçlayarak kendi durumunu güçlendirmeyi seçti. 4 yıllık örgüt üyesi ve silahlı eylemlere karışmış ve tutuklu değil şu anda. Tutuklu yargılanmadı bile. Dolayısıyla bu ifadelere kuşku ile bakmak gerek" diye konuştu.

TUTUKLULARIN TEDBİREN TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYOR

Mahkemenin, Çelik için verilen tahliye kararını 'doğru  karar' olarak niteleyen Aygün, "Ama şu anda siyasi olsun adli olsun bence tutuklu olan herkesin Corona virüs nedeniyle tedbiren tahliye edilmesi gerekiyor. 6 ay sonra tekrar tutuklanabilir bir bölüm insan. Ağır zanlılar yönünden söylüyorum. Çünkü virüs hapishanelere sıçrarsa çok kötü şeyler olur ve telafisi imkansız şeyler olur" dedi.

"MUHALEFET PARTİLERİNE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR"

Yeni infaz paketine dair de konuşan Aygün:: "Muhalefet partilerinin önerileri iyi gözüküyor. Siyasi suçluların, gazetecilerin, milletvekillerinin,  belediye başkanlarının da tasarıya alınmasını istiyor. Umarım öyle olur. Biz de bu anlamda hukukçular olarak görüş bildirdik. Mecliste muhalefet partilerine çok iş düşüyor. Önerilerle, komisyon tartışmalarıyla sınır genişletebilir. Daha sonra Anayasa Mahkemesi de bir karar verebilir ancak Anayasa Mahkemesi'nin bileşimi çok hükümet yanlısı olduğu için ordan bir beklentimiz kalmadı KHK'ler dönemindeki pratiğine baktığımızda yargı yönünden çok umutlu olamıyorum. O yüzden muhalefet partilerine mecliste çok iş düşüyor" diye konuştu.

İTİRAFÇI İFADELERİ ÇELİŞKİLERLE DOLU

İtirafçının ifadelerinin çelişkili olduğunu belirten Dersim barosu başkanı Kenan Çetin ise "İtirafçı, 'Yılmaz Çelik'in ismini sizden öğrendim' dedi bu duruşmada. 2016'da verdiği ifadede ise Yılmaz Çelik'i tanıyordum 'sanatçı' kod verdik demişti. Ancak bir sanatçıya sanatçı kod verilmesi örgüt üyeliğinde görülmemiş bir olay. Bu anlamda çelişkili ifadelerle dolu bir sürü beyanda bulundu. Mahkemede bu çelişkilerden kaynakı, örgüt üyeliği vasfının değişme ihtimali olduğundan ek savunma verdi. Bu önemliydi. İtirqfçı, bizim avukatlar olarak sorduğumuz soruları 'avukatların sorularına cevap vermeyeceğim' şeklinde noktaladı. Bu hukuk açısından ceza yargılaması açısından doğru bir şey değil." diye konuştu. Çelik'in tahliye kararının daha önce verilmesi gerektiğini belirtilen Çetin,  "Yılmaz Çelik dosyasında vereceğimiz mesaj; artık tutuklamalarla ilgili bir yasanın ya da affın çıkması da tartışılıyor ancak mahkemeler, savcılık makamı her biri dosyalardan tahliye taleplerini kendileri oluşturmalı. Sağlık önemli bir gerekçedir, kişinin özgürlüğü ile ilgili hayatı ile ilgili can güvenliği önemli bir husustur. Bu noktada diğer dosyalarda da tahliyeler olmasını umuyoruz" diye ekledi.

NE OLMUŞTU ?

Sanatçı Yılmaz Çelik, 8 Aralık akşamı Dersim’de verdiği konser sonrası gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerin ardından savcılığı sevk edilen Çelik, “Örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklama talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti. Çelik daha sonra tutuklanarak Elazığ Hapishanesi’ne gönderilmişti.

Çelik için hazırlanan İddianamede bir itirafçının Çelik’in aleyhine verdiği ifadelere de yer verildi.  İddianamede ayrıca İbrahim Kaypakkaya ve Mahir Çayan’ın fotoğraflarının yer aldığı sosyal medya paylaşımları ve “Ali Haydar Ölmez” türküsünü seslendirmesi suç delili sayıldı.

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Mahmut Toğrul, Antep’teki işten çıkarma ve ücretsiz izinleri sordu

SONRAKİ HABER

İMO’dan Kanal İstanbul tepkisi: Şartlar ne olursa olsun AKP ranttan taviz vermiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...